ΘΗΡΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: “Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΘΗΡΑ”

ANTΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

 

 

 

 

“Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη Δημοτική Αρχή στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις της, να βάζει στο στόχαστρο τη ΓΕΩΘΗΡΑ και να παρουσιάζει ένα αφήγημα που εξυπηρετεί μικροπολιτικούς σκοπούς. Όμως πέρα από τις εντυπώσεις και τη δημιουργία τους, υπάρχει και η πραγματικότητα, την οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Η Δημοτική Αρχή δημιούργησε την εντύπωση ότι η ΓΕΩΘΗΡΑ είναι μία ζημιογόνα και διαλυμένη οικονομικά επιχείρηση τόνισε δε αναζητούν ένα μαγικό τρόπο ώστε να παρουσιάσει κέρδος ¨έστω και 1 ευρώ¨ κατά την τρέχουσα χρήση, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Βέβαια προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στις δηλώσεις της και, βασιζόμενη στην προηγούμενή της υπόθεση περί οικονομικής διάλυσης, συνέλαβε άλλη μία σειρά δήθεν ύποπτων και άστοχων επιλογών της προηγούμενης διοίκησης, σχετικά με την προμήθεια έντυπων ενημερωτικών φυλλαδίων του Ηφαιστείου. Συνέδεσε δε την προμήθεια με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αφήνοντας προφανώς αιχμές για τη χρονική στιγμή της προμήθειας.

Η πραγματικότητα φυσικά είναι ότι, η εν λόγω προμήθεια του αστρονομικού ποσού των 9.100 ευρώ συν Φ.Π.Α. καλύπτει μία πάγια και επαναλαμβανόμενη ανάγκη της επιχείρησης. Διενεργείται κάθε χρόνο (εδώ και 15 περίπου χρόνια) και γίνεται προκειμένου οι 200.000 επισκέπτες του Ηφαιστείου να λάβουν στα χέρια τους ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο έχουν συντάξει καταξιωμένοι επιστήμονες και το οποίο αναδεικνύει με έναν απλό και εύσχημο τρόπο τη μοναδικότητα του Ηφαιστείου.

Η πραγματική εικόνα αποτυπώνεται στους Ισολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης. Ειδικότερα, κατά την προηγούμενη χρήση, η ΓΕΩΘΗΡΑ παρουσίασε κέρδη ύψους 2.274,51 ευρώ και η καθαρή της θέση την 31/12/2018 ανήλθε στο ποσό των 385.370,65 ευρώ. Αντίστοιχα για τη τρέχουσα χρήση του 2019 αναμένεται να εμφανίσει οριακά κέρδη. Ας ενημερώσουμε ότι δεν τίθεται θέμα παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης, σε περίπτωση που καταγράψει ζημία στο τέλος της τρέχουσας χρήσης. (Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξουν 3 ΣΥΝΕΧΕΙΣ ζημιογόνες χρήσεις ). Θα προτιμούσε η Δημοτική Αρχή να παραλάβει μία επιχείρηση με μεγάλα αποθεματικά και χρήματα στα ταμεία ή μία επιχείρηση ισοσκελισμένη και ισορροπημένη, σαν τη σημερινή; .

Δυστυχώς, μόνο τυχαία δεν είναι η προσπάθεια απαξίωσης της ΓΕΩΘΗΡΑ. Στη Δημοτική Αρχή αναζητούν ήδη πρόσχημα για την επικείμενη κατάρρευση των προεκλογικών (και μετεκλογικών) υποσχέσεων που έδωσαν σχετικά με την ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. Η αυταπάτη που είχαν για τη λειτουργία της επιχείρησης τους οδήγησε σε δηλώσεις οι οποίες δεν είναι πραγματοποιήσιμες. Η πρόθεση τους ήταν η ΓΕΩΘΗΡΑ να είναι μια εταιρεία νομική (που θα καταγράψει και θα ξεδιαλύνει όλη την ακίνητη περιουσία του Δήμου και του Δημοσίου),κατασκευαστική (θα κατασκεύαζε το νέο Δημαρχείο του νησιού), μεταφορική (θα λειτουργούσε τη δημοτική συγκοινωνία) με ανεξάντλητους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους , που θα αναλάβει και πάλι της παραλίες του νησιού, που θα φωταγωγήσει το Ηφαίστειο.

Οι στόχοι οι οποίοι είναι πραγματοποιήσιμοι απέχουν από αυτό που περιέγραψε ο κ. Σιγάλας στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη την 28η Ιουνίου 2019. Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΓΕΩΘΗΡΑ είναι ξεκάθαρο και δεν επιτρέπει καν την ενασχόλησή της με το 90% από τα παραπάνω.

Κλείνοντας, τους καλούμε να επικεντρωθούν στην παραγωγή έργου και όχι στη δημιουργία εντυπώσεων και να αξιοποιήσουν τις πραγματικές δυνατότητες της επιχείρησης, με στόχους εφικτούς και αναπτυξιακούς, την επίτευξη των οποίων η προηγούμενη διοίκηση έχει ήδη δρομολογήσει (όπως π.χ. η δημιουργία δημοτικών πάρκινγκ, πωλητηρίου αναμνηστικών ειδών στο Ηφαίστειο, βενζινάδικου στη Θηρασιά)”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *