ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ- ΜΑΛΤΑ, ΜΙΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ

Ο John Dacoutros, έγραψε την ταραχώδη ιστορία της οικογένειάς του.

Ο John Dacoutros, έγραψε την ταραχώδη ιστορία της οικογένειάς του.

Το 1881 ο δεκάχρονος Γιάννης Δακουτρός, έφευγε από τη Σαντορίνη, μαζί με τον Ιωάννη Βασίλειο Σορώτο, σε ένα πλοίο που μετέφερε ελαφρόπετρα με προορισμό την Τυνησία. Σταμάτησαν στη Βαλέττα για ανεφοδιασμό και από τότε ο μικρός Γάννης (Giovanni για τους Μαλτέζους) ρίζωσε εκεί.  Στα υπόλοιπα 75 χρόνια της ζωής του, δεν επέστρεψε στη γενέτειρα του παρά μόνο μια φορά και μάλιστα ινκόγκνιτο, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να καταταγεί στον ελληνικό στρατό . Ήταν – όπως αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα Malta Independent- η εποχή του Μεγάλου Μάγιστρου Πίντο και ο νεαρός, αλλά πανέξυπνος Γιάννης είδε ότι τα Μαλτέζικα κρασιά ήταν πολύ κακής ποιότητας. Έγραψε λοιπόν το γεγονός στον πατέρα του ακια αυτός με το σκάφος JB Sorottos, έστειλε κάποιες ποσότητες Σαντορινιών κρασιών.

 

Ο γενάρχης του μαλτέζικου κλάδου της οικογένειας Δακουτρού, Τζιοβάνι Δακουτρός (www.timesofmalta.com)

Ο γενάρχης του μαλτέζικου κλάδου της οικογένειας Δακουτρού, Τζιοβάνι Δακουτρός (www.timesofmalta.com)

Αυτό ήταν!. Οι Μαλτέζοι ανακάλυψαν το καλό κρασί και ο Giovanni Dakoutros, έθεσε τα θεμέλια μιας μεγάλης επιχείρησης που δημιούργησε  που έφτασε να διακινεί το μεγαλύτερο ποσοστό των 150.000 εκατόλιτρων που καταναλώνονταν στη Μάλτα και  το γειτονικό Γκόζο, σε μια εποχή που εκεί αντιστοιχούσε μια ταβέρνα-καπηλειό ανά 75 κατοίκους (κυρίως βέβαια εξυπηρετούσαν τους βρετανούς στρατιώτες, καθώς τότε η Μάλτα μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 1964, υπαγόταν στο βρετανικό στέμμα).  Η «John Dacoutros and Sons Ltd», ασχολήθηκε επίσης και με τον εφοπλισμό, φτάνοντας να κατέχει 21 πλοία, ενώ τα μέλη της οικογένειας αποτελούν ακόμα και σήμερα μέλη της μαλτέζικης ελίτ.

 

O Πρόεδρος της Μάλτας, απονέμει μετάλιο σε μάλη της οικογένειας Δακουτρού.

O Πρόεδρος της Μάλτας, απονέμει μετάλιο σε μέλη της οικογένειας Δακουτρού.

Τη γοητευτική και ταραχώδη ιστορία των Δακουτρών, αποφάσισε να καταγράψει ο John Dacoutros, το βιβλίο του οποίου με τον τίτλο «Ships, Wines & Wars- Πλοία, κρασί και πόλεμοι» κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, τονίζοντας ιδιαίτερα τις «Ελληνικές Ρίζες». Η οικογένεια, ρίζωσε στο νησί των Ιπποτών και ένα μέλος της έγινε και Υπουργός, αλλά δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα. Οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι, αλλά και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί, κλόνισαν την οικογένεια, αλλά δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της, αλλά και τη μεγάλη φιλανθρωπική δράση που τονίζουν οι μαλτέζικες εφημερίδες.

http://www.independent.com.mt/articles/2014-03-13/books/the-greek-connection-4249059331/