Site icon Santonews

ΘΕΜΑΤΑ ΛΙΜΑΝΙΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

 

 

Πάταξη της παρανομίας, ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, νομιμοποίηση λιμένων της χώρας και κατοχύρωση του επαγγέλματος των επιχειρήσεων των τουριστικών σκαφών

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην επί της Αρχής συζήτηση του ν/σ του ΥΝΑΝΠ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

Ένα μείγμα παρωχημένης κριτικής με αστήρικτα επιχειρήματα και νεοφιλελεύθερης οπτικής χαρακτηρίζει τη στάση της ΝΔ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς μάταια προσπαθεί να αναβιώσει τις πρώτες μέρες του ναυαγίου του «Αγία Ζώνη ΙΙ», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Όπως ανέφερε, τα επιχειρήματα που προέβαλε η Ν.Δ. στο άρθρο 76 και στο άρθρο 78, περί «κρατικοποίησης» της ακτοπλοΐας, αλλά και περί «μείωσης της ανταγωνιστικότητας» με το άρθρο 78, που θεσπίζει την αναστολή απόπλου μέχρι οι πλοιοκτήτες να καλύψουν τις οφειλές και τις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η αντίληψη της Ν.Δ. για την οικονομία και την ανάπτυξη. Επίσης, σε σχέση με το θαλάσσιο τουρισμό, η ΝΔ άσκησε κριτική αναφερόμενη στο μητρώο ή και στο τέλος πλόων, ενώ η ίδια ποτέ δεν εφάρμοσε το μητρώο σκαφών από τότε που το ψήφισε και φυσικά επί των ημερών της δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ από το τέλος πλόων.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε τρία σημεία – άξονες που δείχνουν τον εκδημοκρατισμό και τη διαφάνεια που διαπερνά κομβικά σημεία του νομοσχεδίου. Το πρώτο σχετίζεται με την επιθεώρηση λιμένων και πλοίων, το δεύτερο σημείο αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές στο Λιμενικό Σώμα και τη Λιμενική Ακτοφυλακή, ενώ το τρίτο έχει σχέση με την διαχείριση αποβλήτων.

Επίσης τόνισε ότι, με το νομοσχέδιο μπαίνει ένα θεσμικό πλαίσιο διαδικασιών και νομιμοποίησης λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών εντός χερσαίων ζωνών λιμένων, κάτι το οποίο θα ανακουφίσει όχι μόνο τα νησιά, αλλά και παράκτιες περιοχές που αντιμετώπιζαν επί δεκαετίες καταστάσεις ανομίας.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο για το θαλάσσιο τουρισμό, για πρώτη φορά μπαίνει ουσιαστικά ένα πλαίσιο κανόνων που στοχεύει στην πάταξη της παρανομίας, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην κατοχύρωση του επαγγέλματος των επιχειρήσεων των τουριστικών σκαφών, στην αύξηση των εσόδων προς το ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πραγματικά θα είναι ένα νομοσχέδιο τομή για την ναυτιλία, για το θαλάσσιο τουρισμό, για τα λιμάνια, για το Λιμενικό Σώμα, για τους εργαζόμενους στη ναυσιπλοΐα.

Exit mobile version