ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΕΠΙ-ΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ

ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

 

 

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τέλος στην παράλογη, ανεξέλεγκτη και ετσιθελική δράση της ΑΕΠΙ και των λοιπών οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, έβαλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης.

Είναι γνωστό, σε όλους τους επιχειρηματίες του χώρου της εστίασης και ξενοδοχείας πως οι εκπρόσωποι διαφόρων Οργανισμών Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων που εισέβαλαν σε χώρους εργασίας και βεβαίωναν παραβάσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις (υπήρξε περίπτωση στη Θεσσαλονίκη) που κάποιος είχε ένα ραδιοφωνάκι για να ακούει τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων. Όπως λένε πολλοί επιχειρηματίες, κάποιοι ελεγκτές λειτουργούσαν ως “κράτος εν κράτει” και το χειρότερο ήταν πως διαρκώς δημιουργούνται κι άλλοι τέτοιοι οργανισμοί με σκοπό τη συλλογή εσόδων, με αποτέλεσμα να μην ξέρει μια επιχείρηση σε ποιόν θα πρωτοπληρώσει χαράτσι. Οι Δήμοι δε, ήταν υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις εντολές τους, επιβάλλοντας κυρώσεις.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όμως, έθεσε τέλος σε αυτό το ιδιότυπο καθεστώς που θύμιζε τους εκμισθωτές φόρων της οθωμανικής περιόδου. Απαντώντας στο ερώτημα της ∆ιεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «αν οι αναφορές της εταιρείας Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. που αποστέλλονται στους δήμους της χώρας, με τις οποίες ”διαπιστώνονται” από υπαλλήλους της παραβάσεις των διατάξεων του ν.2121/1993, λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να επιβληθούν, από τους δήμους της χώρας, οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο πδ 180/197 9 και στην Αστυνομική ∆ιάταξη 3/1996 ή αποστέλλονται στα καθ’ ύλην αρμόδια ελεγκτικά όργανα ως αναρμοδίως αποσταλείσες».

Με απλά λόγια δηλαδή, μόνο αρμόδιο όργανο του Κράτους, μπορεί να κάνει έλεγχο, να διαπιστώσει παράβαση κι γι αυτή να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Και μάλιστα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Πουλάκης “ απαιτείται βεβαίωση παράβασης από δημόσια Αρχή και όχι από ιδιώτη (Ολομ. ΣτΕ 1934/1998, 1972/2012, 15/2015), με την οποία βεβαιώνονται όλα τα στοιχεία του ελέγχου (τόπος, χρόνος, διενεργήσας τον έλεγχο κλπ), καθώς και έστω και ενδεικτική παράθεση των τίτλων των μουσικών συνθέσεων και των επωνυμιών των παραγωγών εταιρειών που εκτελέστηκαν δημόσια”.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως καταργούνται τα πνευματικά δικαιώματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο και καταστροφικό για τους καλλιτέχνες. Καταργείται όμως η αντίληψη, πως ένας υπάλληλος μιας ιδιωτικής εταιρείας, μπαίνει σε μια άλλη εταιρεία και κάνει έλεγχο, υποχρεώνοντας τους κρατικούς φορείς να αποδεχτούν τον έλεγχο ως ακριβή και ειλικρινή και να επιβάλλουν κυρώσεις.

Εν ολίγοις: Τέλος στο πομπώδες ύφος κάποιων εισπρακτόρων των διαφόρων Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων που αν κρίνει κάποιος από τους σφοδρούς αγώνες των πνευματικών δημιουργών στο παρελθόν, μάλλον δεν είχαν βρει τον τρόπο να πηγαίνουν όλα τα έσοδα στους πραγματικούς τους δικαιούχους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1.ΔΙΑΥΓΕΙΑ_ΑΕΠΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

2. ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥΛΑΚΗ

 

ΠΟΥΛΑΚΗΣ

 

Save

Save

Save

7 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Προσοχή λέει:

    Άλλη μια ανεύθυνη παραφιλολογία απο ανθρώπους που δεν γνωρίζουν απο θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αφορά συγκεκριμένη διαδικασία στον δήμο και καμία σχέση δεν έχει έτσι όπως έχει παρουσιαστεί . Ίσα ίσα τώρα θα κάνουν και ανάκληση της άδειας παρεόυλα με την αστυνομία. Τώρα το θετικό σε αυτό απορώ που το βλέπετε ;;;;;;;;;

  2. Ο/Η ΠΡΟΣΟΧΗ λέει:

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ…. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ κτλ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ.ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΞΑΛΛΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΑΥΤΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΙΣΑ ΙΣΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΟΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ. ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΕΤΣΙ ΣΤΑ ΜΜΕ. ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΙΞΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΠΑ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ …ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    http://cyclades24.gr/2016/07/epimelitirio-dieukriniseis-pneumatika-dikaiwmata/

    • Καλά. Αλλάξτε κι άλλο email και ίσως σας πιστέψω. Αλλά ρωτήστε και τους δικαιούχους των πνευματικών δικαιωμάτων, τι άποψη έχουν για την ΑΕΠΙ. Και το άρθρο αφορά τον ετσιθελισμό. Ρωτήστε και τους επιχειρηματίες που τον έζησαν και τον ζουν. Έλεγχος παρουσία κρατικού οργάνου. Αλλιώς, αναπόδεικτος. Απλώς μια καταγγελία, όπως του καθενός.

  3. Ο/Η Προσοχή λέει:

    Εννοείται οτι δεν θέλω να κανω γνωςτα Τα στοιχέια μου αλλά είμαι στην διάθεση σας να σας κανω γνωστό οτι θέλετε μιας και έχω αρκετή γνώση στο αντικειμενο. Λοιπόν ,με την παλιά εγκύκλιο έκαναν ενα αίτημα ανακληςης Στον δήμο η αεπι η η αυτοδιαχείριση και μετα απο καιρο αν το αίτημα γινόταν δεκτό γινόταν η ανακληςη Άδειας…..ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ισχυροποιείται το κατηγορητήριο των οργανισμων, έναντι των επαγγελματιών που κάνουν χρήση ρεπερτορίου που προστατεύεται από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ, GEA, Grammo, “Αυτοδιαχείριση” κλπ). ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΟΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΟΜΑΤΙ…. ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ. ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΦΟΥΛ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ Μετα να σας ανακαλέσουν και την άδεια αμεςα αφού το πιστοποιεί και η αστυνομία ….. Αυτό το βρίσκεται σωστό ;;;; Πως το παρουσιάζεται εσείς στα ΜΜΕ σαν νίκη των επαγγελματιών αφού δεν ειναι … Επιςης να σας ενημερώσω οτι αυτά υπάρχουν και τόσα απλά μπορείτε να τα βρείτε στα επίσημα σάιτ του υπουργείου πολιτισμού και του οπι δεν χρειάζεται να πιστέψετε εμένα . Και τέλος οι δικαιούχοι έχουν να κάνουν οι ίδιοι με τους οργανισμούς ..ειναι δικό τους θέμα καθαρά αν θίγονται ..δεν έχω κάποιο στοιχείο . Αν έχετε εσείς ευχαρίστως να το δούμε στο σάιτ σας

    • Μάλιστα. Ένας ακόμα “αφανής ήρως”. Από σεμνότητα υποθέτω. Λοιπόν, η ικανοποίησή μου για την εξέλιξη έχει ιδεολογική διάσταση: Δεν δέχομαι από κανένα μη πιστοποιημένο κρατικό όργανο να διενεργεί έλεγχο. Αν στα κρατικά όργανα, καλπάζει η διαφθορά είναι άλλο θέμα. Τότε εξεγείρομαι κατά της διαφθοράς. Δεν τους θεωρώ όλους και a-priori, διεφθαρμένους. Και η ΑΕΠΙ είναι ιδωτική επιχείρηση. Οι δημιουργοί (στο παρελθόν, μεγάλα ονόματα: Χατζηδάκης, Θεοδωράκης, Λεοντής κ.ά.) θεωρούσαν πως δεν τους εκπροσωπεί. Πέραν αυτών, επαναλαμβάνω. Έλεγχος μόνο από πιστοποιημένο κρατικό όργανο. Ούτε από πλασιέ, ούτε από εισπράκτορες, ούτε απο σεκιουριτάδες, ούτε από προτιέρηδες, ούτε από παρκαδόρους. Τι δεν καταλαβαίνετε;.

  4. Ο/Η Προσοχή λέει:

    Καταλαβαίνω ότι δεν καταλαβαίνετε με τιποτα γιατί πολύ απλά δεν άλλαξε τίποτα. Ο νόμος ισχύει και θα ισχυει για τα δικαιώματα και οι οργανισμοί θα εισπράττουν πάντα . Για εσάς καλύτερα με τον αστυνομο μαζί (γι αυτούς που δεν τους πλήρωναν και όχι για αυτούς που πληρώνουν) για εμένα καλύτερα να μην υπάρχει ποινικό για τους επαγγελματίες…. τώρα ο κάθε επαγγελματίας θα καταλάβει και θα κρίνει από αυτά που γράφουμε ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *