ΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΟΡΙΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Παρά τις χρόνιες και τις εσκεμμένες καθυστερήσεις και παλινωδίες σχετικά με την ερμηνεία της νομοθεσίας του ν.2881/2001 που μετατοπίζει τις ευθύνες στο Λιμενικό Ταμείο Θήρας, το οποίο φυσικά αυτοτελώς δεν έχει καμία δυνατότητα υλοποίησης της ανέλκυσης σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας αγνοεί εσκεμμένα την απόφαση 1820/2019 του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία έκρινε ότι το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει άμεση και αυτοτελή υποχρέωση να κινήσει τις διαδικασίες ανέλκυσης του «SEA DIAMOND».
Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι αναφέρει ότι δεν μπορεί μόνο του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να φέρει σε πέρας στο σύνθετο πράγματι έργο της ανέλκυση του ναυαγίου και χρειάζεται και η συνδρομή της κεντρικής διοίκησης.
Τόνισε ότι το μείζον ζήτημα, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει κάνει το Πολυτεχνείο της Κρήτης υπό τον καθηγητή κ. Γιδαράκο, είναι ότι υπάρχει μια προϊούσα διάβρωση στο ναυάγιο του Sea Diamond. Υπάρχουν διάφορα υλικά μέσα στο πλοίο και δεν είναι μόνο τα καύσιμα. Είναι ένας ολόκληρος ξενοδοχειακός εξοπλισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται για βαρέα μέταλλα. Πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα, η οποία όταν εκραγεί θα έχει τραγικές συνέπειες για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο βουλευτής επεσήμανε ότι το υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει κανέναν σχεδιασμό και προγραμματισμό για την ανέλκυση του ναυαγίου, ούτε και εάν προτίθεται να
προχωρήσει στην είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Επίσης, δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο ακύρωσε τον επαναληπτικό διεθνή διαγωνισμό της Δημόσιας Αρχής Λιμένων για την ανέλκυση του ναυαγίου, λίγο διάστημα πριν κατατεθούν οι σχετικές προσφορές, και αμέσως μετά βεβαίως προχώρησε και στην κατάργηση της ΔΑΛ.
Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ο υπουργός απαντώντας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND στην Σαντορίνη αποτελεί ζήτημα μείζονος ενδιαφέροντος, η επιτυχής έκβαση του οποίου συνιστά πρωταρχικό σκοπό».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για το συγκεκριμένο ναυάγιο υπάρχει μια πορεία μακρόχρονων διοικητικών και δικαστικών εξελίξεων, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Από την πρώτη μέρα του ναυαγίου μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το αρμόδιο Λιμεναρχείο Θήρας έχουν εκδώσει πάνω από εξακόσιες αποφάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 8.238.094 ευρώ.
Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τόνισε ότι την σχετική αρμοδιότητα υλοποίησης νόμου περί ναυαγίων, κατ’ αρχήν την έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, αλλά επίσης ανήκει παραλλήλως και στην κεντρική διοίκηση ως αυτοτελής υποχρέωση. Επίσης, ανέφερε ότι έχει συσταθεί ομάδα έργου από ανώτατα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και στελέχη του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξετάσουν και να διατυπώσουν άποψη στο τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δύο πραγματογνωμοσύνες, οι οποίες έχουν διενεργηθεί δυνάμει των αποφάσεων 51/2017 και 373/2018 του τριμελούς Εφετείου Πειραιώς, καθώς και να παρακολουθήσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες θα προκύψουν και αφορούν την ανέλκυση του συγκεκριμένου ναυαγίου και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ανέλκυσης του συγκεκριμένου ναυαγίου και το πραγματικό οικονομικό κόστος.