ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΔΕΥΑ: ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΤΟ ΝΕΡΟ;

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΔΕΥΑ: ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΤΟ ΝΕΡΟ;

 

 

 

Η ΔΕΥΑ Θήρας, είναι η σοβαρότερη επιχείρηση του νησιού. Θα την πάρει κια αυτήν το ποτάμι του μνημονίου;

Η ΔΕΥΑ Θήρας, είναι η σοβαρότερη επιχείρηση του νησιού. Θα την πάρει κι αυτήν το ποτάμι του μνημονίου;

Επιστολή προς τους Υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, σχετικά με τα «απαράδεκτα σενάρια κατάργησης των Δ.Ε.Υ.Α.», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

 

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:

 

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου των τελευταίων ημερών, την προαναγγελία κατάργησης δεκάδων δημοτικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων ΔΕΥΑ και Κοινωφελών.

Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να είναι αναληθείς, διότι περαιτέρω κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και λοιπών υπηρεσιών των δήμων οδηγεί στο στραγγαλισμό και τον αφανισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης είναι αυτοδιοικούμενες επιχειρήσεις κοινωφελούς σκοπού, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν τον επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Παράλληλα οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υλοποιήσει και συνεχίζουν να υλοποιούν σημαντικότατα έργα επένδυσης στον τομέα του περιβάλλοντος και της ύδρευσης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρηματοδοτικά κεφάλαια κύρια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν  εδώ και 35 χρόνια περίπου με μεγάλη επιτυχία, ειδικότερα στο νησιωτικό μας χώρο, όπου η έλλειψη υδάτινων πόρων μας οδήγησε στην κατασκευή μονάδων εργοστασίων αφαλάτωσης , λιμνοδεξαμενών , κλπ., η συμβολή των επιχειρήσεων αυτών, μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού τους ήταν και είναι καθοριστική. Επίσης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος οι Δ.Ε.Υ.Α. δημιούργησαν και λειτουργούν σημαντικότατες υποδομές, όπως είναι αποχετευτικά δίκτυα, βιολογικοί καθαρισμοί, κλπ. Είναι ξεκάθαρο  ότι αυτό το έργο των Δ.Ε.Υ.Α. δεν μπορεί σήμερα να επιτελέσει κανένας άλλος φορέας με την ίδια επιτυχία και με το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα οι κοινωφελείς αυτές επιχειρήσεις μας.

Κύριοι Υπουργοί, σας καλούμε να διαψεύσετε αυτά τα σενάρια , σας καλούμε να στηρίξετε ακόμη περισσότερο την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α. , διότι το έργο που προσφέρουν είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για τις τοπικές μας κοινωνίες.»