Site icon Santonews

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΒΛΟΣΥΡΟ ΠΡΑΜΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

 

 

 

Οι αρνητές, έχουν πάντα το επιχείρημα. “Για τα καρναβάλια είμαστε;”. Τοποθετώντας απλώς ένα ερωτηματικό σε έναν λαϊκό αφορισμό. Αλλά και οι περισπούδαστοι, θα υιοθετήσουν ένα αφ’ υψηλού ύφος, μιλώντας με ιησουίτικη λογιοτατοσύνη και ταρτουφική απαξία περί “άρτων και θεαμάτων”.

 

Άλλοι, πιο οικονόμοι, θα πουν για περιττή σπατάλη. Οπότε;. Στο πυρ το εξώτερο τα καρναβάλια. Τι κι αν έχουν διονυσιακές καταβολές. Τι κι αν στα ζοφερά χρόνια του -άδικα στοχοποιημένου για κάμποσους νουνεχείς- Μεσαίωνα, τα καρναβάλια, αποτελούσαν μια μικρή ανάσα ελευθεροστομίας, αθυροστομίας και σφοδρής κριτικής ντυμένης με τον σατιρικό λόγο.

 

Ιδίως στη Σαντορίνη, οι νουνεχείς περισσεύουν. Καρναβάλι;. Ας το καλύτερα. Έχουμε άλλα σημαντικότερα προβλήματα να λύσουμε. Φυσικά, τα σημαντικότερα είτε δεν λύνονται, είτε αργοσέρνονται στο χρόνο. Και έχει χρόνια να γίνει αποκριάτικη εκδήλωση στο νησί. Για ποιον άλλωστε να γίνουν;. Αφού τουρίστες, δεν έχει το νησί. Διότι, αν δεν το έχετε καταλάβει, η Σαντορίνη, δεν είναι παρά μια τουριστική Ντίσνευλαντ, με αισθητική τζογαδόρικου Λας Βέγκας.

 

Άλλωστε σε κάθε αξίωση ή διεκδίκηση, ένα είναι το μοτίβο: “Η Σαντορίνη, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη, δικαιούται…”. Φυσικά και δικαιούται. Παράγει και προσφέρει. Αλλά δεν είναι εποχικό μαγαζί που με την πρώτη σταγόνα της βροχής, κατεβάζει ρολά. Δυστυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι που μένουν όλο το χρόνο στο νησί. Τα παιδιά, που μη γνωρίζοντας μια μακραίωνη παράδοση αποκόπτονται από αυτήν. Οι μεγάλοι, που τη βλέπουν ως ξεθωριασμένη πρόχειρη σημείωση πάνω σε κάποιο χαρτονόμισμα.

 

Μια ακόμα μελαγχολική Αποκριά στη Σαντορίνη, λοιπόν. Χρόνια έχει να γίνει καρναβαλική εκδήλωση. Ίσως δεν συμφέρει οικονομικά. Δεν αναμένονται πολλοί …τουρίστιδοι το χειμώνα. Όσο για τους από ανάγκη ή επιλογή παραμένοντες, ας βολευτούν με κάποιο δείπνο σε κανένα από τα λιγοστά ανοιχτά μαγαζιά ή οι φτωχότεροι στην τηλεόραση που θα έχει ζωντανές συνδέσεις με Πάτρα, Μοσχάτο, Ξάνθη ή ακόμα και με τη διπλανή Νάξο.

 

Μια ακόμα μελαγχολική Αποκριά. Κάποιοι Σύλλογοι Γονέων, κάτι έκαναν, Λίγο, με δικά τους λεφτά και σκληρή προετοιμασία. Αλλά πολύχρωμα πλήθη στους δρόμους, άρματα, χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα, χαρούμενους γονείς και ζωηρές μουσικές, έχει πολλά χρόνια να δει το νησί.

 

Και να πει κανείς πως ο κόσμος του δεν διψά;. Το απέδειξε με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, που μέσα στο χειμώνα, κατέγραψε χιλιάδες επισκέψεις. Αλλά, είπαμε, το “Καρναβάλι”, είναι για τους Καρνάβαλους. Όσο για τα παιδιά;. “Πως να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, για τα ευρώ τα κάνεις όλα”. Περιμένετε το καλοκαίρι. Όπου θα γεμίσουμε συναυλίες, γλέντια, παραστάσεις και τουρίστες. Γιατί γι αυτούς, προπαντός υπάρχουμε. Και η Οικονομία (ή  η κονόμα), είναι βλοσυρό πράμα. Δεν ανέχεται την γελαστή ελευθεριότητα, του Καρναβαλιού.

Μήπως αν το αναθέταμε σε ιδιώτη και έβρισκε κανένα πιασάρικο όνομα του τύπου Santorini-Carnavali Experience ή Santorini-Carnavali Extravaganza να γινόταν κάτι;.

Exit mobile version