ΤΙΜΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ: ΤΕΛΙΚΑ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑΜΕ

ΠΕΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

 

 

ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙΣτο θέμα παρενέβη ακόμα και ο Πρωθυπουργός που με τηλεφώνημά του στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έβαλε τις φωνές. «Ρίξτε τις τιμές στα νησιά» και «προφυλάξτε τον τουρισμό», ήταν σύμφωνα με δημοσιεύματα οι παροτρύνσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά. Αφορούσαν βέβαια τις διαπιστώσεις του Trivago που εκτίμησε πως υπάρχει αύξηση τιμών στην Ελλάδα και κυρίως στη Σαντορίνη όπου το μεν Ημεροβίγλι εμφανίζει διπλασιασμό (95%), ο Καρτεράδος 83% και τα Φηρά 77% αύξηση.
Από το ρεπορτάζ της Santonews, όμως προκύπτει μια διαφορετική εικόνα που αναδεικνύει μια ακόμα αθέατη πτυχή: την αφόρητη πίεση που ασκούν μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες κρατήσεων στους μικρούς ξενοδόχους.

Πως έχει η κατάσταση. Το Trivago, συλλέγει τα στοιχεία του από την κίνηση που σαρώνει μέσω διαδικτύου και η κύρια πηγή είναι οι πλατφόρμες- ιστοσελίδες- ηλεκτρονικής κράτησης. Οι πλατφόρμες αυτές παίρνουν φυσικά μια σοβαρή προμήθεια για τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία και καταλύματα. Κάποιες από αυτές έχουν «δεσπόζουσα θέση» σύμφωνα με εκπροσώπους των Ξενοδόχων και των Ενοικιαζομένων Δωματίων με τους οποίους μιλήσαμε . Και την εκμεταλλεύονται όταν υπογράφουν συμβόλαια με τους ξενοδόχους. Ένας από τους όρους κάποιων –όχι όλων- από αυτές, είναι να υπάρχουν μονίμως διαθέσιμα δύο (2) δωμάτια σε κάθε μονάδα. Αυτό, για μια μονάδα 300 δωματίων, δεν αποτελεί πρόβλημα. Στη Σαντορίνη όμως των μικρών μονάδων 8-10 έως 30 δωματίων, αυτό είναι δυσβάσταχτο. Δεν μπορεί ένας ξενοδόχος ή ιδιοκτήτης ενοικιαζομένων δωματίων να κρατά μονίμως δύο δωμάτια κενά, προκειμένου να ικανοποιήσει τους όρους του συμβολαίου. Αυτά τα δύο δωμάτια μπορεί να αντιπροσωπεύουν το κέρδος όλης της τουριστικής περιόδου.

 

ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

 

Τι κάνουν λοιπόν οι ιδιοκτήτες όταν βλέπουν ότι έχουν 100% πληρότητα και πρέπει ταυτόχρονα να κρατούν δύο δωμάτια κενά;. Το εξής απλό: δηλώνουν μεν διαθεσιμότητα των δωματίων, αλλά εκτοξεύουν τις τιμές στα ύψη, προκειμένου να αποτρέψουν νέα κράτηση. Δηλαδή ένα δωμάτιο των 50 ευρώ μπορεί να εμφανιστεί για κάποιες μέρες ότι κοστίζει 2.000 ευρώ. Έτσι και η διαδικτυακή εταιρεία είναι ικανοποιημένη επειδή υπάρχει διαθεσιμότητα και ο Ξενοδόχος που πλέον δεν τρέμει το φυλλοκάρδι του για το που θα βολέψει τον πελάτη της τελευταίας στιγμής που θα ζητήσει τα δύο υποχρεωτικά διαθέσιμα δωμάτια. Οι μηχανισμοί σάρωσης και σύγκρισης τιμών όμως, δεν ξέρουν το «κόλπο» κι έτσι εξάγουν στατιστικά δεδομένα με βάση αυτά που βλέπουν στο Διαδίκτυο. Οπότε η Σαντορίνη, φαίνεται πως αεροβατεί στο θέμα των τιμών.
Το θέμα όμως πήρε μεγάλη έκταση και μόλις σήμερα οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου κλήθηκαν από το Δήμο Θήρας, προκειμένου να αποσαφηνίσουν την κατάσταση.
Πρέπει πάντως να επισημανθεί, πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, κάποιων τα μυαλά να έχουν πάρει αέρα λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος. Όπως όμως διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του κλάδου κ. Μανώλης Καραμολέγκος της Ένωσης Ξενοδόχων και κ. Σταύρος Καβαλλάρης Επίτιμος Πρόεδρος του σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων «Ατλαντίδα», τέτοιες περιπτώσεις είναι ελάχιστες.