ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΓΙΑ SEA DIAMOND: ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ

Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, είναι αρμόδιο για το ναυάγιο σύμφωνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας

Το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, είναι αρμόδιο για το ναυάγιο σύμφωνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας

ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ ΓΙΑ SEA DIAMOND: “ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΔΙΑΡΚΩΣ”

  Εκτενή απάντηση σε αναφορά του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Συρμαλένιου σχετικά με το «SeaDiamond», έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης. Στην αρχή της απάντησής του, αναφέρεται σε διοικητικές πράξεις και πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί στους πλοιοκτήτες και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μέχρι την 23-12-2008, οπότε και υποβλήθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου μελέτη απάντλησης πετρελαιοειδών από το ναυάγιο του εν λόγω πλοίου, από το Λιμεναρχείο Θήρας είχαν βεβαιωθεί εξακόσιες είκοσι (620) παραβάσεις και έχουν εκδοθεί αντίστοιχα εξακόσιες είκοσι (620) αποφάσεις επιβολής προστίμου για τη μη υποβολή μελέτης απάντλησης, συνολικού ύψους 5.458.480,00 €, ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επίδοσης – βεβαίωσής τους στην αρμόδια ΔΟΥ. Πέραν τούτου, έχει εκδοθεί η αριθμ. πρωτ: 2412.4/3/07/18-6-2007 απόφαση επιβολής προστίμου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ύψους 1.173.881,00€, καθώς επίσης έχει εκδοθεί από τη Λιμενική Αρχή Θήρας απόφαση καταλογισμού δαπανών του Δημοσίου ύψους 1.576.433,44€, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του νόμου περί είσπραξης δημόσιων εσόδων. Έτσι, το σύνολο των επιβληθέντων και βεβαιωθέντων διοικητικών προστίμων και καταλογισμού δαπανών του Δημοσίου κατά των υπευθύνων ανέρχεται στα 8.208.794,44 ευρώ».

  Μιλά επίσης για την επιχείρηση απάντλησης που πραγματοποιήθηκε το Μάιο – Ιούνιο του 2009, αλλά και στη συνεχιζόμενη επιτήρηση του αντιρρυπαντικού φράγματος από την Τεχνική Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο Υπουργός παραθέτει ακόμα το τελευταίο πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο: «Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις μετρήσεις που καλύπτουν τη χρονική περίοδο των πέντε ετών από το ατύχημα είναι ότι οι επιπτώσεις από το ναυάγιο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής είναι σε γενικές γραμμές αμελητέες. Παρόλο που το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο περιέχει ρυπογόνα φορτία, τα οποία έστω και με αργούς ρυθμούς απελευθερώνονται στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεαστεί η ποιότητά του. Οι συγκεντρώσεις όλων των ρυπογόνων στοιχείων στο θαλασσινό νερό και στα ιζήματα παραμένουν μικρές και φυσιολογικές, ενώ και οι βιοκοινωνίες των θαλάσσιων οργανισμών παραμένουν υγιέστατες».

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

"οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας παρακολουθούν διαρκώς το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα».

“Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας παρακολουθούν διαρκώς το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα»,, λέει ο Υπουργός.

  Σε ότι αφορά στην ανέλκυση όμως, ο κ. Μουσουρούλης επιχειρεί μετατόπιση της ευθύνης προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, στην περιοχή δικαιοδοσίας του οποίου βρίσκεται βυθισμένο το «SEA DIAMOND», είναι αρμόδιο για την εφαρμογή τους, αναφορικά με την ανέλκυση και απομάκρυνση». Δεν παραλείπει πάντως να αναφερθεί και στη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος. «Το βυθισμένο πλοίο, λόγω του τεράστιου συνολικού βάρους του (μόνο ο σιδηρούς σκελετός υπερβαίνει τους 22.500 τόνους), για να ανελκυσθεί πρέπει να εξευρεθούν δυνάμεις επί της επιφάνειας τέτοιες που να υπερβαίνουν κατά πολύ το βάρος του και εκτός αυτού να είναι δυνατή η διακίνησή τους στον συγκεκριμένο θαλάσσιο τόπο», γράφει η απάντηση και καταλήγει: «το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναφορικά με τα θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, παρακολουθούν διαρκώς το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα».