ΘΕΟΧΑΡΗΣ:15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TVXS.GR- Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ 29 ΜΑΪΟΥ ΣΤΑ12ΜΗΝΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

 

 

 

Στις 15 Ιουνίου ξεκινά επίσημα η τουριστική περίοδος, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, ενώ οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς την Ελλάδα ξεκινούν από 1η Ιουλίου. Στους επισκέπτες θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ και σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού, οι επαγγελματίες του κλάδου θα κάνουν την μεγάλη αντεπίθεση το 2021.

 

 

Ειδικότερα, όπως ακολούθως ανέλυσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον τουρισμό, ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης,  ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινά από τις 29 Μαΐου, οπότε ανοίγουν camping και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα.

 

 

Από τις 15 Ιουνίου, η χώρα θα υποδέχεται επισκέπτες από περίπου 20 χώρες, ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου. «Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι έρχονται στη χώρα», τόνισε ο υπουργός.

 

 

Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης

 

 

  1. Τουρισμός εσωτερικού από 29 Μαΐου
  2. Δευτέρα 25 Μαΐου: Yachting
  3. Παρασκευή 29 Μαΐου: Χώροι κατασκήνωσης (Camping), Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας
  4. Τουρισμός εξωτερικού από 15 Ιουνίου
  5. Δευτέρα 15 Ιουνίου: Όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, 1ο στάδιο απελευθέρωσης επισκεπτών από ~20 χώρες
  6. Τετάρτη 1 Ιουλίου: 2ο στάδιο απελευθέρωσης επισκεπτών από το εξωτερικό (εκτός κάποιων εξαιρέσεων)
  7. Από 15 Ιουλίου: Σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων

 

 

Για τις ροές τουριστών από το εξωτερικό

1ο στάδιο απελευθέρωσης – 15 Ιουνίου
Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον αξιολογούνται κριτήρια όπως: Οδική πρόσβαση, Μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, Ομογενειακές κοινότητες

 

2ο στάδιο απελευθέρωσης – 1 Ιουλίου
Απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες. Θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τέλος Μαϊού. Ανά 15ήμερο θα ανακοινώνονται οι χώρες για τις οποίες θα έχουμε άρση της απαγόρευσης

 

 

Υγειονομικά Πρωτόκολλα

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν υγειονομικά πρωτόκολλα για: Λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, Λειτουργία τουριστικών Λεωφορείων, Λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, Θαλάσσιες μεταφορές: Επιβατηγά / Επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, Αεροπορικές μεταφορές: Εντός του αεροπλάνου, Αεροπορικές μεταφορές: Λειτουργία αεροδρομίου (terminal), Έλεγχος στις Πύλες Εισόδου (π.χ. ερωτηματολόγιο, test δειγματοληπτικά),

 

 

Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος

Στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού, κάθε κατάλυμα θα έχει έναν συνεργαζόμενο γιατρό αλλά και έναν συντονιστή. Επίσης, θα οριστούν ειδικοί ‘χώροι καραντίνας’ ανά περιφέρεια έως ότου να μεταφερθεί τυχόν ασθενής σε δομή υγείας. Ειδικά για τα νησιά, δρομολογείται η εγκατάσταση συνολικά 20 νέων αναλυτών για tests στα νησιά και η λειτουργία 600 κλινών COVID.

 

 

Μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων

Για την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων τουρισμού, αποφασίστηκε η επέκταση του δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, η μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, νέος μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης «SURE» μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων, ενώ θα ισχύσει η επιστρεπτέα προκαταβολή και η μείωση προκαταβολής φόρου. Επίσης ανακοινώθηκε μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη-αλκοολούχα ποτά, από το 24% στο 13% για πέντε μήνες, και μειώσεις ΦΠΑ το τουριστικό πακέτο. Τέλος αναφέρθηκε πως θα υπάρξει πρόγραμμα για την ενίσχυση εσωτερικού τουρισμού, ύψους 30 εκατ. €, e-voucher αξίας 120 Ευρώ/ δικαιούχο, Κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις, Το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και 250.000 δικαιούχους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *