ΤΗΝ ΚΟΣΤΑ ΚΟΓΚΟΡΔΙΑ ΕΥΘΥΝΟΥΣΙΝ

Τὴν Κόστα Κογκόρδια, τὴν ναῦν ἣ πρὸ τῆς νήσου Γιγίλου κατέδυ ἅτε ἐγγὺς τῆς παραλίας πλέον τοῦ δέοντος πλεοῦσα"

Τὴν Κόστα Κογκόρδια, τὴν ναῦν ἣ πρὸ τῆς νήσου Γιγίλου κατέδυ ἅτε ἐγγὺς τῆς παραλίας πλέον τοῦ δέοντος πλεοῦσα”

  Ο Χουάν Χόντερχ, είναι ο τύπος για τον οποίο θα «έκοβαν φλέβες» οι έλληνες «αλλουβρέχηδες εθνικιτζήδες» (κατά πως, τους αποκαλούσε ο Σκαρίμπας). Ισπανός, αρχαιολάτρης, καθηγητής ευυπόληπτου βρετανικού πανεπιστημίου και ρέκτης-γνώστης των αρχαίων ελληνικών. Τόσο, που δημιούργησε τον προσωπικό του ειδησεογραφικό μικρόκοσμο, παρουσιάζοντας δελτία ειδήσεων στην αρχαία ελληνική (νέα ελληνικά δεν ξέρει και το τονίζει). Μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο, απέφερε την είδηση για την ανέλκυση του «Costa Concordia» που έχει σκορπίσει μια κάποια χρυσόσκονη θλίψης στους σαντορινιούς, που βλέπουν το εκτοπίσματος 114.500 τόνων σκαρί να ανελκύεται και το δικό τους αγκάθι (το Sea Diamond) με υποπολλαπλάσιο βάρος/όγκο (έως έξι φορές) να παραμένει καρφωμένο στην καρδιά της καλντέρας.  Διαβάστε το απολαυστικό κείμενο στην απόδοση του διδάκτορα φιλολογίας κ. Γιάννη Γαλλαίου και σε λίγες μέρες θα αναρτηθεί σε μια ακόμα απόδοση.

ΤΗΝ ΚΟΣΤΑ ΚΟΓΚΟΡΔΙΑ ΕΥΘΥΝΟΥΣΙΝ

Ἡ ναῦς διαλυθήσεται

Τὴν Κόστα Κογκόρδια, τὴν ναῦν ἣ πρὸ τῆς νήσου Γιγίλου κατέδυ ἅτε ἐγγὺς τῆς παραλίας πλέον τοῦ δέοντος πλεοῦσα, ἤδη ηὔθυναν, ἡ δὲ ὑπερμεγέθης ἐργασία ἐννεακαίδεκα ὥρας διέμεινεν. νῦν διαλέγονται οἱ ἔμπειροι ὅποι δεῖ τὴν ναῦν ἐνεγκεῖν. ἔπειτα δὲ ἡ ναῦς, εἰς τὸν λιμένα ἀφικομένη (εἰς ὅντινα λιμένα ἂν ἐνεγκῶσιν), διαλυθήσεται, οὐ γὰρ ἔξεστιν αὖθις χρῆσθαι.

ὅμως δὲ ἡ ναῦς, καίπερ ὀρθὴ νῦν οὖσα, οὐκ ἐν τῷ ὕδατι ἐπιπολάζει, ἐπὶ γὰρ τῷ βάθει τῆς θαλάττης ἕστηκεν, δεῖ οὖν αὐτὴν ἐπιπολάζειν ποιεῖν πρὶν ἕλκειν, ἀλλὰ ὅπως τοῦτο ποιήσουσιν οὐκέτι ἴσασιν. καὶ δὴ καὶ δεῖ ἔτι δύο νεκροὺς εὑρεῖν, τοῦ γὰρ δυστυχήματος γενομένου οὐ πάντας τοὺς νεκροὺς τούτων οἳ ἀπέθανον ηὗρον.

Το πλοίο θα καταστραφεί

Την Κόστα Κογκόρδια, το πλοίο που καταποντίστηκε μπροστά στο νησί Γίγιλο, επειδή πράγματι έπλεε κοντά στην παραλία με ταχύτητα μεγαλύτερη του δέοντος, την ανόρθωσαν ήδη. Η γιγαντιαία επιχείρηση διήρκεσε δεκαεννέα ώρες. Τώρα οι ειδικοί συζητούν το πού πρέπει να μεταφέρουν το πλοίο. Έπειτα, το πλοίο, όταν φτάσει στο λιμάνι (σε όποιο τυχόν λιμάνι το μεταφέρουν), θα καταστραφεί, γιατί δεν είναι δυνατόν να επαναχρησιμοποιηθεί.

Ωστόσο, το πλοίο, αν και στέκεται τώρα όρθιο, δεν επιπλέει στο νερό, επειδή έχει βουλιάξει στο βάθος της θάλασσας. Πρέπει λοιπόν να το κάμουν, ώστε να επιπλέει, προτού το ανελκύσουν. Πώς όμως θα το κάμουν αυτό ακόμη δεν ξέρουν. Και βέβαια πρέπει επιπλέον να βρουν ακόμη δύο νεκρούς, καθώς, όταν συνέβη το δυστύχημα, δεν βρήκαν όλους τους νεκρούς τους, που έχασαν τη ζωή τους