Ο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΓΚΕΛ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

O ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΓΚΕΛ- ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

Το όνομα Μιγκέλ Ουρμπάνο (Miguel Urbano Rodrigues ), είναι πιθανόν να μη λέει στους περισσότερους τίποτα. Ούτε σε μένα έλεγε, μέχρι που τον συνάντησα, το Μάη του 2015, εδώ στη Σαντορίνη. Σήμερα, έμαθα, πως πέθανε. Στα 92 του. Δηλαδή, συνάντησε την ιστορία. Κι αυτός ακριβώς ήταν ο τίτλος του άρθρου που είχα γράψει τότε. “Σήμερα συνάντησα την Ιστορία”. Το αναδημοσιεύω, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτόν τον άνθρωπο που δεν έζησε με τις ιδέες του. Έζησε ΓΙΑ τις ιδέες του.

 

miguel

“Λοιπόν όποιος νομίζει, πως έχει ζήσει μια ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη ζωή, έχασε. Γιατί προφανώς δεν έχει γνωρίσει τον Miguel Urbano Rodrigues. Λοιπόν, όλη η δική μου ζωή που θεωρούσα αρκετά ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη, συνοψίζεται σε ένα Σαββατοκύριακο αυτού του 90χρονου τύπου από την Πορτογαλία. Είναι μάλιστα, πιθανόν αυτό το Σαββατοκύριακο να ήταν βροχερό  και ο Κύριος Μιγκέλ, να είχε μείνει στο σπίτι του φορώντας τι παντούφλες του. Πάλι πιο ενδιαφέρουσα θα ήταν.

 

Ναι!. Σήμερα συνάντησα την ιστορία. Τον Μιγκέλ. Πόσες λεπτομέρειες να γραφτούν;. Ένας Πορτογάλος κομμουνιστής. Δημοσιογράφος. Συγγραφέας 20 βιβλίων. Όχι!. Αυτά είναι τα λίγα. Τα μικρά. «Πως έγινες κομμουνιστής;», τον ρώτησα. Το ύφος του ανέμελο. «Στο Κον Ακρί, στη Γουινέα (σ.σ Αφρική). Ήμουν εκεί. Διάβασα τα βιβλία του Αλεξέι Τολστόι, πρόσεξε, όχι τον Λέον Τολστόι. (Ο Αλεξέι ήταν ένας θεωρητικός του μαρξισμού)». Από τότε ξεκίνησε για τον Μιγκέλ, μια περιπέτεια αγώνων, επανάστασης και περιπλάνησης. Η εξιστόρησή του με το ίδιο ανέμελο ύφος. Πήγε στις εξεγέρσεις ανεξαρτησίας στη Μοζαμβίκη, στη Σενεγάλη, στην Αγκόλα. «Καλά εσείς ήσασταν κάτοικος του αποικιοκρατικού κράτους της Πορτογαλίας που εναντίον του γίνονταν αυτά», τον ρώτησα. Χαμογέλασε. Στην Ελλάδα, θα τον θεωρούσαν προδότη.

 

Στην Πορτογαλία του δικτάτορα Σαλαζάρ, ήταν επίφοβος. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διεύθυνση του περιοδικού Diário Ilustrado και να αυτοεξοριστεί στη Βραζιλία. Για 18 χρόνια. Στήριξε την Κουβανέζικη επανάσταση. Συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας. Ήταν από αυτούς που έζησαν την κατάληψη του πλοίου Santa Maria, που το οδήγησαν στην Αφρική και στη συνέχεια στη Βραζιλία. «Ενάντια στο φασισμό πάντα», απάντησε στα δικά μου γιατί. Αντάρτης (militant το είπε) στο Κομμουνιστικό κόμμα της Βραζιλίας. Μετά πάλι στην Πορτογαλία. Και ναι. «Αμετανόητος» κομμουνιστής. « Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν μια τραγωδία για την ανθρωπότητα», είπε.
Στην Ελλάδα και τη Σαντορίνη ήρθε μαζί με το φίλο του Στρατή Κόρακα, που ήταν μαζί ευρωβουλευτές. Τον φιλοξένησε εδώ ο Βαγγέλης Σιγάλας. «Το ΚΚΕ (έτσι ακριβώς το πρόφερε) είναι το καλύτερο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ευρώπης». Για τα πολιτικά όμως, συμφωνήσαμε με τον Μιγκέλ ότι θα δώσει μια γραπτή συνέντευξη στη Santonews.

miguel
Αλλά αυτός ο 90χρονος έφηβος, ήταν συναρπαστικός!. Δοκίμασε το Ασύρτικο που του πρόσφερε ο Διευθυντής της Santowines Ματθαίος Δημόπουλος και έδειξε ενθουσιασμένος. Μετά άρχισε μια πραγματεία για τα κρασιά. Προτίμησή του; Τα Χιλιάνικα. Με την ίδια άνεση και απλότητα που μιλούσε για την οικονομική κρίση – η διαολοδημοσιογραφία που σε υποχρεώνει να κάνεις τις «σωστές» ερωτήσεις σε σημαίνοντες ανθρώπους – αποφαινόταν και για την υψηλή ποιότητα του Ασύρτικου.
Και το κυριότερο. Όχι, δεν είναι κανένα γεροντάκι. Παντρεμένος για τρίτη φορά με μια γυναίκα πολύ νεώτερη του (ας είναι καλά η Χριστίνα Φραγκάκου που έκανε αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις!), έδειχνε τον άνθρωπο που ζει τη ζωή του, επειδή ακριβώς την έζησε πάντα: με ένταση και πάθος. Με ένταση, πάθος και συνέπεια στις ιδέες του. Όσο κι αν διαφωνήσεις, με αυτές!.
Και όχι. Δεν θα ισχυριστώ, πως χάρηκα που τον γνώρισα. Ναι, στην αρχή ενθουσιαστηκα. Αλλά μόλις γύρισα σπίτι, ένιωσα πως η υποτιθέμενα ενδιαφέρουσα ζωή μου, μπροστά σε αυτόν τον απίστευτο τύπο δεν ήταν παρά η ζωή ενός σαράφη που καθισμένος πίσω από τον πάγκο του, απλά γυαλίζει τα νομίσματα της καθημερινότητάς του. Υπαρξιακά διλήμματα, ακολούθησαν την αρχική χαρά και συγκίνησή μου από τον κύριο Μιγκέλ.

 

Καλό Ταξίδι Μιγκέλ.

Πηγές Για την θρυλική κατάληψη του Santa Maria

http://mafarricovermelho.blogspot.gr/2011/02/assalto-ao-santa-maria-ha-50-anos.html

https://books.google.gr/books?id=LbWeeay-PJkC&pg=PA57&lpg=PA57&dq=santa+maria+rebel++Miguel+Urbano+Rodrigues&source=bl&ots=VUc9lRc_I0&sig=Xr8bYmoTed9m3UzQXPWYY3CQPEY&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjFxq6_oafUAhVPUlAKHclMD4YQ6AEINTAC#v=onepage&q=santa%20maria%20rebel%20%20Miguel%20Urbano%20Rodrigues&f=false

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *