ΤΑ 5+1 ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Αυτές οι εκλογές- όπως όλες- είχαν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Το θρίλερ που εκτυλισσόταν μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες για την επικράτηση του νυν Δημάρχου από τον πρώτο γύρο. Οι κόντρες μεταξύ των υποψηφίων. Οι συγκεντρώσεις, οι εκτιμήσεις, τα επιχειρήματα. Με την ηρεμία όμως που ήρθε μετά την οριστική έκβαση των εκλογών, είναι μάλλον χρήσιμο να καταγραφούν –καθαρά και αδιαμφισβήτητα ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ- τα πρόσωπα που δημιούργησαν μια κάποια διαφορά, σε αυτή την εκλογική μάχη. Με τη ματιά του ρεπόρτερ πάντα.

Η εκπαιδευτικός κ. Γρηγορία Φραγκάκου, υποψήφια με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Η εκπαιδευτικός κ. Γρηγορία Φραγκάκου, υποψήφια με τη Λαϊκή Συσπείρωση

ΡΟΥΛΑ ΦΡΑΓΚΑΚΟΥ

Μια δωδεκάλεπτη ραδιοφωνική συνέντευξη, όπου κοιτάς το ρολόι, μόνο γιατί ανησυχείς μην τελειώσει γρηγορότερα ο χρόνος. Μια εξαιρετική συνέντευξη, όπου η γνώση, η ευαισθησία, η συγκρότηση και τα αντανακλαστικά του ερωτώμενου σε κάνουν να νιώθεις καλά για τη δουλειά σου. «Και που να ήξερες, ότι εκείνη τη στιγμή ήμασταν κάπου έξω στο Ακρωτήρι», είπε γελώντας η ίδια, όταν της είπα πόσο χάρηκα την κουβέντα μας. Τι ξεχωριστό είχε;. Έμοιαζε μάλλον σαν να κάθεσαι στο μεσημεριανό τραπέζι και να γευματίζεις, έχοντας ένα φαγητό που το έφαγες εκατοντάδες φορές και ξαφνικά να αντιλαμβάνεσαι πως μια μικρή δόση από ένα καινούριο καρύκευμα το μεταμόρφωσε σε σπάνιο έδεσμα. Δυστυχώς η Ρούλα Φραγκάκου, δεν θα είναι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πάντως παραμένει εδώ. Έτοιμη να «καρυκεύσει» με γνώση, συγκρότηση και ευαισθησία κάποια πράγματα.

ΠΑΡΗΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

sigalasp

Μια ιδέα που ούτε καινούρια, ούτε άγνωστη είναι. Εφαρμόζεται σε πολλές χώρες. Αλλού από ανάγκη (Αργεντινή, Κούβα) και αλλού από οικολογική ευαισθησία (Αγγλία, Γερμανία). Ο κ. Πάρης Σιγάλας, την έφερε και στη Σαντορίνη. Δηλαδή: αδέσποτες, ακαλλιέργητες εκτάσεις να καταγραφούν και να δοθούν σε όσους θέλουν να τις καλλιεργήσουν. Να ανθίσει και να καρπίσει το νησί χωρίς βέβαια οι καλλιεργητές να μπορούν να εγείρουν ιδιοκτησιακές αξιώσεις. Για να κάνουν το χόμπι τους –«η μεταφυσική της γης», είπε ο κ. Σιγάλας-, να συμπληρώσουν το εισόδημά τους οι ακτήμονες και κυρίως να ομορφύνουν το νησί. Ήταν η καλύτερη και πιο πρωτότυπη πρόταση των εκλογών. Ας τη μελετήσουν οι κρατούντες.

 

MPELONIAROULAΡΟΥΛΑ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ- ΜΠΕΛΛΩΝΙΑ

Οι πρώτοι και μεγαλύτεροι πολυπράγμονες είναι οι δημοσιογράφοι. Ξέρουν από αστροφυσική, μέχρι μικροχειρουργική ματιών. Ακολουθούν οι πολιτικοί. Δεν υπάρχει τομέας που να μην έχουν άποψη. Όταν όμως ρωτάς σε κάποιους λεπτομέρειες, η απάντησή του, μοιάζει με ένα «ουγκ» που όμως συνοδεύεται από μια πεντάλεπτη φλυαρία. Η κ. Μπελλώνια, ξέρει καλά ένα τομέα. Αυτόν της διοίκησης των μονάδων Υγείας. Δε χρειάζεται να συμφωνείς μαζί της. Πιθανόν οι πολλοί να διαφωνούν. Όμως το ξέρει το «μαγαζί» και η παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσθέτει γνώση και άποψη στο πιο πολυσυζητημένο θέμα του νησιού.

ΣΟΦΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

Το αν είναι καλή ή κακή νομικός, ας το κρίνουν οι πελάτες της. Στο αν είναι καλή πολίτης η –προσωπική- ετυμηγορία υπάρχει: είναι καλό για τη Σαντορίνη που την έχει. Στο Sea Diamond, ξεκίνησε πρώτη, μόνη και επί-μονη. Στο Νοσοκομείο δυνατά και δραστήρια. Σε ότι κρίσιμο προκύψει, παρούσα και ανιδιοτελής. Της συγχωρείται ακόμα και η ασθματική ταχύτητα με την οποία μιλά στις συνεντεύξεις της. Θέλει να τα πει όλα, τώρα. Αλλά όμως, παράλληλα δρα. Και αυτό είναι σημαντικό.

Υποψήφιος ξανά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αδάμ Χλωρίδης

ΑΡΗΣ ΧΛΩΡΙΔΗΣ

Ένας νέος επιστήμονας (δικηγόρος) που μπήκε κατευθείαν στα βαθιά. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, αλλά κυρίως άνθρωπος με υπευθυνότητα. Μια συνέντευξη του που μίλησε για το γαντζωμένο παλιό καθεστώς, έκανε αίσθηση. Καλά έκανε και έμεινε και εξελέγη πάλι, αλλά πρέπει να το παλέψει. Να αγωνιστεί για να ξεκολλήσουν οι αιωνόβιες πεταλίδες, από το βράχο της Σαντορίνης. Μαζί με άλλους, νέους ανθρώπους που θα κάνουν μεν λάθη, αλλά τουλάχιστον θα είναι καινούρια λάθη. Και βέβαια, να διατηρήσει τον ενθουσιασμό του εθελοντισμού.

 

ΚΑΙ Ο «ΣΥΝ ΕΝΑΣ»ARGYROS

Ο Γιάννης Αργυρός, δεν ήταν υποψήφιος και δε νομίζω πως υπήρξε ποτέ. Υπάλληλος στο πρώην επαρχείο Θήρας- νυν Περιφέρεια- ήταν εκείνος που «Βγάζαμε εκλογές». Για μια ακόμα φορά, μας έλειψε η αφοσίωσή και η εργατικότητά του. Η αρμοδιότητα της έκδοσης αποτελεσμάτων, δεν είναι πια δικιά του. Όμως όταν ήταν αυτός που «έβγαζε αποτελέσματα», ήταν όλα έτοιμα. «Τα πάντα όλα». Πίνακες, εκλογικά τμήματα, σταυροί προτίμησης, υποψήφιοι, εκλεγέντες. Πριν τελειώσει η νύχτα των εκλογών!. Οι πρώτοι σε όλο το Αιγαίο που μεταδίδαμε το τελικό αποτέλεσμα. Τη Δευτέρα των εκλογών, δεν υπήρχε τίποτα καινούριο. Έλειψε!.