Site icon Santonews

«Σπίτι όσο χωρείς και κάμπο όσο θωρείς»

Έκθεση φωτογραφιών και σχεδιών στον Πύργο

 

 

 

 

 

 

 

“Το Κέντρο Φωτογραφίας KASTELANA, στη είσοδο του Καστελιού στον Πύργο Σαντορίνης,

διοργανώνει την έκθεση

 

 

«Σπίτι όσο χωρείς και κάμπο όσο θωρείς»

Φωτογραφίες και σχέδια της Σάσας Λαδά από τη Σαντορίνη του ‘60

 

 

Η έκθεση παρουσιάζει αδημοσίευτο υλικό από το προσωπικό αρχείο της Σάσας Λαδά, Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία επισκέφτηκε το νησί τις χρονιές 1968 και 1969 και αποτύπωσε το χώρο σε φωτογραφίες και σχέδια.

 

Οι εικόνες της Σάσας Λαδά καταγράφουν τους οικισμούς και το τοπίο του νησιού πριν την αλλοίωση του από τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού.

 

Εγκαίνια Έκθεσης, Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 20:00

 

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουλίου – 30 Οκτωβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10πμ – 10μμ, είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Kastelana: +30 698 048 1073

 

 

 

Συνδιοργάνωση

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Θηραϊκή Εταιρεία, Εστία Πύργου, Santorini Archive Project

 

Χορηγοί

Agaze Restaurant, Astro Palace Hotel, Luna Suites, North Hotel, Voreina Gallery Suites

 

Υποστηρικτές

Carpe Diem, Rosemary Restaurant, Skyfall Suites, White & Co Villas, Ζαννος Μέλαθρον

 

Χορηγός επικοινωνίας

ATLANTEA

 

 

Συντελεστές Έκθεσης

 

Επιμέλεια έκθεσης

Στέργιος Καράβατος, Σάσα Λαδά, Τόνια Νούσια, Αλεξία Πρασσά

 

Επιμέλεια Αγγλικών κειμένων: Kira Hinsley

 

Ψηφιοποίηση – επεξεργασία φωτογραφιών & σχεδίων

ΤHE GREAT DARK ROOM, Αλεξία Πρασσά, Στέργιος Καράβατος

 

Εκτυπώσεις

ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ DIGITAL PRINTING, ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΥΠΩΜΑ -Μάριος Βαϊνβούρμ

 

Σχεδιασμός αφίσας

Νικολέττα Αντωνοπούλου

 

 

 

 

Ακολουθεί το κεντρικό κείμενο της έκθεσης
«Σπίτι όσο χωρείς και κάμπο όσο θωρείς»

Φωτογραφίες και σχέδια της Σάσας Λαδά από τη Σαντορίνη του ’60

 

 

Η έκθεση αφιερώνεται στους Ανέστη, Ειρήνη, Καίτη και Μιχάλη,

που μαζί μοιραστήκαμε την Σαντορίνη της αθωότητας

 

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα ανέκδοτο, μέχρι σήμερα, αρχειακό υλικό αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων και φωτογραφικής τεκμηρίωσης οικισμών και τοπίων της Σαντορίνης από το προσωπικό αρχείο της Σάσας Λαδά, Ομότιμης Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, η οποία επισκέφτηκε τη Σαντορίνη στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, στη διάρκεια των σπουδών της και αποτύπωσε το χώρο σε φωτογραφίες και σχέδια.

 

Γιατί τώρα

Η Σαντορίνη του ‘60 επιστρέφει, 55 χρόνια μετά το καλοκαίρι του ‘68 που οι τεταρτοετείς φοιτητές Σάσα Λαδά, Ανέστης Παπαδάκης και Μιχάλης Χατζόπουλος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ έρχονται στη Σαντορίνη, για να κάνουν την καλοκαιρινή άσκηση του μαθήματος Μορφολογίας Ρυθμολογίας που δίδασκε ο καθηγητής Νίκος Μουτσόπουλος. Μαζί τους ήταν και η Ειρήνη Παπαδάκη, φοιτήτρια Αρχαιολογίας και η Καίτη Πανταζή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής.

«Αγάπησα τη Μεσόγειο με πάθος», γράφει ο Fernand Braudel στο πρόλογο του βιβλίου του «Μεσόγειος». Παραφράζοντας τον Braudel θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι «αγάπησα τη Σαντορίνη με πάθος», γεγονός και κινητήρια δύναμη για το στήσιμο αυτής της έκθεσης σήμερα. Είχα βγει στη σύνταξη πριν μερικά χρόνια και, ανασκαλεύοντας το παρελθόν,άνοιξα ξανά το αρχείο της Σαντορίνης που είχα στη σκιά από τότε. Οι αποτυπώσεις του 1968 και η διπλωματική μου εργασία το 1969 στα Φηρά βγήκαν ξανά στο φως και άρχισα να ψάχνω τρόπους, για να τους δώσω (η μήπως για να μου δώσω;) μια δεύτερη ευκαιρία η καλύτερα μια επιστροφή στον τόπο καταγωγής τους. Ένα αντίδωρο για τις εμπειρίες και τα βιώματα που μου έδωσε τότε η Σαντορίνη του ‘60. Η Σαντορίνη που επούλωνε με δυσκολία τις πληγές του καταστροφικού σεισμού του 1956 και που ετοιμαζόταν να ανοίξει πλησίστια τα πανιά της για τις σειρήνες του τουρισμού. Η Σαντορίνη που καθήλωνε με το εκρηκτικό της τοπίο, την ιλιγγιώδη καταβύθιση της καλντέρας, αλλά και την μοναδική της αρχιτεκτονική, τους ισχυρούς ανέμους, τα μαυροκόκκινα ηφαιστειογενή πετρώματα και τους βυθισμένους υπόσκαφους οικισμούς της. Συναντήθηκα με τη «ανώνυμη αρχιτεκτονική» της – πόσο άδικη είναι αυτή η ονομασία μιας κοινωνικής διαδικασίας που όλοι οι άνθρωποι κατασκευάζουν κυριολεκτικά και καθημερινά την κατοίκηση τους σε ένα άνυδρο, ανεμοδαρμένο και μοναδικό τοπίο. Για το λόγο αυτό, εγώ προτιμώ την έννοια της «λαϊκής αρχιτεκτονικής» που πιστεύω ότι αποδίδει καλύτερα το φαινόμενο αυτής της αρχιτεκτονικής απέναντι στη λόγια ή επώνυμη αρχιτεκτονική.

Σήμερα, πολλά χρόνια μετά το τέλος της αθωότητας, ελπίζω η επαναφορά του ρητού «Σπίτι όσο χωρείς και κάμπο όσο θωρείς» στο τίτλο αυτής της έκθεσης, να θεωρηθεί ένα μικρό σινιάλο για όσα ξεχάσαμε που πρέπει ίσως επειγόντως να ξαναθυμηθούμε, όπως είναι η κρίσιμη σχέση μας με το περιβάλλον σφιχτοδεμένη με την ιστορία του κάθε τόπου.

Σάσα Λαδά

 

Χώρος και ανάπτυξη του εκθεσιακού υλικού

Η έκθεση έχει την εξαιρετική τύχη να φιλοξενείται σε ένα εμβληματικό τριώροφο αρχοντικό κτίριο, στην είσοδο του Καστελιού του Πύργου, μέρος που είχαμε περπατήσει, φωτογραφίσει, και αποτυπώσει αδηφάγα, στη διάρκεια της παραμονής μας στο Πύργο.

Το εκθεσιακό υλικό αναπτύσσεται καθ’ ύψος σε τρία επίπεδα:

Exit mobile version