ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

 

 

 

13417610_965287396919120_1428776969855895539_n “Σημαντικές αποφάσεις που θα δώσουν ίσες ευκαιρίες και θα ενισχύσουν το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των νησιωτών, ελήφθησαν σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, ελήφθησαν στην διάρκεια συνάντησης του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα.

Ο κ. Χατζημάρκος είχε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη και τη νέα Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου κα Όλγα Ιορδανίδου, στο γραφείο του Υπουργού, με αντικείμενο τον σχεδιασμό των δράσεων υγείας που θα χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκούς πόρους και θα δώσουν από τον επόμενο χρόνο αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας και ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νησιώτες, σε μικρά και μεγάλα νησιά.

Ειδικότερα, συζητήθηκε η εξειδίκευση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, που θα διοχετευθούν σε δαπάνες υγείας για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Οι πόροι που θα διατεθούν, είναι κατανεμημένοι σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις υποδομές υγείας και τον νοσοκομειακό εξοπλισμό. Με μέριμνα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα υπάρξει ένα δεύτερο επίπεδο κατηγοριοποίησης των πόρων, μεταξύ μεγάλων και μικρών νησιών, ούτως ώστε και τα μικρά νησιά να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στους πόρους αυτούς, είτε πρόκειται για υποδομές υγείας, είτε για νοσοκομειακό εξοπλισμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες πόρων, τόσο για τα μεγάλα όσο και για τα μικρά νησιά.

Η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει αποτύπωση των αναγκών των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και στις δύο κατηγορίες, δηλαδή σε κτιριακές υποδομές και σε νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Ιδιαιτέρως σημαντική για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν η ανακοίνωση που έγινε στην διάρκεια της συνάντησης, της απόφασης του Υπουργείου Υγείας να δώσει οικονομικό κίνητρο σε γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε 311 αγροτικά ιατρεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά ιατρεία του Νοτίου Αιγαίου. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται άριστα η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, να προχωρήσει το 2015, πρώτη στην χώρα μας, στην αντίστοιχη παροχή. Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, διπλασιάζεται το κίνητρο για τους γιατρούς που θα θελήσουν να στελεχώσουν τα αγροτικά ιατρεία των μικρών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών.

Συμφωνήθηκε επίσης, τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε θα γίνει η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η Περιφέρεια από κοινού με το Υπουργείο Υγείας να διεκδικήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθετους πόρους για την υγεία, οι οποίοι δεν θα κατευθυνθούν σε υποδομές, αλλά στην βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών προς τους νησιώτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *