ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΓΟΗΤΕΥΤΕΙ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

 

Ενθουσιώδες, είναι το αφιέρωμα της Ινδονησιακή εφημερίδας kumparan.com/ , για τη Σαντορίνη. Παρά την πανδημία, στον πλανήτη, οι διακοπές και τα ταξίδια, αποτελούν διακαή πόθο, πολλών. Κα η Σαντορίνη, είναι στο επίκεντρο. Γράφει η εφημερίδα:

 

 

«Τα νησιά των Κυκλάδων,  στην Ελλάδα, είναι γνωστά ως ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα που είναι γεμάτα με τουρίστες λόγω των μοναδικών κτιρίων τους. Τα κτίρια είναι βαμμένα μόνο σε δύο χρώματα, λευκό και μπλε.

 

 

Τα κτίριο κυριαρχούνται από λευκό που εμφανίζουν αντίθεση στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά εξακολουθούν να είναι συνυφασμένα. Πολύ όμορφα!»

 

 

Στο νησί της Σαντορίνης, για παράδειγμα, οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι να χρωματίζουν τους τοίχους των σπιτιών τους με λευκό. Στη συνέχεια, χρωματίζουν τους  θόλους, την πόρτα και το παράθυρο με σκούρο μπλε χρώμα.

 

 

Η χρήση χρώματος και σκούρου μπλε στο νησί της Σαντορίνης δεν χρησιμοποιείται μόνο σε ένα ή δύο σπίτια, αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον οικισμό. Ποιος είναι λοιπόν ο λόγος;

 

Οι κάτοικοι της περιοχής συνήθως χρησιμοποιούν βράχους, χώμα, έως και επτά ηφαιστειακά υλικά για την κατασκευή σπιτιών, επομένως τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ όμορφα. Ως εκ τούτου, είναι συνηθισμένοι να ζωγραφίζουν το σπίτι με φυσικά χρώματα για να το ομορφύνουν.

 

Μερικοί λένε ότι η χρήση του λευκού  χρώματος προέρχεται από τις διαταγές του Ιωάννη Μεταξά, πρώην   στρατηγού και δικτάτορα.

 

Τη δεκαετία του 1930, διέταξε τους κατοίκους να χρησιμοποιούν ασβέστη και τοπικά προϊόντα που έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες για να καλύψουν το κτίριο. Αυτό έγινε για την καταπολέμηση της ενδημίας ελονοσίας στα νησιά.

Η χρήση ασβέστη σε κτίρια αποφέρει διπλά οφέλη. Εκτός από την πρόληψη της μόλυνσης, η χρήση ασβέστη βοηθά επίσης στην επικάλυψη του σπιτιού από τον ήλιο.

Για να μην είναι πολύ ζεστός ο καιρός στην περιοχή του σπιτιού, ειδικά όταν έρχεται το καλοκαίρι.

 

 

 

Ωστόσο, αφού ο δικτάτορας αποχώρησε και η πανδημία της ελονοσίας τελείωσε, οι ντόπιοι έβαψαν ξανά τα σπίτια σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.

Ωστόσο, το 1967, όταν η στρατιωτική δικτατορία ξαναρχίζει, και  η κοινότητα διατάχθηκε να χρωματίσει τα κτίρια σε λευκό και μπλε. Το χρώμα θεωρείται σύμβολο πατριωτισμού, σύμφωνα με την ελληνική σημαία.

Η τάση συνεχίστηκε ακόμη και μετά το πραξικόπημα του 1973. Μόνο μερικά σπίτια  επιλέγουν να έχουν διαφορετικά χρώματα.

Εκτός από διάφορους λόγους, στην πραγματικότητα τα λευκά και μπλε χρώματα που χρησιμοποιούνται στις Κυκλάδες είναι πραγματικά πολύ όμορφα. Όποιος το κοιτάξει, σίγουρα θα γοητευτεί».

 

Santorini (potrait)
Santorini Foto: Shutter Stock
Keledai di Pulau Santorini sedang beristirahat
Keledai di Pulau Santorini sedang beristirahat Foto: Shutter Stock
Santorini, Yunani
Wisatawan yang tengah menikmati keindahan Santorini Foto: Shutter Stock
Santorini
Jendela rumah berwarna biru di Santorini, Yunani Foto: Shutterstock

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *