Site icon Santonews

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ;

«Ν. Σαντορινιός: Οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα στα νησιά μας θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί αν η κυβέρνηση δεν είχε καταργήσει το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα»

 

 

 

 

  “Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ Ρόδου και στη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα, τη νέα κρίση ακρίβειας που επιδεινώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τον τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς και στο Μεταφορικό Ισοδύναμο το οποίο συνεχώς απαξιώνεται με την κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα και τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των εισιτηρίων.

https://www.youtube.com/watch?v=xd0FdFH25b0

 «Ενώ ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια επί της δικής μας κυβερνητικής θητείας, για την εφαρμογή μιας ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής για τη μείωση του κόστους μεταφοράς, η Κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή στάθηκε ενάντια στη μεταρρύθμιση του ΜΙ και συνεχίζει να την τορπιλίζει».

 

 

   «Η οικονομία της χώρας μας, αυτή τη στιγμή, χειμάζεται από το σφοδρό κύμα ανατιμήσεων. Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, επηρεάζει το ενεργειακό κόστος και, ταυτόχρονα, αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα την ανατίμηση των παραγόμενων και προσφερόμενων προϊόντων».  

 

 

  «Ιδιαίτερα για τα νησιά μας, ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ΜΙ) στα καύσιμα, δηλαδή την επιδότηση του κόστους μεταφοράς των καυσίμων ξεκινώντας από τα μικρά νησιά.  Οι τιμές άμεσα έπεσαν, ενώ η πιλοτική εφαρμογή προέβλεπε ότι τον Αύγουστο του 2019 το μέτρο θα επεκτεινόταν στο σύνολο της νησιωτικής χώρας. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο αρνήθηκε να επεκτείνει την πιλοτική εφαρμογή σε κανονική, αλλά κατήργησε το μέτρο αντικαθιστώντας το με «κουπόνια», τα οποία, μάλιστα, ουδέποτε δόθηκαν στους πολίτες. Το αποτέλεσμα είναι, σήμερα, να βλέπουμε τις τιμές να έχουν επιστρέψει σε εκείνες πριν την εφαρμογή του ΜΙ. Ταυτόχρονα, ενώ η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε όλα τα νησιά και οι επιχειρήσεις υποφέρουν από το ακριβό μεταφορικό κόστος, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή του ΜΙ για τα μέχρι τώρα έξοδα του 2021».

 

 

 

   «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μας λέει ότι έχει προϋπολογισμό για το ΜΙ ενώ στην πραγματικότητα τον έχει πετσοκόψει, κάτι που έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει. Τώρα, ψάχνει λεφτά από τα υπόλοιπα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να πληρώσει τους δικαιούχους».

 

 

 

 «Σε ό,τι με αφορά, σε κάθε κοινοβουλευτική παρέμβασή μου και ιδιαίτερα σε εκείνες προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, επισημαίνω το ζήτημα των καυσίμων και της ανάγκης να στηριχτούν οι επιχειρήσεις μέσω του ΜΙ, καθώς και το ζήτημα των απαράδεκτων καθυστερήσεων στην επιδότηση των εισιτηρίων των νησιωτών. Οι δικαιούχοι έχουν τουλάχιστον 6 μήνες να πληρωθούν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πίστωνε τα χρήματα κάθε μήνα».

«Οι τιμές σκαρφαλώνουν στα ύψη και η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παρίσταται και χαιρετά. Παντελής απουσία οράματος και προσπάθειας για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Οι νησιώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα προχωρήσουμε σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα αλλά χρειάζεται εγρήγορση και διεκδίκηση από τους πολίτες. Είναι λεφτά που στερεί η Κυβέρνηση σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές από τους νησιώτες».

Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας, όπου, μεταξύ άλλων, ζητείται η «διεύρυνση του Μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τα καύσιμα σε όλα τα νησιά» ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι «μάλλον ο κ. Πάππου δεν έχει αντιληφθεί ότι η Κυβέρνηση κατήργησε το συγκεκριμένο σκέλος του μέτρου. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο από την αρχή συκοφαντήθηκε. Θυμόμαστε άλλωστε τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο πριν λίγα χρόνια να  μας λέει «πάρτε πίσω το ΜΙ και φέρτε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ»  ενώ θα μπορούσαν να ισχύουν και τα δύο, όπως στην περίπτωση των 5 νησιών (Κως Λέρος Λέσβος, Χιος Σάμος). Μπήκαν σε μια αντιπολιτευτική λογική για να μην πιστωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μια μεγάλη νησιωτική πολιτική και τώρα πληρώνουν τα επίχειρα αυτής της άρνησης».

 

Exit mobile version