ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ, ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ, ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

 

SYNEDRIO EMPORON OKT2013Ιδιαίτερα σημαντικές προτάσεις, διαπιστώσεις και εισηγήσεις περιελάμβανε η εναρκτήρια εκδήλωση του 7ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Εξίσου σημαντική και μαζική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού, της αυτοδιοίκησης και των κεντρικών συνδικαλιστών φορέων του εμπορείου, ενώ από το χώρο της πολιτικής, παρέστη ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης κ. Νίκος Νομικός που καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, θέτοντας ταυτόχρονα το περίγραμμα των θεμάτων που απασχολούν τους εμπόρους.  Τόνισε ιδιαίτερα τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ μίλησε και για την αποτροπή του σχεδίου αύξησης του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε όμως και στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών – κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο επώδυνο μπλακ άουτ του Αύγουστου- υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων στο στόχο της ανάπτυξης. «Όλοι ζούμε με την ελπίδα και την πίστη, ότι θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον» είπε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και νήσων κ. Επιφάνιος, που με τη σειρά του εξήρε τις προσπάθειες των μικροεπιχειρηματιών και των εμπόρων στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα. «Ας έχουμε ελπίδα και πίστη», είπε ο Ιεράρχης.

«Η κατάσταση στο χώρο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, είναι απολύτως ζοφερή», είπε ο κ. Συρμαλένιος, που παρουσίασε μια σύνοψη των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ιδιαίτερα τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), αναφέροντας και τις σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, αλλά και τις προτάσεις του κόμματός του για την επιβίωση του ασφαλιστικού φορέα. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, έκανε εύστοχη τοποθέτηση που ξεκίνησε με την αποκαλυπτική ακτινογραφία της οικονομικής κατεύθυνσης των νησιών, επιφυλάσσοντας ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη ισχυρότερης σύζευξης του πρωτογενούς τομέα  -«δυστυχώς σταδιακά εξαφανίζεται», προειδοποίησε-  με τον κλάδο του τουρισμού, του εμπορείου και των υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά, τονίζοντας πως «είναι οξυγόνο για τη νησιωτική Ελλάδα». Παράλληλα εξήγησε πως το υψηλότερο κόστος διαβίωσης των νησιωτών- στο 25%, εκτίμησε τη διαφορά με την ηπειρωτική Ελλάδα- είναι ένας μόνο από τους λόγους διατήρησης αυτής της θετικής διάκρισης, ενώ υπογράμμισε και το θέμα της συγκοινωνίας. «Δεν ζητάμε πολυτέλειες, μόνο τα στοιχειώδη», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΟΑΣΕΙΣ»

 

Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΕ Β. Κορκίδης, στο βλημα του συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΕ Β. Κορκίδης, στο βημα του συνεδρίου.

 

Ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, εξέφρασε αρχικά την ικανοποίησή του για τη μαζική συμμετοχή στο συνέδριο, τονίζοντας στη συνέχεια την ανάγκη της μακροπρόθεσμης στόχευσης και ολοκληρωμένων συνεργειών. «Δεν μπορούμε να λειτουργούμε μόνο με οάσεις», είπε με έμφαση. Κάνοντας μια από τις ουσιαστικότερες ομιλίες του, ο Δήμαρχος  στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προάσπισης της αισθητικής και του περιβάλλοντος, τονίζοντας την ευθύνη τόσο του Δήμου ως αρχής, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου και των φορέων «για την αισθητική του δημόσιου χώρου». Ηχηρό ήταν και το μήνυμά του, προς το κλάδο της κρουαζιέρας, όπου έθεσε ζητήματα που άπτονται της ικανότητας επαρκούς εξυπηρέτησης των επισκεπτών, όχι μόνο από την πλευρά υποδομών -όπως ένα δεύτερο τελεφερίκ για το οποίο δήλωσε πως παρελήφθη η μελέτη σκοπιμότητας-, αλλά και συγχρονισμού των αφίξεων, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ισόρροπη, αμοιβαία επωφελής και στηριγμένη στη δεδομένη φέρουσα ικανότητα.

«Πρέπει  εκτός  από την αναγνώριση του δικαίου των αιτημάτων των εμπόρων ναν κάνουμε και κοινά βήματα», δήλωσε από το βήμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος. «Τα νησιά μας αξίζουν περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά. Ο  «μπαρουτοκαπνισμένος» Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κ. Δημήτριος Αρμενάκης, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, αναφερόμενος στην εκτίμηση της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα. Χωρίς να παραγνωρίζει –όπως είπε- τις ικανότητες των τεχνοκρατών, επεσήμανε την ανάγκη να αναγνωριστεί ο ρόλος των τοπικών επιχειρηματιών, που είναι εκείνοι που πραγματικά τη βιώνουν και διακρίνουν τις αιτίες και τα χαρακτηριστικά της.

 

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗSYNEDRIO EMPORON OKT20133

 

Στην εναρκτήρια εκδήλωση (θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις), συμμετείχαν επίσης –μεταξύ άλλων- οι: Κανακάρης Μάκης Πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, Εμμανουήλ Λιγνός επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου και Εκδότης διευθυντής των «Θηραϊκών Νέων», ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Σιγάλας, ο κ.Αναστάσιος Μελιχούρτης Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θήρας, Ευάγγελος Νομικός Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Πύργου. Ακόμα, οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Καμπουράκης, Ανδρέας Ζώρζος και Μάρκος Καφούρος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Χριστόφορος Ασιμής, Αικατερίνη Καραμολέγκου, Αρτεμις Καραμολέγκου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Δημήτρης Λιγνός, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατλαντίδα κ. Λευτέρης Αναπλιώτης, ο πρώην Πρόεδρος Οίας Θηρασίας και νυν μέλος του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργος Χάλαρης, ο Πρόεδρος της ένωσης Πολυτέκνων κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας και πολλοί ακόμα.