Site icon Santonews

ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: «ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» -ΒΙΝΤΕΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

 

 

 

«Με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

 

Σε μεγάλη ανησυχία βρίσκονται οι πολίτες της Σαντορίνης, αλλά και των κοντινών νησιών που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο Θήρας, βλέποντας το νοσοκομείο να απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ τα συμφέροντα που πολέμησαν το νοσοκομείο εξακολουθούν να το πολεμούν. Αυτό επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας. Ο βουλευτής επεσήμανε ότι ακόμα και ένα μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας πολέμησε το Νοσοκομείο και δεν βοήθησε ούτε στη στέγαση ούτε στη σίτιση των γιατρών με χρηματοδότηση, παρ’ ότι υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο το είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου, και σε περίπτωση που δεν το στηρίξει ουσιαστικά, θα βρείτε τον λαό της Σαντορίνης και τον ίδιο απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

 

«Δράττομαι της ευκαιρίας να μιλήσω για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Προέρχομαι από την περιοχή των Κυκλάδων και επειδή το Νοσοκομείο της Σαντορίνης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τροχιά απαξίωσης, θέλω να θέσω ορισμένα ζητήματα και ειλικρινά να απαντήσετε –στον βαθμό που είστε έτοιμος- σ’ αυτά τα ζητήματα.

 

 

Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης ιδρύθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2016 από τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έκτοτε έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το Νοσοκομείο, πραγματικά, αντιμετώπισε δεκάδες χιλιάδες περιστατικά. Είχε μία σημαντική πρόοδο στην εξέλιξη του ανοίγματος και της λειτουργίας των τμημάτων του. Έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολύ σοβαρή προσπάθεια για στελέχωση και από πλευράς ιατρικού προσωπικού και από πλευράς νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε η προκήρυξη για εκατόν πενήντα οκτώ θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου όλων των ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ. Η εξέλιξη του διαγωνισμού αυτού είχε σχεδόν ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και με το που ήρθατε εσείς, από τις πρώτες πράξεις που κάνατε ήταν να «παγώσετε» όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές, ενώ εκκρεμούσε –και σχεδόν ολοκληρωνόταν για όλες τις ειδικότητες- η τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων που είχαν επιλεγεί για να καλύψουν αυτές τις εκατόν πενήντα οκτώ θέσεις αορίστου χρόνου.

 

 

Ευτυχώς, τον Οκτώβριο «ξεπαγώσατε» το πάγωμα των υπηρεσιακών μεταβολών και έγιναν κάποιες προσλήψεις. Όμως, η δικιά σας ιδεοληψία γύρω από το δημόσιο σύστημα υγείας –διότι παίζονται πολύ μεγάλα συμφέροντα και στον συγκεκριμένο τόπο από πλευράς ιδιωτικών συμφερόντων- έχει δημιουργήσει αυτή τη στιγμή συνθήκες απαξίωσης και αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, το Νοσοκομείο ή θα καταλήξει σε ιδιωτικά χέρια ή θα μετατραπεί πάλι σε Κέντρο Υγείας, για να επιστρέψουμε σε πολύ παλιές εποχές για το νησί.

 

 

Το νησί αυτό δεν είναι μόνο οι είκοσι χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοί του, δεν είναι οι κάτοικοι των μικρών νησιών που βρίσκονται πέριξ της Σαντορίνης, αλλά είναι και το ενάμισι περίπου εκατομμύριο τουρίστες και επισκέπτες, οι οποίοι έχουν κάνει τη Σαντορίνη από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, τι σημαίνει η λειτουργία ενός δημόσιου νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων.

 

 

Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο είναι ακέφαλο, χωρίς διοικητή για δύο μήνες σχεδόν. Οι γιατροί σοβαρών ειδικοτήτων, όπως χειρουργός, ορθοπαιδικός και άλλοι, φεύγουν ένας-ένας. Το δε προσωπικό αμοίβεται με μισθολογικές ανισότητες σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι γιατροί αμείβονται με μισθούς ΑΕΜΥ, τους οποίους είχατε δεσμευτεί και εσείς ότι θα εξισώσετε με τους μισθούς του ΕΣΥ. Δεν το κάνατε μέχρι σήμερα. Αναφορικά με το λοιπό προσωπικό –νοσηλευτικό, διοικητικό, κλπ- δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, με αποτέλεσμα το μισθολόγιό τους να παραμένει πάρα πολύ χαμηλό, σε αντίθεση με αυτό που είχαμε κάνει εμείς και πληρώνονταν μέσω της ΑΕΜΥ και με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

 

 

Ο κόσμος είναι σε πολύ μεγάλη ανησυχία. Δυστυχώς, τα συμφέροντα που πολέμησαν το νοσοκομείο εξακολουθούν να το πολεμούν. Υπάρχουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και στον συγκεκριμένο χώρο. Δυστυχώς, ακόμα και ένα μέρος του Δημοτικού Συμβουλίου πολέμησε το Νοσοκομείο και δεν βοήθησε ούτε στη στέγαση ούτε στη σίτιση με χρηματοδότηση, παρ’ ότι υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο το είχαμε ψηφίσει εμείς.

 

 

Η κατάσταση, λοιπόν, είναι αυτή. Από εκεί και πέρα, βρίσκεστε προ των ευθυνών σας. Σήμερα το πρωί μαθαίνουμε ότι η ΑΕΜΥ προχωρά σε μία προκήρυξη δέκα θέσεων ιατρών ειδικοτήτων με μπλοκάκι για έναν χρόνο –«εξωτερικών ιατρών», όπως ακριβώς λέγεται- για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

 

 

Μακάρι να γίνει αυτό, αλλά εμείς βεβαίως δεν συμφωνούμε ότι αυτή είναι η λύση, διότι για να λειτουργήσει ένα δημόσιο νοσοκομείο με αυτήν την τάξη μεγέθους, που πρέπει να καλύψει αυτές τις ανάγκες που σας είπα, χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, προσωπικό αορίστου χρόνου και όσον αφορά τους γιατρούς, αλλά και αναφορικά με το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο, αντί να το εγκαλεί η Διοίκηση της ΑΕΜΥ λόγω του κορονοϊού που λέει να μην περιφέρεται άσκοπα εντός των χώρων του νοσοκομείου και να περικόπτει το υποτιθέμενο διάλειμμα των δεκαπέντε λεπτών την ημέρα, να φροντίσει να το εκπαιδεύσει, να φροντίσει να δώσει τον κατάλληλο εξοπλισμό και να φροντίσει επίσης να βρει τους κατάλληλους χώρους έτσι ώστε αν έχουμε κρούσματα τοπικά με όλον αυτόν τον κόσμο ο οποίος υπάρχει, να μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Είστε λοιπόν μπροστά σε αυτές τις ευθύνες. Αποφασίστε τι θα κάνετε.

Για τη Σαντορίνη, σε περίπτωση που δεν στηρίξετε ουσιαστικά το νοσοκομείο, θα βρείτε τον λαό της και εμάς απέναντι σε αυτή την κατάσταση».

 

 

Exit mobile version