Τα νησιά μας στην δίνη  του κορονοϊού.

Γιάννη Βλασερού*

 

 

 

“Η χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πού  φέρνει την χώρα μας με νέο ρεκόρ 269 ατόμων  προσβεβλημένων από  τον κορονοιό και η σημερινή  με 217 κρούσματα  σταθερά να ακολουθεί  δεν αφήνουν κανένα περιθώριο  για αμφιβολίες ότι διάγουμε  μια έξαρση της επιδημίας. Οι λόγοι:

Η αποδυνάμωση των  υγειονομικών πρωτοκόλλων, και  η μη σχολαστική επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων πού  εξέθρεψε την χαλαρότητα του κόσμου ειδικά των νέων.

Οι ξένοι επισκέπτες εισήρχοντο ουσιαστικά  ανεξέλεγκτα  στην χώρα μας χωρίς να διαθέτουν διαγνωστικά  τεστ για τον κορονοιό.

Ανεξέλεγκτος συνωστισμός στα ΜΜΜ,100 % πληρότητα στα αεροπλάνα , το 60 % στα πλοία έγινε 80 %.

Πλήρης ουσιαστικά απελευθέρωση των συναθροίσεων παντός είδους.

Και έτσι ήρθε η ανατροπή του καλού αποτελέσματος που με τόσο κόπο κατάφερε η χώρα. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει να τα μαζέψει τα και αντιδράει με αποσπασματικά και σπασμωδικά μέτρα.

Στο μάτι του κυκλώνα μπήκαν τα νησιά μας (δυστυχώς οι φόβοι που διατύπωσα σε προηγούμενα  μου άρθρα επαληθεύθηκαν).

Οι ναυαρχίδες του τουρισμού πλήττονται καίρια. Χωρίς πλήρης ενημέρωση για τα κρούσματα ανά νησί με την δικαιολογία της μη στόχευσης( πράγμα το οποίο δεν αποφεύγεται εφόσον λαμβάνονται μέτρα για  συγκεκριμένα νησιά) κράτησε ανενημέρωτους κατοίκους και επισκέπτες εκθέτοντας τους στον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Ο κίνδυνος να επεκταθεί η επιδημία στα νησιά μας στα οποία συνωθούνται χιλιάδες τουρίστες στις παραλίες στα μαγαζιά στα ξενοδοχεία είναι μέγας.

Τα 17 κρούσματα και τα σημερινά περιοριστικά μέτρα στο «νησί των ανέμων» το επιβεβαιώνουν.

Υπάρχει δυνατότητα να αναστραφεί η κατάσταση; Ναι κατά την γνώμη μου εφόσον:

  • Εφαρμοστούν αυστηρά τα εξαγγελθέντα μέτρα.
  • Διενεργηθούν πολλά διαγνωστικά τεστ σε χώρους συναθροίσεων όπως σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες δημοσίου και ιδιωτικού φορέα, υγειονομικές μονάδες και σε διαμένοντες σε ξενοδοχεία και βέβαια και πολλά τυχαία δειγματοληπτικά ανά νησί για να καταγραφεί το  ιικό φορτίο αν υπάρχει. Η απομάκρυνση του  μοριακού αναλυτή από το Νοσοκομείο της Ερμούπολης για να καλύψει άλλες ανάγκες μόνο ανασφάλεια για τα νησιά μας δημιουργεί.
  • Ο κάθε εισερχόμενος στην χώρα .διαθέτει πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό  τεστ.
  • Μειωθεί καθοριστικά το ποσοστό πληρότητας σε όλα τα μέσα μεταφοράς ξηράς αέρα και θάλασσας.
  • Τηρούνται τα μέτρα ατομικής ευθύνης όπως χρήση της μάσκας αποστάσεις και ατομική υγιεινή. Η χρήση της μάσκας θα μπορούσε να επιβληθεί και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει ανεξέλεγκτος συνωστισμός και συγχρωτισμός.
  • Υπάρξει η ουσιαστική ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών των νησιών που πάρα τις εξαγγελίες ενίσχυσης τους παραμένουν με τα μεγάλα εγγενή τους προβλήματα.

Η πολιτεία πρέπει να «τρέξει» χωρίς καθυστέρηση  οργανωμένο σχέδιο που και την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών να προστατεύσει και την οικονομική  επιβίωση τους  να εξασφαλίσει. Τα σπασμωδικά και αποσπασματικά μέτρα  δεν λύνουν το πρόβλημα. Το περιπλέκουν.

*Ο Γιάννης Βλασερός είναι  Ιατρός καρδιολόγος                                             τ.Διευθυντής στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου ΓΝ.Αθηνών          Αν Γραμματέας τού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *