ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ!

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας της Σαντορίνης, αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» σε ένα καλογραμμένο άρθρο που υπογράφει ο Λάζαρος Χεκίμογλου. Ο συντάκτης «χώθηκε» στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκες και ανακάλυψε ένα σπάνιο και εντυπωσιακό ντοκουμέντο που χρονολογείται στο 1900.  «Δράστης» της πρότασης αυτής ήταν ο Γάλλος μηχανικός Κελενέκ της Γαλλικής Αποστολής Δημοσίων Έργων την εκπόνηση τριών μελετών, για την προσφορότερη θέση του νέου λιμανιού. Η τελική πρόταση  που κατατέθηκε το 1891-93 (επί πρωθυπουργίας Τρικούπη), περιελάμβανε τρεις θέσεις: Εξωμύτης με προϋπολογισμό 1.800.000 δρχ. Μυλωνάδες( 2.600.000 δρχ) και Επάνω Μεριά(1.700.000 δρχ). Το «Βήμα» όμως αποκαλύπτει πως ο Κελλενέκ, πρότεινε και τη σιδηροδρομική σύνδεση του Εξωμύτη (προφανώς τη θεωρούσε προσφορότερη θέση για το Νέο Λιμάνι), με τα χωριά του νησιού, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων.

Ωστόσο η κυβέρνηση Θεοτόκη το 1899 επέλεξε τη θέση Μονόλιθος κι έτσι το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τον Εξωμύτη, αποκτά νέο ενδιαφέρον. Προφανώς η πρόταση Κελλενέκ έγιν

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, ανακάλυψε "ΤΟ ΒΗΜΑ".

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, ανακάλυψε “ΤΟ ΒΗΜΑ”.

ε πριν τη μελέτη της νέας θέσης και απλώς εκδόθηκε με ημερομηνία το 1900, γιατί δεν θα είχε νόημα χωρίς την πρόβλεψη για κατασκευή λιμανιού στην περιοχή. Το λιμάνι βέβαια δεν έγινε ποτέ, όπως φυσικά και ο σιδηρόδρομος, ενώ και ένα πολύ νεώτερο πλάνο για τη δημιουργία σήραγγας που θα ένωνε το Καμάρι με την Περίσα, δίνοντας –κατά το σκεπτικό- ταχεία πρόσβαση αλλά και άφθονα λατομικά υλικά που θα έλυναν το πρόβλημα της ορατής ανόρυξης για πολλά χρόνια.

 

Το ρεπορτάζ του «ΒΗΜΑτος».

 

«Όταν οι κάτοικοι της Σαντορίνης ζητούσαν σιδηρόδρομο

«Το Βήμα» αποκαλύπτει ένα σπάνιο ντοκουμέντο του 1900,που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος»

Υπόμνημα των κατοίκων της Σαντορίνης με το οποίο ζητούσαν τη δημιουργία σιδηροδρομικής συγκοινωνίας μαζί με την κατασκευή λιμανιού στη θέση Εξωμίτης

Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι οι κάτοικοι της Σαντορίνης ζητούσαν να κατασκευαστεί σιδηροδρομική γραμμή που να συνδέει τη βόρεια πλευρά του νησιού με τη νότια; Στα μάτια ενός σύγχρονου παρατηρητή η εικόνα του τρένου ίσως να μην ταίριαζε και τόσο πολύ στα στερεότυπα που έχουμε συνηθίσει για το ωραιότερο – ίσως – ελληνικό νησί»..

Περισσότερα στο: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=558939.