“ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ”

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

 

 

doumas_pyrgos1Με ανέλπιστα μεγάλη επιτυχια κορυφώθηκε η εκδήλωση “Το Ακρωτήρι στον Πλυργο” που διοργάνωσαν η “Εστία του Πύργου”, το Santorini of the Past Cultural Vilage και το Εστιατόριο Σελήνη, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας. Από το πρωί, δεκάδες παιδιά, αλλά και μεγάλοι πέρασαν από το εργαστήριο εξοικείωςσης με τη συντήρηση των ευρημάτων που επιμελήθηκε ο συντηρητής κ. Παναγιώτης Αγγελείδης, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά (χωρίς την παραμικρή αμοιβή) στο Ακρωτήρι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας εκατοτνάδες άνθρωποι πέρασαν από το Santorini of the Past , όπου θαύμασαν τα έργα κορυφαίων εικαστικών του νησιού και πολλοί έκαναν προσφορές στη “σιωπηρή δημοπρασία” που ειχε διοργανωθεί. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πουλήθηκαν περίπου 30 από τα 55 έργα που είχαν δωρηθεί αποδίδοντας πάνω από 8.000 ευρώ για τους σκοπούς της εκδήλωσης.pyrgos_akrotiri
κορύφωση έγινε το βράδυ της Κυριακής, με τη λαχειοφόρο αγορά και την εκδήλωση που ετοίμασαν οι διοργανωτές. ” Η Πολιτεία έχει απεμπολήσει πολλές από τις υποχρεώσεις της στον τομέα του πολιτισμού, γι αυτό είναι ευπρόσδεκτη η δράση των πολιτών”, είπε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Διευθυντής της Ανασκαφής, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστος Ντούμας που ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία για τη συνεισφορά της στο έργο της συντήρησης των ευρημάτων. “Ιστορία δε σημαίνει μόνο να σκάβεις”, είπε ο Καθηγητής, τονίζοντας πως από το 1967 μέχρι το 2010 το έργο της Ανασκαφής ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων “και από το 2010, δεν έχει καν κωδικό”. Οι οσες δωρεές υπήρξαν εξαντλήθηκαν, ενώ ακόμα και η προσπάθεια για να δημιουργηθεί πωλητήριο στον αρχαιολογικό χώρο, προσέκρουσε στην άκαμπτη γραφειοκρατία.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Εστιας Πύργου κ. Μάκης Ζώρζος, ο οποίος εκτίμησε πως τα έσοδα αυτής της πρώτης προσπάθειας, ξεπέρασαν τα 25.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για 3-4 μήνες τα αριστουργήματα που βρίσκονται στα κιβώτια φύλαξης θα έχουν μια μικρή ευκαιρία να αναδειχθούν. Ο υποψήφιος διδάκτορας Αρχαιολογίας Λευτέρης Ζώρζος και ο Εικαστικός και Επιμελητής Τέχνης Κάτωνας Ασιμής που είχαν αναλάβει το έργο της σιωπηρής δημοπρασίας εξάφρασαν την ικανοποίηση τους, καθώς παρ΄ ότι ο συγκεκριμένος τρόπος πώλησηςη εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Σαντορίνη, τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Όλοι όμως τόνισαν πως αυτή η πετυχημένη εκδήλωση δεν είναι παρά μόνο η αρχή για τη στήριξη της Ανασκαφής του Ακρωτηρίου.