ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ: “ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΙΕΣΤΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

 

 

 

“Στην κυβερνητική φιέστα του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών στη Σαντορίνη απάντησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Θήρας.

 

 

α) το πρωί κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενους του νησιού (στον τουρισμό, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς) έξω από το νοσοκομείο με κύριο σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί με κάλεσμα από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Θήρας καθώς και υγειονομικοί υπάλληλοι του νοσοκομείου Θήρας απαιτώντας την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

 

β) το μεσημέρι σε συνάντηση φορέων και σωματείων του νησιού με τον Πρωθυπουργό στο Ίδρυμα Νομικού στα Φηρά η πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού έθεσε στον πρωθυπουργό τα αιτήματα και την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μείνει ξεκρέμαστοι να τα βγάλουν πέρα με ψίχουλα. Συγκεκριμένα τέθηκαν τα εξής ζητήματα:

 

 

  1. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι, για τα εποχικά ξενοδοχεία με τους όρους που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων
  2. Παράταση και αύξηση στα 600 ευρώ, του επιδόματος  ανεργίας μέχρι να ανοίξει ξανά η επιχείρηση, καθώς και επέκτασή του σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι των οποίων η επιδότηση έληξε πριν το Γενάρη του 2020, ή δεν είχαν επιδοτηθεί καθόλου. Να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας στους συγκεκριμένους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μετά την θερινή περίοδο, άσχετα πόσο και πότε εργάστηκαν.  
  3. Να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων και για το 2021.
  4. Ιδιαίτερα για τη Σαντορίνη με χιλιάδες εργαζόμενους, με μεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς να είναι μετανάστες και με ένταση της εκμετάλλευσης (απλήρωτη εργασία, 12ώρα και 14ωρα χωρίς ρεπό κλπ) είναι άμεση η ανάγκη για την επαναλειτουργία επαρκώς στελεχωμένου Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας (το οποίο λειτουργούσε και πρόσφερε πολλά αλλά έκλεισε πριν 4-5 χρόνια), αλλά και Γραφείου Αλλοδαπών, αφού, για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι για τις εργατικές διαφορές και επιπλέον οι εργαζόμενοι μετανάστες σε ό,τι αφορά τις άδειες παραμονής κλπ., θα πρέπει να μεταβούν ή στη Σύρο, όπου εδρεύει το αρμόδιο Γραφείο Αλλοδαπών ή στη Νάξο όπου εδρεύει το Γραφείο Επιθεώρησης εργασίας…Αυτό σημαίνει υπέρογκα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και σίτισης, χαμένα μεροκάματα και απίστευτη ταλαιπωρία.

 

 

 

γ) το απόγευμα το Συνδικάτο κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από το SANTO με αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες του νησιού και με την ΕΛΜΕ Θήρας με βασικά συνθήματα «Εμπρός Λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «Τέρμα στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» στηρίζοντας στην πράξη τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων για αναστολή πληρωμών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ και θέτοντας επιπλέον αιτήματα όπως αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, προοδευτική αύξηση φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%, επίδομα ανεργίας σε μικροεπιχειρηματίες που δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους κ.α.”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *