ΤΑ “DRONE” ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

 

 

santorini_aerialdroneΑκόμα αναζητώ, την ορθή ελληνική απόδοση του όρου “drone”. Το “τηλεκινούμενα” δεν είναι αρκετά ακριβές. Το “τηλε- ελεγχόμενα” μου στραβώνει. Το “μη επανδρωμένα”, το απορρίπτω από τότε που άκουσα την αείμνηστη Ρούλα Κακλαμανάκη, σε ένα αμφιθέατρο, να σαρκάζει υπέροχα τον υποδόριο σεξισμό , λέγοντας: “Ναι, επανδρώθηκε το τάδε νοσοκομείο, με τέσσερις νοσηλεύτριες”. Οπότε, καλούνται φιλόλογοι να βοηθήσουν τον ταπεινό γραφιά.

Εκείνο που δεν αναζητώ, είναι η άποψή μου για τα “drone” ή “drones”. Οι αγγλομαθείς διορθώστε με. Απέχθεια. Ξεκάθαρα. Κατηγορηματικά και ξεροκέφαλα. Ναι· βγάζουν θαυμάσιες φωτογραφίες. Υπέροχες λήψεις άνωθεν. Αλλά παραβιάζουν βάναυσα την ιδιωτικότητα. Πετούν σε χαμηλά ύψη. Με κάμερες μεγάλης ευκρίνειας, μεγένθυνσης και ανάλυσης. Μπορούν να σε φωτογραφίσουν με αδαμιαία περιβολή ή σε ιδιωτικές στιγμές.

Κάποιοι φίλοι, ξέροντας την “πετριά μου” ή το “ίρτζι μου” που έλεγε ο αείμνηστος Βέγγος ως “Θρασύβουλας” (Ο ΑΤΣΙΔΑΣ(1961, το ξεκαρδιστικό βιντεάκι στο τέλος), έσπευσαν να στείλουν τις σκέψεις για τον έλεγχο των τηλε-ελεγχόμενων ιπτάμενων συσκευών φωτογράφισης (Μπαμπινιώτη, φάε τη σκόνη μου!). Επιτέλους και μπράβο. Δεν είναι δυνατόν, να κάθεσαι αμέριμνος στο μπαλκόνι σου και ένα μεταλλικό κουνούπι να σε φωτογραφίζει. Δεν είναι δυνατόν οι ιδιωτικές στιγμές σου, να γίνονται δημόσιο θέαμα. Και τέλος πάντων σε αυτήν την ηφαιστειακή Ντίσνεϋλαντ που λέγεται Σαντορίνη, ας μπουν και κάποιοι κανόνες. Σε ελικόπτερα, τρενάκια, βασιλικές ζωήλατες άμαξες, ιπτάμενα μπαλόνια και νεοπλουτίστικα φρου-φρου.

Και το ζήτημα είναι γενικό. Στο εξής. Μόνο επαγγελματίες πιστοποιημένοι φωτογράφοι. Με έναρξη και τέλος επιτηδεύματος. Πρότερη ειδοποίηση στην περιοχή της εναέριας φωτογράφισης. Δέσμευση εμπιστευτικότητας, σε ότι δεν αφορά το αντικείμενο (γάμος, εκδήλωση, πάρτι, χορός). Διαρκής ελεγχόμενη διαθεσιμότητα αχρησιμοποίητου και μη κατεστραμμένου υιλικού προς έλεγχο από αρμόδιες αρχές (αυτό, γιατί μπορεί αυτό το “απαγορευμένο τωρινό υλικό” μπορεί να είναι ένας αρχειακός θησαυρός στο μέλλον ή  αποδεικτικό μιας σοβαρής αξιόποινης πράξης).

Και γιατί όχι, ένα οπτικοακουστικό αρχείο ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ, με δικαστικό λειτουργό ως εντεταλμένο ελεγκτή.

ΥΓ. στο ερώτημα, (που τίθεται σχεδόν σε κάθε θέμα), “εδώ έχει άλλα κι άλλα προβλήματαη Σαντορίνη, αυτό σας μάρανε;”, απαντώ στους ερωτώντες: κρατήστε την ανάσα σας μέχρι να έρθει η παγκόσμια ειρήνη ή η Δευτέρα Παρουσία.

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *