«ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;»

 

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΥ Ε.Α ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Γ. ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗ

 

 

 

«Μιλώντας για τις συνέπειες της πανδημίας, πρέπει να πούμε ότι αυτή βρήκε ανοχύρωτο, από πλευράς υγείας, το λαό των νησιών. Η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ήταν κοινός παράγοντας. Το όλο πρόβλημα διόγκωναν και συνεχίζουν ακόμα πιο επικίνδυνα να διογκώνουν οι πολυπληθείς δομές εγκλωβισμένων προσφύγων σε ορισμένα νησιά σε άθλιες συνθήκες. Οι συνθήκες είναι ακόμα πιο άθλιες σε άτυπες δομές – καταυλισμούς, όπως στα παλιά σφαγεία της, κατά τα λοιπά «ναυαρχίδας» του τουρισμού, Ρόδου.

 

 

Σωματεία εργαζομένων, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, το κόμμα ολόκληρο αναδείκνυαν τα προβλήματα με διάφορους τρόπους. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δήμαρχοι μικρών αλλά και μεγαλύτερων νησιών με ανακοινώσεις και επιστολές – αληθινές κραυγές αγωνίας, υπέδειξαν ελλείψεις.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης ούτε μία φορά δεν συντάχθηκε με όλους όσους ζητούσαν την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τις δημόσιες δομές υγείας των νησιών. Αυτή την περίοδο οι προσλήψεις που γίνονται είναι ελάχιστες και πάλι όχι μονίμων.

 

 

Εξοπλισμό, για τις δομές υγείας και υλικά προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, ανέλαβε και προμηθεύεται η Περιφέρεια, αντί όπως θα έπρεπε κεντρικά το υπουργείο υγείας. Ακολουθούνται έκτακτες διαδικασίες προμήθειας, με απευθείας αναθέσεις. Η σχετική επιχορήγηση του υπουργείου προς την Περιφέρεια με τα δεκάδες νησιά … γελοία! Ο φόβος είναι ότι η τακτική αυτή θα παγιωθεί και μετά την πανδημία. Η ευθύνη για την υγεία σχεδιάζεται να ανατεθεί στην Τοπική διοίκηση χωρίς κρατικούς πόρους, όπως έγινε με τα σχολεία, φορτώνοντας το κόστος στον νησιώτη.

 

 

Ισχυρότατο πλήγμα αναμένεται να υποστεί βέβαια η οικονομία των νησιών που στηρίζεται μονομερώς στο τουρισμό. Κυβέρνηση, ενώσεις ξενοδόχων, τοπική διοίκηση έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες στο τουριστικό κεφάλαιο, αφήνοντας κυριολεκτικά στη μοίρα τους τους εργαζόμενους στο τουρισμό και τους αυτοαπασχολούμενους. Ούτε καν τα επιδόματα αυτά που δίνονται λόγω πανδημίας δεν δικαιούνται αρκετοί εργαζόμενοι, καταδικασμένοι χωρίς να υπερβάλλουμε στη πείνα.

 

 

Αντίθετα βλέπουμε το πόσο επιτελικά το αστικό κράτος προστατεύει τους εφοπλιστές χαρίζοντάς τους εκατομμύρια για να υπερ-ισοφαρίσουν τη χασούρα λόγω μείωσης της κίνησης στα νησιά, εκατομμύρια στους ξενοδόχους για επενδύσεις, εκατομμύρια και για την προβολή τους.

 

 

Στη σύντομη αυτή παρέμβαση δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο γεγονός ότι σε όλα τα παραπάνω, προστίθεται και η αμφισβήτηση συνόρων στη συγκεκριμένη περιοχή, το σουλατσάρισμα των αρμάδων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε ένα περιβάλλον έντονων ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστών. Όλα αυτά δείχνουν πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα στο ενδεχόμενο μιας ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής.

 

 

Πιστεύουμε ότι ο λαός δεν πρέπει να αρκείται στα ελάχιστα που του παρέχονται σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Αντίθετα, πρέπει να διεκδικήσει την ζωή που του αξίζει! Επίσης ο λαός μας δεν πρέπει να αποδεχτεί την εμπλοκή της χώρας σε πολέμους άλλους από αυτούς που αφορούν την άμυνα των συνόρων της πατρίδας!

Στις μέρες μας αποδεικνύεται ακόμα πιο καθαρά, ότι το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε γεννά κρίσεις, πολέμους και εξασφαλίζει υπέρογκα κέρδη για λίγους και ούτε τα απαραίτητα για τους λαούς. Φιλολαϊκή λύση μπορεί να φέρει μόνο ο σοσιαλισμός. Μόνο όταν ο ίδιος ο λαός πάρει την εξουσία στα χέρια του, μπορεί να εξασφαλίσει συνθήκες πραγματικής ειρήνης και πραγματικής ευημερίας για τους λαούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *