Site icon Santonews

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο “ΙΕΡΟΣ” ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΟΙΑ

“ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ” ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 

 

Σε προηγούμενο δημοσίευμα (εδώ), είχαμε αναφερθεί στον “ιερό πόλεμο” που έχει ξεσπάσει στην Πολωνία με αφορμή την κυκλοφορία ενός ψευδεπίγραφα ελληνικού γιαουρτιού που χρησιμοποιεί ως λογότυπο το Ναό της Αναστάσεως στην Οία (σ.Santonews το αρχικό δημοσίευμα μιλούσε για την Παναγία Πλατσανή). Οι αψιμαχίες δια του τύπου, είναι δεκάδες και μάλιστα κάποιες από αυτές, χρησιμοποιούν ως παράδειγμα τη Γαλλία.

Το τραγελαφικό στην υπόθεση είναι πως η υπόθεση δεν αφορά την εν ψυχρώ κλοπή ενός προσδιοριστικού (“Ελληνικό Γιαούρτι”), αλλά στο αν έπραξαν καλά οι υπεύθυνοι των εταιρειών που αφαίρεσαν το σταυρό της εκκλησίας από τα γιαουρτο-γραφικά τους. Τόσο που η Πολωνική Εταιρεία με το “ελληνικό γιαούρτι”, απειλούμενη με μποϊκοτάζ από θρησκευόμενους καταναλωτές, αναγκάστηκε να κάνει ειδική δήλωση προκειμένου να τους καθησυχάσει, διαβεβαιώνοντας πως δεν παρέλειψε το σταυρό εμφορούμενη από αντιθρησκευτικά αισθήματα. (μάλλον η κατά Πολωνίαν θρησκευτικότητα, την κλοπή ενός γεωγραφικού προσδιοριστικού και τον σφετερισμό ενός προϊόντος, τα επιτρέπει).

Λόγω του μεγάλου αριθμού δηλώσεων-διαμαρτυριών σχετικά με το προϊόν μας “Ελληνικό Γιαούρτι Light, χωρίς λακτόζη, στη συσκευασία των 250 γραμμαρίων” η Łowicz ξεκαθαρίζει πως δεν λειτούργησε με σκοπιμότητα προσβολής οποιασδήποτε θρησκείας ή κοινωνικής ομάδας”, γράφει η εταιρεία και προσθέτει “Ο σχεδιασμός των γραφικών της εταιρείας δεν προοριζόταν να θίξει απόψεις ή θρησκευτικές πεποιθήσεις”. ( σ.Santonews οι οποίες προφανώς δεν θίγονται από την δόλια χρήση του όρου “ελληνικό” σε μια περιοχή που απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από τις εσχατιές των ελληνικών συνόρων).

Αλλά το ίδιο αστείο υπάρχει και στην -etat laique, κατά τα άλλα- Γαλλία, όπου το “Παρατηρητήριο για τη Χριστιανοφοβία” (L’Observatoire de la christianophobie), αναφερόμενο σε αντίστοιχο γαλλικό γιαουρτοσκέυμασμα αναφερει με στόμφο στην “Nouvelles des Frances : “Εξαφάνιση από τη συσκευασία γιαουρτιού του σταυρού από τους δύο τρούλους της Ανάστασης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του χωριού της Οίας στη Σαντορίνη, στην Ελλάδα” και συνεχίζει το”Παρατηρητήριο ”  διερωτώμενο: “ (η συγκεκριμένη) Ελληνική Εκκλησία είναι ένα από τις πιο διάσημες στον κόσμο, καθώς έχει αναπαραχθεί σε καρτ-ποστάλ, τουριστικά φυλλάδια και διαφημίσεις. Γιατί έχουν αφαιρεθεί οι δύο σταυροί στη συσκευασία;”.

  Οπότε το συμπέρασμα που βγαίνει μάλλον αβίαστα, είναι πως επειδή αυτός ο “ιερός πόλεμος”, αφορά γιαούρτια, ίσως θα έπρεπε να εμπνεύσει τους “ιερούς μαχητές” για το μοντέρνο όπλο που πρέπει να διαλέξουν, αν προβούν σε εχθροπραξίες: το αγνό και ευεργετικό για την επιδερμίδα γιαουρτάκι. Διότι δυστυχώς, λίγους αιώνες πριν, έκαιγαν τους “άπιστους” για πολύ πιο “Light” ολισθήματα.

Ενδεικτικές αναφορές στον “ιερό γιαουρτοπόλεμο”

 

 

 

Exit mobile version