Η ΘΗΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΤΟΥΜΑ

 

Thirasia «Στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής» διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο «H αρχαιολογική ανακάλυψη της Θηρασίας το 1866 και το ιστορικό και επιστημολογικό της πλαίσιο» από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, την Τρίτη 8 Απριλίου 2014, ώρα έναρξης 10.30 πμ στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Μέσα στη δίνη των γεγονότων της έκτης δεκαετίας του 19ου αιώνα, την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ, την έκρηξη των επικοινωνιών, την ανάπτυξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και στον υπόλοιπο κόσμο, την κρητική επανάσταση του 1866, τους αγώνες στην Αίγυπτο και την Αλγερία, το Ανατολικό ζήτημα, την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, την ανάπτυξη των μεσαίων και μεταπρατικών στρωμάτων στη Θήρα, τέλος την εντατικοποίηση της εξόρυξης της θηραϊκής γης, αίφνης, σε ένα μικρό νησί απέναντι από τη Θήρα, τη Θηρασία συμβαίνει ένα γεγονός. Ανακαλύπτεται στα ορυχεία ένα προϊστορικό οίκημα. Προκαλείται μεγάλη συγκίνηση λόγω και της ταυτόχρονης έκρηξης του ηφαιστείου. Εκτός από τους τοπικούς λόγιους, (Αλαφούζος, Δεκιγάλλας, Νομικός) συνέρρευσαν μεγάλα πνεύματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τα ευρήματα μελετήθηκαν από τους Γάλλους με τον Fouque και τον Lenormant, τους Αυστριακούς με τον von Hahn, τους Έλληνες με τον Χριστομάνο και τον Δεκιγάλλα όπως και από τον πανταχού παρόντα κύριο Σλήμαν. Μετά από τρία χρόνια η Γαλλική Σχολή Αθηνών με τους Mamet και Gorceix εν μέσω πολέμων και επαναστάσεων πραγματοποίησε αρχαιολογική αποστολή στη Θήρα το 1870 με σημαντικά αποτελέσματα. Σύντομα όμως όλα ξεχνιούνται μπροστά στα κλέη των Δελφών, της Δήλου και της Ολυμπίας, μπροστά στα κλέη της Τροίας και των Μυκηνών.

 

Στην ημερίδα στόχος είναι να μελετηθεί αυτή η πρώτη ανακάλυψη προϊστορικού κτηρίου, το τεράστιο ενδιαφέρον που προκάλεσε, τα επιστημονικά προτάγματα και το επιστημολογικό πλαίσιο του θετικισμού, οι εξελίξεις της νεότατης τότε επιστήμης της αρχαιολογίας με την παρουσία των γεωλόγων και παράλληλα το θεαματικό ιστορικό πλαίσιο της ανακάλυψης. Ελπίζουμε να είναι ένα μικρό παράθυρο από όπου μπορεί κανείς να έχει ένα πανόραμα των ιστορικών, πολιτικών και επιστημολογικών ρευμάτων του 19ου αιώνα.

 

Πρόγραμμα της Ημερίδας

 

10.30 Έναρξη: Alexandre Farnoux – Ίρις Τζαχίλη

 

Κλαίρη Παλυβού, Παρουσίαση του προγράμματος “Διαχρονικοί Νησιωτικοί πολιτισμοί, Η

περίπτωση της Θηρασίας”

 

1η Συνεδρία: Πρόεδρος – Χρίστος Ντούμας

 

11.00 – 11.30 Άγγελος Μπούφαλης, Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Θηρασίας και

του Ακρωτηρίου Θήρας και το επιστημολογικό τους πλαίσιο

 

11.30 – 12.00 Aλέξανδρος Τούρτας, Η απαρχή της ενάλιας αρχαιολογίας στην

Ελλάδα του 19ου αιώνα

 

12.00 – 12.30 Ίρις Τζαχίλη, Οι επιστημολογικές παράμετροι των ευρημάτων της Θηρασίας και του Ακρωτηρίου

 

Διάλειμμα

 

13.00- 13.30 Pietro Millitelo, Shifting paradigms: Aegean archaeology in Italy 1860 – 1900

 

13.30 -14.00 Κλαίρη Παλυβού, Η γραφική αναπαράσταση των αρχαιολογικών

ευρημάτων της Θηρασίας: στόχοι, μέσα και τεχνικές του 19ου αιώνα

 

ΠΑΥΣΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ

 

2η Συνεδρία: Πρόεδρος – Κώστας Σμπόνιας

 

17.00-17.30Βuscemi Franzeska, Archaeological handbooks in the 19th Century.

Scientific debate, ideologies, nationalisms and propaganda

 

17.30-18.00 Dimitra Douskos, Unexpected encounters:feminist activism and the protagonistsof the Thirassia excavation in Fredrika Bremer’s account of her visit to Santorini

 

18.00-18.30 Κώστας Κωτσάκης, Η αρχαιολογία στο Αιγαίο γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα.

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

18.30-19.00Λήδα Παπαστεφανάκη, «Περί του χρησιμωτάτου τούτου χώματος…»

Τα ορυχεία θηραϊκής γης στη Θήρα και τη Θηρασία τον 19ο αιώνα

 

19.00-19.30Χατζηιωσήφ Xρίστος, Τεκτονικές αλλαγές στη γεωπολιτική τη χρονιά του ηφαιστείου

 

19.30-20.00Ίρις Τζαχίλη, Κώστας Σμπόνιας Οι μελλοντικές έρευνες στη Θηρασία

 

Διαβάστε περισσότερα: Ἔρρωσο: Η αρχαιολογική ανακάλυψη της Θηρασίας το 1866 και το ιστορικό και επιστημολογικό της πλαίσιο http://erroso.blogspot.com/2014/04/1866.html#ixzz2yDzrpnEG