Site icon Santonews

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ-ΟΜΟΡΦΑ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ”

ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΟ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

 

 

  Ένα από τα πληρέστερα αφιερώματα στη Σαντορίνη, δημοσίευσε ο πολωνικός ιστότοπος tanie-loty. “ Ονειρικές παραλίες, όμορφα ηλιοβασιλέματα, γραφικοί οικισμοί και μνημεία που αποκαλύτπουν συναρπαστικές ιστορίες. Ανακαλύψτε τη Σαντορίνη – τα αξιοθέατα του μοναδικού Κυκλαδικού νησιού, που εντυπωσιάζει με την υπέροχη θέα, την εξαιρετική κουζίνα και την πλούσια ιστορία και πολιτισμό”, γράφει στον πρόλογο η Agnieszka Zawistowska, που υπογράφει το πολυσέλιδο και πλούσιο σε φωτογραφικό υλικό δημοσίευμα.

Πρώτη, η Οία “Ασβεστωμένα σπίτια, στενά δρομάκια και μπλε θόλους εκκλησιών – η ομορφιά του οικισμού της Οίας βρίσκεται στα βόρεια. Πρόκειται για ένα από τα πιο φωτογραφικά μέρη στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει εμπνεύσει εδώ και χρόνια, γι ‘αυτό θεωρείται ο πολιτιστικός πυρήνας του νησιού […] Από εδώ υπάρχουν θαυμάσια θέα για την καλντέρα, τα ηφαιστειογενή νησιά και το απέραντο Αιγαίο. Κάθε μέρα συγκεντρώνονται πλήθη για να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα”. Φυσικά, μαζί με την Οία, βρίσκεται και το Αμμούδι.

Το Ακρωτήρι, η “Πομπηία του Αιγαίου, σύμφωνα με την Zawistowska, είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν και οι παραλίες του νησιού. ¨Οι πιο γνωστές βρίσκονται στο Νότο, όπως η πολύχρωμη Κόκκινη Παραλία ή τα Μέσα Πηγάδια με μερικές σπηλιές και καταπληκτικούς βράχους. Ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος είναι η Βλυχάδα – μια από τις ομορφότερες και καλύτερα οργανωμένες παραλίες του νησιού με ένα δημοφιλές beach bar. Ένα ιδανικό μέρος για όσους δεν συμπαθούν τα πλήθη. Οι φίλοι των θαλάσσιων σπορ δεν θα απογοητευτούν. Σε αυτή την περίπτωση, η Σαντορίνη έχει πολλά αξιοθέατα. Αξίζει να επισκεφτείτε τις γαλάζιες παραλίες της Περίσσας και του Καμαρίου”.

Στη συνέχεια ο Πύργος. “Ο καλά διατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός, ο οποίος μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, είναι σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Σαντορίνης. Στην κεντρική πλατεία υπάρχουν ατμοσφαιρικά καφέ και ταβέρνες, τα οποία το καλοκαίρι γεμίζουν με ντόπιους και τουρίστες. Υπάρχει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα εδώ, και παλιές κατοικίες και λιθόστρωτα δρομάκια προσθέτουν γοητεία. Στον Πύργο υπάρχουν τα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου, χτισμένο γύρω στο 1580. Μέσα στο καστέλι, τουοποίου τα τείχη ήταν στενά διαμορφωμένα σπίτια το ΄’ενα δίπλα στο άλλο δίπλα στο άλλο, ανάμεσα στον λαβύρινθο των δρόμων θα βρείτε την εκκλησία της Θεοτόκου που χρονολογείται στον 10ο αιώνα. Το Πολιτιστικό Χωριό (Cultural Village) έχει ένα μουσείο το οποίο είναι πρώην αγρόκτημα, δείχνει πως ήταν κατά το παρελθόν ο παραδοσιακός, αγροτικός τρόπος ζωής των κατοίκων του νησιού.

Επίσης και τα αμπέλια με το tanie-loty να επισημαίνει: “Η αμπελοκαλλιέργεια στη Σαντορίνη χρονολογείται από 3.500 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα οι παλαιότεροι αμπελώνες στον κόσμο βρίσκονται εδώ. Μέχρι σήμερα, οι αμπελοκαλλιεργητές συλλέγουν σταφύλια με το χέρι και τα αμπέλια είναι διαμορφωμένα σε “καλάθια” που προστατεύουν τους καρπούς από τους ισχυρούς ανέμους και τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο”

Το Ηφαίστειο, έχει επίσης την τιμητική του καθώς και τα Φηρά για το οποίο γράφει: “Όταν επισκέπτεστε την πρωτεύοσα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρίσκεστε στη Σαντορίνη. Αν και αυτή είναι μια πολύ τουριστική πόλη, μπορείτε ακόμα να νιώσετε το πνεύμα του νησιού. Μετά το ηλιοβασίλεμα, η πρωτεύουσα γίνεται πιο γοητευτική,[…]το έμβλημα των Φηρών είναι ο μητροπολιτικός καθεδρικός ναός, ο οποίος θεωρείται ένα από τα ομορφότερα ιερά κτίρια του νησιού, καθώς και πολλά Μουσεία”.

 

Exit mobile version