ΤΑΣΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΩΦ: ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

Ο Μαργαριτώφ, διέσωσε πολλές από τις σημαντικότερες τοιχογραφίς του Ακρωτηρίου

Ο Μαργαριτώφ, διέσωσε πολλές από τις σημαντικότερες τοιχογραφίς του Ακρωτηρίου

Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ένας κορυφαίος έλληνας στον οποίο χρωστά πολλά η Σαντορίνη. Πρόκειται για το συντηρητή έργων τέχνης Τάσο Μαργαριτώφ, που μετά από σύντομη νοσηλεία αποβίωσε στο νοσοκομείο του Βόλου. Είχε γαννηθεί το 1925 και ήταν αυτός που ουσιαστικά και κυριολεκτικά εισήγαγε το επάγγελμα του συντηρητή στην Ελλάδα καθώς είναι χαρακτηριστικό πως ήταν ο κάτοχος της σχετικής επαγγελματικής άδειας με αριθμό ένα (1). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, αλλά έγινε πασίγνωστος, όταν μαζί με το ζωγράφο Τάσο Ηλιάκη, ανέλαβε το τιτάνιο έργο της συντήρησης –ανασύνθεσης στην ουσία- πολλών τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, από τα σπαράγματα που είχε βρει η σκαπάνη του Σπυρίδωνος Μαρινάτου.

Τάσος μαργαριτώφ και Χρίστος Ντούμας το 2005

Τάσος μαργαριτώφ και Χρίστος Ντούμας το 2005

«Στην Ανασκαφή ήδη εργάζονται τα πνευματικά του δισέγγονα», είχε πει το 2005 ο Διευθυντής της Ανασκαφής Καθηγητής Χρήστος Ντούμας, όταν στο πλαίσιο του 2ου συνεδρίου για τη Μικρόκαρπη Τομάτα, τιμήθηκε ο Μαργαριτώφ που περιορίστηκε τότε να δηλώσει συγκινημένος: «Δεν με έχει συνηθίσει η Ελλάδα στις τιμές». Για τη δουλειά του στο Ακρωτήρι, είχε πει: «Τότε έβγαιναν σπαράγματα που δεν ταίριαζαν μεταξύ τους. Τα είδα και είπα ότι εδώ έχουμε ουρές πιθήκων όχι λίμνες και ποτάμια. Άρχισα λοιπόν να τα ταιριάζω και με τα δικά μου υλικά να κάνω δείγματα και να εφαρμόζω νέες τεχνικές συντήρησης. Εκείνη την εποχή η Υπηρεσία δεν είχε ούτε υλικά», ( Δ. Μύριλλα εφημερίδα Ριζοσπάστης 9 Απρίλη 2000 http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=217396&publDate=8/8/2010
Είχε επίσης τιμηθεί-πέρυσι- από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυσή του. «Εργάστηκε με μεράκι, κάτω από αντίξοες συνθήκες και πολλές φορές με πενιχρά μέσα και συνέβαλε με το ήθος και την επιστημονική του κατάρτιση στην εδραίωση του κλάδου της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ως αυτόνομου επιστημονικού κλάδου στο χώρο του υπουργείου», αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.