“TA ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΑΗΘΗ”

Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΒΑΛΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΛΥΧΑΔΑΣ”

 

 

 

valvis_iΣτην ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Η ΒΛΥΧΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ

………και το νησί, ένα ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ !!

 

 

Παρακολουθούμε με ανησυχία και απορία τις τελευταίες εβδομάδες την διάδοση μιας ανύπαρκτης και υπερβολικής κινδυνολογίας στο διαδίκτυο όσον αφορά την περιοχή της Βλυχάδας Σαντορίνης.

Το κείμενο που, διαδόθηκε μαζικά σε εφημερίδες, blogs και επιστημονικές ιστοσελίδες έχει περίπου τις ίδιες εκφράσεις και συντάσσεται ανώνυμα εκ μέρους φορέων που δεν έχουν ούτε εκπροσώπηση ούτε συγκεκριμένο έργο στην Σαντορίνη. Αποκαλούνται «φορείς» και όλοι γνωρίζουν το κοινό μυστικό: πως είναι κύκλοι που ακολουθούν μικροπολιτική πολιτική με λαϊκιστικές τακτικές, χωρίς ιδιαίτερη λαϊκή βάση. Κανείς από τα ΜΜΕ δεν απευθύνθηκε σε εμάς για το θέμα.

Εμείς γνωρίζοντας το γεγονός ότι η Βλυχάδα δεν απειλείται από κανέναν (παρά μόνον από τους Νοτιάδες που την σμιλεύουν όμορφα) δεν αντιδράσαμε σε κάτι που δεν ήταν αντικειμενικό !. Δεν αντιδράσαμε ακόμη και στα ψεύδη που περιέχονταν σ’ αυτές τις φήμες καθ’ ότι είναι αβάσιμες, υπερβολικές και υποκειμενικές. Δεν αντιδράσαμε γνωρίζοντας ότι είναι υποκινούμενες από όσους δεν επιθυμούν την ελεγχόμενη και υψηλού επιπέδου ανάπτυξη του νησιού ώστε να μη διαταραχθούν τα επαγγελματικά προσωπικά τους συμφέροντα: ξενοδόχοι χωρίς όραμα, μας κατηγορούν πως η ιδιωτική κατοικία που κατασκευάζουμε με όραμα αναδείξεως του τόπου, είναι τάχα «ξενοδοχείο» που δε σέβεται το περιβάλλον. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Παρακολουθώντας όμως την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου της Σαντορίνης (29 Νοεμ. 2016) εκπλαγήκαμε με τον τρόπο με τον οποίον ο Δήμαρχος έκλεισε το κείμενο του:

«Να κάνουμε την Βλυχάδα Εθνικό Πάρκο» ! Και δυστυχώς οι εξ αρχής υπόνοιες μας τελικώς επαληθευτήκαν. Τόση ψευδής κινδυνολογία στον μύλο μιας υποκειμενικής φιλοδοξίας; Τόσος ντόρος για μιαν υποκειμενική χωροταξική φαντασίωση; Ή και κάτι άλλο; Μήπως άραγε πρόκειται πια για μια προσπάθεια διάδοσης μιας νέας ιδέας στον Ελλαδικό χώρο; «Άντε να κρατικοποιήσουμε τις ιδιοκτησίες πολιτών και επενδυτών για να έχουνε Πάρκο οι υπάρχοντες «ξενοδόχοι» !

Αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε στις παρακάτω διευκρινήσεις ώστε και οι φίλοι του Περιβάλλοντος να γνωρίζουν τις προθέσεις μας, και η Εκτελεστική εξουσία να μην ανησυχεί αλλά και ο κόσμος της Σαντορίνης να γνωρίζει με διαφάνεια και τα γεγονότα και τους μελλοντικούς μας στόχους.

  1. Η ΒΛΥΧΑΔΑ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Τα προβλεπόμενα 150 μέτρα απαγόρευσης κατασκευών από τον αιγιαλό (ΖΟΕ του 2012) προστατεύουν ΑΠΟΛΥΤΑ την μοναδικότητα αυτού του ξεχωριστού και εντυπωσιακού γεωλογικού σχηματισμού. Ήδη, σε απόσταση 100 μέτρων, στο πίσω μέρος των σμιλευμένων ανάγλυφων, υπάρχουν οριζόντιες και τυπικές απλές εκτάσεις που δεν χρήζουν προστασίας. Τοπογραφικές αποτυπώσεις 2 και 3 διαστάσεων καταδεικνύουν το γεγονός με απόλυτο τρόπο.


Σημειωτέον ότι η αυτή η εμμονή για «Εθνικό Πάρκο» στην Βλυχάδα δεν είναι τωρινή ανακάλυψη. Ήδη από το 2002 το Δημοτικό Συμβούλιο ζητούσε προστασία στα 1000 (!) μέτρα (Νέα της Σαντορίνης 18.09.2012).

Το 2012, επί Υπουργίας του Κου Νίκου Σηφουνάκη, ο ίδιος Δήμαρχος ζητούσε την απαγόρευση στα 500 μέτρα για να εναρμονιστεί τελικώς στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πρότεινε τα 200 μέτρα και να καταλήξει η τελική απόφαση με Προεδ. Διάταγμα να αυξήσει τα τότε 100 μέτρα στα τελικά 150 μέτρα.


Η τεχνολογία σήμερα των τοπογραφικών αποτυπώσεων
(3D) μας βοηθά στο να δώσουμε να το αντιληφθούν όλοι με επιστημονικά μέσα, και να αποδείξουμε, με απλή οπτική θεώρηση, το γεγονός ότι η Βλυχάδα είναι απόλυτα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ από την υπάρχουσα ΖΟΕ 2012 που την καθιστά ασφαλή για πάντα !

2) Τα Πεπραγμένα στο Κτήμα της Βλυχάδας

Κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο βαριές εκφράσεις «έγκλημα», «αλλοίωση», «αυθαίρετες κατασκευές» τις οποίες χαρακτηρίζουμε τελείως αναληθείς. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τα περί δήθεν «υπογείου ξενοδοχείου» είναι απολύτως ψευδή και αήθη ! Ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ σκεφτήκαμε και ούτε ποτέ θα επιτρέψουμε να γίνουν παρόμοια έργα στην έκταση του κτήματος στην Βλυχάδα !.
Η επένδυση για την αγορά του κτήματος έγινε για να αναδειχθεί η μοναδική ομορφιά της περιοχής και όχι για να καταστραφεί! Είναι αυτονόητο ένας επενδυτής να μην καταστρέφει από μόνος του τα μέσα και τα προνόμια του στόχου του.


Άλλωστε, πολύ πριν το ξέσπασμα αυτό της αναληθούς κινδυνολογίας, δηλώσαμε το 2014 δημόσια (
News247/ 01.06.2014, και το θυμίσαμε στο Έθνος της Κυριακής στις 19.09.2016) ότι η έλλειψη σταθερού φορολογικού και χωροταξικού πλαισίου στην Ελλάδα καθώς και η έλλειψη ενός ενεργού Επενδυτικού νόμου μας παρεμποδίζουν στο να αποφασίσουμε μιαν σοβαρής κλίμακας επένδυση για μια μονάδα υψηλών παροχών.

 

Οι εργασίες μας που βάλλονται συστηματικά στη Βλυχάδα αφορούν ΟΧΙ ΜΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ αλλά στην υλοποίηση μιας ιδιωτικής (και μοναδικής στην Ελλάδα) ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ με μια απόλυτα νόμιμη οικοδομική άδεια που κατατέθηκε σύμφωνα με τους νόμους και τους πολεοδομικούς όρους της χώρας και της περιοχής τον Δεκέμβριο του 2011.

