ΣΤΗ ΣΥΡΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΣΤΗ ΣΥΡΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

40502Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο Βʼ, υποδέχθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Αεροδρόμιο της Σύρου οι εκκλησιαστικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές με επικεφαλής το Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Βʼ, τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη και το δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα. (WWW.naxosnews.com)

 

Κατά τη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο (Φωτογραφία από syrostoday)

 

Ο Αρχιεπίσκοπος, θα προεξάρχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της Ερμούπολης, Αγίου Νικολάου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, πρόκειται να ανακηρυχθεί από το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα, επίτιμος δημότης, ενώ παράλληλα θα του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του Δήμου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο στις 7:00 μ.μ. της Παρασκευής. Κατά την εκδήλωση θα εκφωνηθεί ομιλία του Αρχιεπισκόπου για τα 180 χρόνια του Γυμνασίου της Σύρου με ιδιαίτερη αναφορά στον πρώτο Γυμνασιάρχη, Αρχιμανδρίτη Νεόφυτο Βάμβα.

Στη συνέχεια της άφιξης του αρχιεπισκόπου, κατά τη Δοξολογία που ακολούθησε το μεσημέρι της Πέμπτης 5/12 στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο Β’, απευθύνοντας τον παρακάτω χαιρετισμό:

“Με αισθήματα μεγάλης χαράς, ικανοποίησης και σεβασμού σας υποδεχόμαστε στη Σύρο.
Η τιμή που μας κάνετε, καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, γιατί μας επισκέπτεστε κατά την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Νικολάου, ενώ παράλληλα δεχθήκατε να συνεορτάσετε μαζί μας τα 180 χρόνια του Ιστορικού μας Γυμνασίου, επικεντρώνοντας την ομιλία σας στο μεγάλο δάσκαλο του Γένους Αρχιμανδρίτη Νεόφυτο Βάμβα, θεμελιωτή, οργανωτή και πρώτο Διευθυντή του πρώτου Γυμνασίου που λειτούργησε στη χώρα μας.
Η Σύρος είναι ένα νησί με εκπληκτική για τα δεδομένα παράδοση στον Πολιτισμό, που σφράγισε ανεξίτηλα την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας, με την πόλη – πρότυπο που κτίστηκε από το μηδέν στο πλαίσιο λειτουργίας του νεότερου Ελληνικού κράτους. Την Ερμούπολη.
Μια πόλη που έμελλε να καταστεί το βιομηχανικό, εμπορικό, ναυτιλιακό, πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του Ελληνισμού κατά τον 19ο αιώνα.
Η Σύρος όμως, πέρα από τα ανωτέρω, έδωσε το στίγμα της και και στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, αφού στο νησί μας έγινε και η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση το έτος 1879.
Εσείς γνωρίζετε περισσότερο από τον καθένα μας τις δύσκολες στιγμές που βιώνει ο Ελληνικός λαός. Ιδιαίτερα ένα μεγάλο μέρος του λαού βιώνει δραματικές καταστάσεις.
Οι πάντες οφείλουμε να σας ευχαριστήσουμε και να σας συγχαρούμε, γιατί το έργο της εκκλησίας και το δικό σας προσωπικά είναι αθόρυβο, διακριτικό και άκρως αποτελεσματικό.
Παρόμοιο έργο, πλούσιο κοινωνικά, έχει αναλάβει σε τοπικό επίπεδο η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία, το Δήμο μας, αλλά και τους τοπικούς φορείς για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Σε μια εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων, αλλά και ελπίδων που διαψεύδονται, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την αγάπη και την έμπρακτη στήριξη της Εκκλησίας μας.
Το αναμφισβήτητο κύρος σας και το πνευματικό σας ανάστημα ελπίζουμε πως θα συνεχίσει να αποτελεί μια φωτεινή και νηφάλια αναφορά για τη Χριστιανική μας ζωή και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη της ίδιας της φυσιογνωμίας της εκκλησίας μας.
Σήμερα ο λαός έχει ανάγκη από άξιους ποιμενάρχες και πνευματικούς ηγέτες που θα έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν το νόημα και την ουσία του Χριστιανισμού.
Δηλαδή τον Ανθρωπισμό.
Η Εκκλησία σε συνεργασία με την Πολιτεία οφείλουν να υπηρετούν δίχως διακρίσεις, διαχωρισμούς και αποκλεισμούς και να έχουν συναίσθηση της μοναδικότητας και της μεγάλης πνευματικής αξίας του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.
Είναι βέβαιο ότι με το πνευματικό σας έργο προβάλλετε και αναδεικνύεται το κοινωνικό πρόσωπο του Χριστιανισμού και στέκεστε δίπλα στους πάσχοντες και τους αναγκεμένους συνανθρώπους μας.
Όλοι μαζί έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να επιβληθούν οι αξίες της αγάπης και της ειρήνης και να συμβάλουμε για μια Ανθρωπότητα στην οποία να επικρατήσουν η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τον κλήρο, και σε τοπικό επίπεδο, που συμβιώνουμε αρμονικά με τους αδελφούς καθολικούς, χάρη στις προσπάθειες και το γενικότερο πνευματικό στίγμα που έχουν θέσει οι άξιοι πνευματικοί ηγέτες του νησιού, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ και ο Επίσκοπος Καθολικών Φραγκίσκος.
Προσδοκάμε ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, να συνεχίσει η Εκκλησία να στέκεται στο ύψος της και να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Πολιτεία.
Προσδοκάμε από σας προσωπικά να παραμείνετε παράδειγμα δημοκρατικής πνευματικής καθοδήγησης, που με βάση το διάλογο θα συνθέτετε απόψεις και αντιθέσεις.

Μακαριότατε,
η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού μας και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος, σας μεταφέρουμε τις θερμές και ολόψυχες ευχές του Συριανού λαού για τη συνέχιση του μεγάλου πνευματικού και ανθρωπιστικού έργου σας και σας ευχαριστούμε θερμά που αποδεχθήκατε την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για την ανακήρυξή σας σε επίτιμο Δημότη Σύρου – Ερμούπολης κατά την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6/12 στον Ιερό Ναό του πολιούχου μας Αγίου Νικολάο”.
 

 ΚΑΙ Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣTERENS_QUIK

 

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, αναχώρησε σήμερα το απόγευμα (5/12/2013) για τη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, των οποίων έχει την κοινοβουλευτική εποπτεία.

 

Εκπροσωπώντας το Κίνημα και τον Πρόεδρο Πάνο Καμμένο, θα παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις του εορτασμού του Πολιούχου του νησιού Αγίου Νικολάου.

 

Αύριο, στη Θεία Λειτουργία, σε αυτό τον ιστορικό ναό, θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμος, για να ακολουθήσει λιτάνευση της ιεράς εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Ερμούπολης.