ΤΑ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΩΝ «ΤΡΙΩΝ»

 

Σύμφωνα με όλους τους δημοσκοπικούς κανόνες, η έρευνα.

Σύμφωνα με όλους τους δημοσκοπικούς κανόνες, η έρευνα.

Πολλά είναι τα αξιοσημείωτα ευρήματα που καταγράφει η έγκυρη δημοσκόπηση της GPO (πραγματοποιήθηκε με όλους τους κανόνες, σε δείγμα 500 ατόμων) για τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στη Σαντορίνη. Αφορούν κυρίως στο σημερινό Δήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή και το έργο τους στο νησί.

Σημείο πρώτο: Η Δημοτική Αρχή βρίσκεται κάτω

Ο "Άλλος", προηγείται, για την ώρα

Ο “Άλλος”, προηγείται, για την ώρα

από το 50% της προτίμησης των πολιτών και μάλιστα με απροσδιόριστο αντίπαλο. Δηλαδή, στο ερώτημα: «Άποψη για το αν στις δημοτικές εκλογές θα θέλανε να εκλεγεί ο σημερινός Δήμαρχος ή κάποιος άλλος», το 42,6%, προτιμά τον –όποιο- «άλλο» και το 40,6% τον κ. Α.Ν. Ζώρζο. Αυτό δείχνει μια μεγάλη μείωση της εκλογικής επιρροής της «Θηραϊκής Πολιτείας» η οποία στις τελευταίες εκλογές απέσπασε το συντριπτικό 68,39%. Βέβαια οι τότε συνθήκες ήταν ιδιαίτερες, αλλά και πάλι η φθορά είναι εντυπωσιακή.

Σοβαρή η φθορά για το Δήμαρχο του 68,39%

Σοβαρή η φθορά για το Δήμαρχο του 68,39%

Σημείο δεύτερο: Ακόμα πιο εντυπωσιακή εμφανίζεται η φθορά, όταν στο σημερινό Δήμαρχο αντιπαρατίθενται συγκεκριμένοι υποψήφιοι, όπου ναι μεν προηγείται με 10 μονάδες από τον κ. Γ. Χάλαρη (33,7% έναντι 23,6%), αλλά δείχνει  σοβαρή εκλογική κόπωση προσεγγίζοντας το ποσοστό του 2006, όταν είχε λάβει 29,37% στον πρώτο γύρο. Βέβαια τότε Δήμαρχος είχε εκλεγεί ο κ. Άγγελος Ρούσσος, λαμβάνοντας στον ίδιο γύρο 33,29%, κάτι που –τηρουμένων των αναλογιών- υποδεικνύει ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος τείνει να  διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Σημείο τρίτο: Οι δείκτες ικανοποίησης (θετική ή μάλλον θετική αποτίμηση) των πολιτών από το έργο της Δημοτικής Αρχής, είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά. Δηλαδή στον Πολιτισμό /Αθλητισμό 64,5%, στην Καθαριότητα 64,1%, στην Ύδρευση/ Αποχέτευση 61,2% και τα οικονομικά 55,4%. Αρνητικό πρόσημο, έχει μόνο στην Κοινωνική Πρόνοια 39% αρνητική άποψη, τη λειτουργία των λιμανιών 59% και το Κυκλοφοριακό 69,8%.  Βέβαια, από τη δημοσκόπηση απουσιάζει το βασικό ερώτημα για τις επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής στη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών του νησιού ( τα οποία άλλωστε σε άλλη κάρτα αξιολογούνται από τους πολίτες ως τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού με ποσοστό 31,4%), αλλά και πάλι η αναντιστοιχία μεταξύ ικανοποίησης για συγκεκριμένους τομείς έργου και διαφαινόμενης πρόθεσης ψήφου, είναι εμφανής.

Αηιοσημείωτη η διαφορά μεταξύ δεικτών ικανοποίησης και πρόθεσης ψήφου.

Αξιοσημείωτη η διαφορά μεταξύ δεικτών ικανοποίησης και πρόθεσης ψήφου.

Σημείο τέταρτο: Η ειδική κάρτα για την αξιολόγηση των προβλημάτων του νησιού, αναδεικνύει το θέμα της Υγείας ως κυρίαρχο πρόβλημα στο νησί με 36,6%, επιβεβαιώνοντας τη  Santonews που τον Ιούλιο 2013 έγραφε: «Το Νοσοκομείο θα βγάλει Δήμαρχο». (https://www.santonews.com/to-nosokomio-tha-vgali-dimarcho.santonews). Άρα η προεκλογική ατζέντα θα έχει το θέμα του Νοσοκομείου πολύ ψηλά κι όποιος αρθρώσει την πειστικότερη πρόταση, μπορεί να τρέφει και υψηλότερες προσδοκίες.

Σημείο πέμπτο: Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι πολύ λίγοι. Το «Δεν ξέρω, Δεν απαντώ», κινείται στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 13%. Άρα ο Δεύτερος Γύρος, είναι εξαιρετικά πιθανός  και οι μονομάχοι που θα περάσουν σ’ αυτόν, μόνο προσδοκώντας στη δεξαμενή ψήφων των επιλαχόντων υποψηφίων μπορούν να ελπίζουν στην τελική επικράτηση. (Υπενθυμίζεται, πως στις εκλογές του 1998, ο Δημήτρης Καφιέρης είχε λάβει 40,7% έναντι 32,6 του Αρτέμη Μητροπία, αλλά τελικά ηττήθηκε γιατί οι ψηφοφόροι του Μιχάλη Ρούσσου -26,7%-, στράφηκαν μαζικά υπέρ του δεύτερου και το τελικό αποτέλεσμα ήταν Μητροπίας 54,9% και Καφιέρης 45,1%).

Οία- Θηρασία, αποτέλεσαν το 11% του δείγματος. Τα αποτελέσματα ενδεικτικά.

Οία- Θηρασία, αποτέλεσαν το 11% του δείγματος. Τα αποτελέσματα ενδεικτικά.

Σημείο έκτο: η –καθ’ όλα έγκυρη- δημοσκόπηση, πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει πως επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται εποχικά στο νησί, είχαν ήδη αποχωρήσει. Έστω κι αν το ποσοστό δεν είναι πολύ μεγάλο, έχει εντούτοις επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα πιο σημαντική είναι η επίδραση των Θηραίων της διασποράς, η άποψη των οποίων δεν ήταν δυνατό να καταγραφεί στη Δημοσκόπηση. Αυτό σημαίνει ότι για την περίοδο που οι Θηραϊκοί Σύλλογοι των Αθηνών, κόβουν τις πίτες τους, οι υποψήφιοι μάλλον θα πρέπει να έχουν τα εισιτήρια ανά χείρας.

Σημείο έβδομο: Σε μια δημοσκόπηση, ο δημότης απαντά σύμφωνα με τις πραγματικές προθέσεις και επιθυμίες του. Στις εκλογές όμως πρέπει να αποφασίσει και βάσει των υποψηφιοτήτων. Δηλαδή, αν ο αδελφός, εξάδελφος, κουμπάρος, μπατζανάκης ή απλός φίλος (και ίσως και εργοδότης) είναι υποψήφιος με ένα συνδυασμό, η ψήφος στον αντίπαλο είναι –τουλάχιστον- συναισθηματικά επώδυνη.

  Συμπέρασμα: Μια νέα Δημοσκόπηση τις μέρες του Πάσχα, με διευρυμένο ερωτηματολόγιο και παγιωμένες υποψηφιότητες, θα δώσει ίσως μια ακριβέστερη «φωτογραφία της στιγμής».