 

Βαλλόμαστε επειδή επιλέξαμε την υλοποίηση με χρήση σκάμματος προσπέλασης προς μιαν υπόγεια δεξαμενή νερού (στο ψηλότερο σημείο του κτήματος και στα 32 μέτρα από τα πρανή της παραλίας / υδροστατική πίεση). Και βεβαίως, αν δεν είχαμε την επιθυμία να αφήσουμε ανοιχτό τον χώρο του κτήματος, για να εξυπηρετήσουμε τους κυνηγούς κατά την επιτρεπόμενη περίοδο, ούτε οι παραποιητικές φωτογραφίες που δήθεν δείχνουν το σκάμμα στο χείλος του γκρεμού θα υπήρχαν (ενώ βρισκόταν στα 32 μ) ούτε η κινδυνολογία θα είχε ξεσπάσει αλλά ούτε, το σοβαρότερο, τους πραγματικά ευαίσθητους και ξεγελασμένους ανθρώπους στο διαδίκτυο θα είχαμε πράγματι στενοχωρήσει!.


Προς όλους όσους καλοπροαίρετους που στενοχωρήσαμε αισθητικά τους ζητούμε μιαν ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ !


Προς όσους όμως διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα σπεκουλάρουν με κινδυνολογία (θέλουν Πάρκο αυτοί στο κτήμα μας) και μιλούν για «επικινδυνότητα και γεωλογική καταστροφή» θα ζητήσουμε να πάψουν τα στοχευμένα μυθεύματα, τις ανοησίες και τα ψεύδη. Οι Μάστορες της Σαντορίνης ξέρουν την δουλεια τους!.

Όλοι οι Σαντορινιοί γνωρίζουν ότι η Βλυχάδα σμιλεύεται χιλιάδες χρόνια τώρα από τον άνεμο (νότια) και μόνον, το δε Λιμενικό Σώμα το ίδιο μπορεί να φέρει μαρτυρία ότι 400μ πέρα από το κτήμα μας (σε άλλη ιδιοκτησία, προς το Ακρωτήρι) πρόσφατα έγιναν κατολισθήσεις προς την θάλασσα μερών των πρανών και τάφρων από την φυσική διάβρωση και μόνον του άνεμου, γκριζάροντας όλα τα γύρω θαλασσινά νερά ! Ο ίδιος ο άνεμος, που σε συνδυασμό με την ελαφριά άσπα του νησιού σμιλεύει τους τάφρους, διαβρώνει τα πρανή και ανοίγει δεκάδες τρύπες και σπήλαια (ορατά και σήμερα παντού) σε όλη την περιοχή.

Εμείς, παρά το ότι οι υπόγειες δεξαμενές δεν υπολογίζονται στον ΓΟΚ και επιτρέπονται και έξω από την κάλυψη του κτιρίου αν είναι υπόγειες, εξαλείψαμε αυτήν την δεξαμενή, κλείσαμε το σκάμμα και επαναφέραμε το τοπίο στην απόλυτα αρχική του μορφή.


Και τούτο ισχύει όμως και για τις Δημοτικές Αρχές που δύσκολα αποδέχονται σήμερα ότι κατέχουμε μιαν καθ΄ όλα νόμιμη Πολεοδομική Άδεια, και που ζητούν, δημόσια πλέον, να γίνει ένα δημόσιο πάρκο πάνω στην ιδιοκτησία μας !!

Επιθυμούμε να κτίσουμε την ιδιωτική κατοικία, ενταγμένη σε ένα κτήμα πρότυπο για το νησί. Να δημιουργήσουμε παράδεισο χλωρίδας με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό φυτικό κόσμο της ιστορικής Σαντορίνης. Προς τούτο, και από καιρό τώρα, προβήκαμε στη εκπόνηση πολλαπλών μελετών που μόνον αυτό το στόχο έχουν, τον περιβαλλοντολογικό σχεδιασμό και την ανάδειξη τοπικών καλλιεργειών :

 

α) Εδαφολογικές και εγγείων βελτιώσεων Μελέτες από το Ινστιτούτο εγγείων βελτιώσεων Θεσσαλονίκης (σύσταση εδαφών, βιολογικά λιπάσματα, ανοικοδόμηση ξερολιθιών, προστασία κατά της διάβρωσης, συλλογή όμβριων)

β) Μελέτες Γεωπονικές με γεωπόνο με βαθειά γνώση του περιβάλλοντος του νησιού (κατά της ερημοποίησης, προστασία του υπάρχοντος οικοσυστήματος, κηποτεχνικά, καλλιέργειες μοναδικές της νήσου, ισορροπία χλωρίδας και άγριας μεταναστευτικής πανίδας / αποδημητικά πουλιά)

γ) Μελέτες Υδρογεωλογικές (γεωλογικά στρώματα και υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας για την αποτελεσματική υποστήριξη του αμπελώνα και των καλλιεργειών),

δ) Μελέτη Αρχιτεκτονική και Μηχανολογική για μιαν και μόνο κατοικία (σεβασμό στον ΓΟΚ Σαντορίνης και την αρχιτεκτονική της).

3) Η Όμορφη Σαντορίνη χρειάζεται ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ Νοικοκυροσύνη !

Βεβαίως αυτοί που χρόνια τώρα επιθυμούν να μετατρέψουν την ιδιωτική περιουσία στην Βλυχάδα σε «δημόσιο πάρκο» (κρατικοποίηση θέλουν ; Τώρα; με τις συνθήκες του σήμερα ; όπου η Ελλάδα καλεί επενδυτές;) αντιτίθενται σε κάθε νόμιμη κατοικία, κινδυνολογούν, ψεύδονται με το σλόγκαν «Σώστε την Βλυχάδα», συμμαχούν συντεχνιακά και με τους υπάρχοντες ανταγωνιστές του «ξενοδοχειακού» τομέα ενοικίασης δωματίων της Νότιας Σαντορίνης (να μην έρθουν άλλοι, και να κάνουμε πάρκο με τα οικόπεδα των άλλων) και με πρώτο τον ΔΗΜΑΡΧΟ φορούν τον μανδύα της «περιβαλλοντολογίας»!

Βλέποντας όμως την Σαντορίνη, αυτήν που είναι ένα Νησί Διαμάντι και που θα έπρεπε κανονικά να του εξασφαλίσουμε μιαν πραγματικά ΑΕΙΦΟΡΟ Ανάπτυξη (πολιτιστική, υπηρεσιών, οικολογική, υποδομών και ενεργείας) μου φαίνονται κάπως (έως πολύ) αποσπασματική, άναρχη, καθυστερημένη και ατημέλητη η «περιβαλλοντική ευαισθησία» του Αρχοντα της Δημοτικής Αρχής Δημάρχου!!
Τώρα το θυμήθηκε;

Ας θυμίσουμε ότι έχει εντολή ενεργού Δημάρχου εδώ και 6 χρόνια (2010) και, αν εξαιρέσουμε την αδικαιολόγητη φαντασίωση /εμμονή του με την Βλυχάδα, δεν πολυεξέφρασε την ευαισθησία του αυτήν σε πολλαπλά επίπεδα :


1) Για ποιο λόγο η μοναδική ΣΧΟΟΑΠ μελέτη του νησιού (χρήσεις γης), αυτή της Οίας, δεν έχει εφαρμοστεί και μένει στα συρτάρια;
2) Για ποιο λόγο το 2011 όταν του πρότεινα μια ΔΩΡΕΑ (χορηγία) για την εκπόνηση ΖΟΕ όλης της Σαντορίνης (ναι, αγαπώ το νησί των παππούδων μου) μου την αρνήθηκε με πρόσχημα ότι είναι μακρόχρονη;
3) Γιατί τα ΧΥΤΑ (σκουπίδια) δεν έχουν βρει ακόμα την θέση τους;
4) Γιατί οι συγκοινωνίες πάσχουν και οι δρόμοι υποχωρούν;
5) Γιατί η Αγία Άννα (ακριβώς δίπλα στην «Βλυχάδα
μελλοντικό δημόσιο πάρκο») συγκαταλέγεται από την ίδια Δημοτική Αρχή στους πιθανούς προορισμούς σκουπιδιών ; (εκκωφαντικά ανακόλουθο και υποκριτικό)
6) Γιατί οι απαραίτητες ανάγκες για σχολικές αίθουσες παραμένουν ακάλυπτες παρ ότι υπάρχουν χορηγοί;
7) Γιατί το νησί, το διαμάντι μας, έχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ πράσινη ενέργεια; Τελείως αρνητικό
CO2 food print; και οι κάτοικοι πληρώνουν, (στο Αιγαίο, με αέρα και ήλιο), ακριβό ηλεκτρικό βρωμίζοντας τον τό
πο;

Η Περιβαλλοντική Ευαισθησία που ήταν τόσα χρόνια;
_____Μήπως
η πειθαρχία ενός χωροταξικού σχεδιασμού (δεν τον θέλησαν τα 6 τελευταία χρόνια) αφαιρεί τη διακριτική εξυπηρέτηση ψηφοφόρων;

____ Μήπως λείπει ικανότητα διαχείρισης τόσα χρόνια;

____ Μήπως με τη χρήση της Βλυχάδας ως προφάσεως κατοχυρώνονται οι φίλοι με εναν αθέμιτο ανταγωνισμό; (αυτοί που δεν είναι δικοί μας δεν κτίζουν… ενώ για τους δικούς μας : πάρετε σαν «πάρκο» την περιουσία τους, τα κτήματά τους );

____ Μήπως επιθυμεί να προτείνει στο πιεζόμενο οικονομικά Κράτος μας (τώρα ;) να πληρώσει Αποζημιώσεις για την Βλυχάδα παντελώς αναίτια ? (αφου αυτή ειναι ήδη πλήρως προστατευμένη από την ΖΟΕ)

ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ που το νησί μας είναι ένα διαμάντι ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ακατέργαστο;

Με διεθνή δραστηριότητα που δεν αναζητά καταξίωση στην μικρή μου πατρίδα, με προϊστορία χειροπιαστή στα πρώτα βιολογικά προϊόντα των Βαλκάνιων (ΛαΝτορνα), με βιολογικές καλλιέργειες δημητριακών, με νεράκια χωρίς νιτρικά άλατα, με 4 μάρκες υψηλής ποιότητας που ξεκινήσαμε από το ΜΗΔΕΝ και τέλος με ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ συνεργασία (ούτε εδώ ούτε στο εξωτερικό) δεν δηλώνω παρά τα εξής :

Είμαι Έλλην της Διασποράς (άλλη Ελλάδα αυτή;) τρίτης γενιάς και 2 φορές Σαντορινιός (από τον πατέρα του πατέρα μου Ιωάννη Σπέη ΒΑΛΒΗ, Εμπόριον, και από την μάνα της μάνας μου Σμαράγδα ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΥ, Πύργος) και θα διατηρώ το δικαίωμα να δράσω και να παλεύω για την πατρίδα μου ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από υποκρισίες, ψέματα, και τρικλοποδιές του τύπου «κρατικοποίηση», ανεξάρτητα από μικροπολιτικές φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων και συντεχνιακών (τουριστικών) παγίδων !

ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΛΥΧΑΔΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, είναι ιδιωτικό, και θα το καμαρώσουμε εμείς, οι φίλοι μας και όσοι συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί ! Γιατί ζούμε σε κράτος ΔΙΚΑΙΟΥ.

Θα γίνει γιατί έτσι προβλέπει ο Νόμος !

……..
Και κοιτάξετε παρακαλώ να μην τον αλλάζετε κάθε τρεις και λιγάκι !
Γιατί μια όμορφη ανάπτυξη χρειάζεται ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, χρειάζεται άμεσες επενδύσεις, χρειάζεται αντοχές !

Και η Σαντορίνη με τους Σαντορινιούς αντέχουν….
Και ας είναι ακόμη ένα ακατέργαστο Διαμάντι !
(Χωροταξικά και Ανθρώπινα)

Γιάννης Χρήστου ΒΑΛΒΗΣ”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *