ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ: ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

SYNEDRIO EMPORON OKT2013 A Το αγκάθι του παράνομου πλανόδιου εμπορείου, αποτέλεσε το πρώτο σημείο του κοινού ψηφίσματος που εκδόθηκε από το 7ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Εμποροεπαγγελματικών Συλλόγων, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Σαντορίνη. Μάλιστα οι αντιπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου των νησιών, έστειλαν και ένα σαφές μήνυμα, εν’ όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2014, ζητώντας από τους υποψηφίους και των δύο βαθμών, να προσδιορίσουν τη στάση τους έναντι του φαινόμενου και να εξαγγείλουν συγκεκριμένα μέτρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα: « …θα πρέπει να προσδιορίσουν συγκεκριμένα τις δράσεις που θα υλοποιήσουν, ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν την εκλογική τους προτίμηση σε υποψηφίους, καθ’ ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει κύρια αρμόδια για την αντιμετώπιση του εμπορίου του συγκεκριμένου τύπου». Οι σύνεδροι κάλεσαν επίση τους υποψηφίους να δεσμευτούν και για μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, από τους επαγγελματίες.

 

ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΕΕ

 

Στο ψήφισμα των 10 σημείων, διατυπώνεται επίσης και μια σοβαρή πρόταση στήριξης των Αφαλιστικών Ταμείων των Ελευθέρων Επαγγελματιών, με την προτροπή να κατευθύνεται σε αυτά το 10% των προστίμων που επιβάλλονται για τη διενέργεια παράνομου, πλανόδιου εμπορείου. Επίσης, ζητείται η διευθέτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά με τον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) «τόσο στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όσο και στην κεφαλαιοποίηση των οφειλών». Μια ακόμα σημαντική πρόταση, αφορά στη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Εμπορείου (ΚΕΕ- Business Centers) στα επιμελητήρια και τους Συλλόγους, με στόχο την άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών εμποδίων. Η απόφαση για συμμετοχή των Κυκλάδων στην ανάδειξη του σήματος ποιότητας «Κυκλαδικής Γαστρονομίας» και η ανάγκη διαβούλευσης για την ανάπτυξη νησιωτικού εμπορείου-Τουριστικές εμπορικές αγορές, εν’ όψει της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής περιόδου, περιλαμβάνονται επίσης στο ψήφισμα.

Επίσης το συνέδριο, εξέφρασε για μια ακόμα φορά την απόλυτη αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που εμγανίζοτνται στου κλάδους ακτοπλοϊας και της Υγείας καθώς και στο φόρο ακινήτων (χαράτσι).

ΤΟ ΨΉΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ http://www.santorinishops.com/index.php/news_gr/news/4384-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-7%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85.html