ΘΗΡΑΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ZORZOS_LEFTERIS2Μια σπουδαία ανακάλυψη που σχετίζεται με άγνωστες πτυχές της νεώτερης ιστορίας μας, έκανε ο Θηραίος υποψήφιος Διδάκτωρ της αρχαιολογίας κ. Ελευθέριος Ζώρζος. Υπηρετώντας τη θητεία του στη Σύρο, ο φέρελπις επιστήμων, ανακάλυψε πως το στρατόπεδο του, έχει ένα ενδιαφέρον παρελθόν, καθώς φτιάχτηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον τίτλο-αποστολή  «Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής» (Near East Relief) φιλοξενώντας τα χιλιάδες ορφανά που έφτασαν στην Ελλάδα και μάλιστα εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου. Η ερευνητική του δραστηριότητα, απέδωσε ήδη μια συγκινητική συλλογή ευρημάτων και ενθυμημάτων που ήδη στεγάζονται σε ειδικό χώρο, τα εγκαίνια του οποίου, έγιναν με κάθε λαμπρότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Ο κ. Λευτέρης Ζώρζος, ανέδειξε μια μικρή αλλά σημαντική πτυχή της νεώτερης ιστορίας.

Ο κ. Λευτέρης Ζώρζος, ανέδειξε μια μικρή αλλά σημαντική πτυχή της νεώτερης ιστορίας.

 

«ΤΕΘ Ερμούπολης – Στρατόπεδο ‘Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου’
Θέμα: Εγκαίνια Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας Μονάδων και Υπηρεσιών του Ελληνικού Στρατού στη Σύρο και σήμερα 23 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικής Μνήμης που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΤΕΘ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ με διοικητή τον Ταγματάρη Πεζικού Δημήτρη Μπούνταλη και επιμελητή της έκθεσης τον αρχαιολόγο Λευτέρη Ζώρζο.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε μετά την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στο στρατόπεδο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β΄ με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη του Στρατού Ξηράς Αγίου Γεωργίου.

Τα κτίρια που στεγάζουν το στρατόπεδο δημιουργήθηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή από την οργάνωση ´´Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής´´ (Near East Relief) για να φιλοξενήσουν χιλιάδες ορφανά που έφτασαν στην Ελλάδα. Η έκθεση παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την εξέλιξη του χώρου από την εποχή που ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου, σε Αναμορφωτήριο μέχρι και τη χρησιμοποίηση του ως στρατοπέδου από το 1934έως σήμερα. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό καθώς και προσωπικά αντικείμενα από το ορφανοτροφείο που βρέθηκαν μέσα στα ξύλινα πατώματα. Τα κτίρια αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα από τα διαχρονικά σύμβολα πολυπολιτισμικότητας. Για αυτό τον λόγο, η έκθεση παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα Αγγλικά – ενώ σύντομα θα μεταφραστεί και στην Αρμενική γλώσσα,σαν ελάχιστος φόρος τιμής στα χιλιάδες παιδιά και τους δάσκαλους τους που συμβίωσαν αρμονικά με τα Ελληνόπουλα σε αυτούς τους χώρους.
Ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στα πατώματα υπάρχουν διάφορα σημειώματα, στοιχεία καταγραφής, παιχνίδια όπως αυτοσχέδια πούλια από πιάτα και πολλά τμήματα από ρούχα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει μελετηθεί εκτενώς αυτή η πολύ σημαντική φάση της ιστορίας του νησιού. Στα άμεσα σχέδια μας αποτελούν, η καταγραφή όλου του υλικού από το ορφανοτροφείο καθώς και έρευνα στα αρχεία της Near East Relief στην Αμερική.
Θέλοντας να παρουσιαστούν όλες οι διαφορετικές φάσεις χρήσης των χώρων, παρουσιάζονται ευρήματα και από δύσκολες και αμφισβητούμενες εποχές, όπως ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι στρατιωτικές σχολές που πέρασαν από τα κτίρια από το 1934 και έπειτα, άφησαν πληθώρα από έγγραφα, βιβλία γράμματα και πολλά αντικείμενα που συνδέονται με την καθημερινότητα των στρατιωτών. Με την σύνθεση αυτού το υλικού, είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε γνώμη για την χρήση των κτιρίων, τις συνθήκες, τα μαθήματα που παρακολουθούσαν.
Η συνολική επιστημονική προσέγγιση αποσκοπεί στην καταγραφή όλων των ευρημάτων που θα προέλθουν από την ολοκλήρωση των ερευνών στους χώρους του στρατοπέδου και ο σκοπός της έκθεσης είναι να αποτελέσει μόνο την αρχή ώστε να καταστεί γνωστή στο ευρύτερο κοινό σε μια προσπάθεια συνεισφοράς στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης».