ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ

ΜΙΑ ΜΑΚΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ

 

Santorini_Rock

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ

 

 

 

Το 1997 η Αμερικανίδα Γεωλόγος Eleonora Robbins, είχε την ιδέα να διερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Άρη. Το ερώτημα ήταν ένα: στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στον «Κόκκινο Πλανήτη», υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν ιδιαίτερες μορφές ζωής;. Ένα τμήμα της απάντησης, ίσως βρισκόταν στη Σαντορίνη. Η αδελφή της Robbins, είχε κάνει διακοπές στο νησί και παρατήρησε τα σκουρόχρωμα από το σίδηρο νερά στις θερμές περιοχές γύρω από την Καμένη. Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, και ασυνήθιστων χημικών ενώσεων, βρίσκεται πολύ κοντά στις αρχέγονες συνθήκες που δημιούργησαν τη ζωή στη γη. Έτσι, η αμερικανίδα Γεωλόγος, αποφάσισε να κάνει ειδική έρευνα, στις θερμές του ηφαιστείου, όπου εντοπίζεται ένα είδος βακτηρίου που επιβιώνει αποδομώντας το σίδηρο.  Σε συνεργασία με την Καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδέλη, πνευμονολόγο από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ειδικευθεί στις ΗΠΑ στην Αεροδιαστημική Ιατρική, ξεκίνησαν την προσπάθεια.SANTORINI_XEPERIMENT

Έμενε όμως το πρακτικό μέρος. Αυτό της συλλογής των δειγμάτων. Αλλά κι εκεί βρέθηκε λύση. Η τότε Διευθύντρια του Λυκείου Φηρών κ. Γερασιμίνα (Μίνα) Καφούρου, μαζί με πέντε εθελοντές μαθητές (Άννα Δαμίγου, Μανώλης Ρενιέρης, Μιχάλης Ρενιέρης, Θεώνη Καφιέρη και Νικόλαος Πετρόπουλος) ανέλαβαν τη συνεχή συλλογή δειγμάτων σε διάφορες εποχές. Δεν ήταν τόσο απλό. Χρειάστηκε πολλές φορές να ταξιδέψουν με τα σκάφη που διέθετε δωρεάν η Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης, υπό δυσμενείς συνθήκες καθώς ηοι ερευνητές ήθελαν τα δείγματα να συλλέγονται κάθε μήνα. Επιστέγασμα αυτής της υπόθεσης, ήταν η επιλογή της Σαντορίνης για το 13ο Συνέδριο «Άνθρωπος στο Διάστημα» (13th Convention “Man in Space” – Santorini 20-26 May 2000), όπου βρέθηκαν στο νησί πάνω από 15 αστροναύτες-θρύλοι τους διαστήματος.

13ο Συνέδριο «Άνθρωπος στο Διάστημα» (13th Convention "Man in Space" - Santorini 20-26 May 2000) ΑΡΧΕΙΟ Ε.Α. ΛΙΓΝΟΥ

13ο Συνέδριο «Άνθρωπος στο Διάστημα» (13th Convention “Man in Space” – Santorini 20-26 May 2000) ΑΡΧΕΙΟ Ε.Α. ΛΙΓΝΟΥ

(Στις παρατιθέμενες φωτογραφίες στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου “Εμμ. Α. Λιγνός”  η Dr. Ιωάννα Βερνίκου: Διευθύντρια Διαστημικών Ερευνών της NASA, ο Valery Polyakov: Κοσμοναύτης με τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στο διάστημα ( Ρώσος, ελληνικής καταγωγής),ο BuzzAldrin: Αστροναύτης στην πρώτη αποστολή προσεδάφισης στη Σελήνη το 1969 ( Αμερικανός), η ChiakiMukai: Γιαπωνέζα αστροναύτης, καρδιοχειρουργό, ο FredHaise: Αστροναύτης, πιλότος σεληνάκατου στο «Απόλλων 13» ( Αμερικανός), η Χρυσούλα Κουρτίδου-Παπαδέλη: Γιατρός, ειδικός στην αεροδιαστημική ιατρική και ο Λάζαρος Παπαδέλης: Εφέτης, Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αεροδιαστημικής Ιατρικής. Μαθητές: Άννα Δαμίγου, Θεώνη Καφιέρη, Νίκος Πετρόπουλος, Μανόλης Ρενιέρης, Μιχάλης Ρενιέρης. Εκπαιδευτικός: Γερασιμίνα Καφούρου- Δαμίγου. Μηχανικός: Μάρκος Δαμίγος. Φωτογράφος: Παναγιώτης Ματιάτος. Πηγή: http://www.santorinisfolkmuseum.com/en/periodikes-ektheseis-ekdiloseis/astronautes ).

 

 

 

Η «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ… «ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

 

 

ΑλSANTORINI_MARSλά δεν τελειώνει εδώ, η σχέση της Σαντορίνης με τον Άρη. Στις 7 Ιουλίου 2003, η NASA, εκτόξευσε στο διάστημα τον πύραυλο  Delta II Heavy, που μετέφερε ένα κορυφαίο επίτευγμα της τεχνολογίας. Ήταν το Opportunity, γνωστό επίσης ως  MER-B (Mars Exploration Rover – B) ή MER-1. Ένα ρομποτικό όχημα, ικανό να να διασχίσει χωρίς κίνδυνο τις κρημνώδεις εκτάσεις του πλανήτη Άρη. Προσεδαφίστηκε στις 25 Ιανουαρίου του 2005 στο λεγόμενο πεδίο «Meridiana» και ξεκίνησε να στέλνει υψηλής ευκρίνειας φωτογραφίες και να συλλέγει δεδομένα από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη». Όμως η ομάδα «Mars Reconnaissance Orbiter-MER»  με επικεφαλής τον δρ. Steven W. Squyres Καθηγητή Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cornell, ειδικευμένο στις πλανητικές επιστήμες, αναζητούσε ένα ελπιδοφόρο σημείο για να εστιάσει την έρευνα.

mars_santorini_nov08 santorini_panoraama_NASaΗ Ευκαιρία δόθηκε στην …«Ευκαιρία» (αυτό σημαίνει Opportunity) στις 17 Νοέμβρη του 2008, όταν οι συνεργάτες του Squyres, εντόπισαν ένα βότσαλο. Ήταν πολύ σημαντικό γι αυτούς. «Αυτές οι κροκάλες είναι σαν μικρά νησιά έξω στη θάλασσα», εξήγησε ο Squyres. Αμέσως εστίασαν σε αυτό. Και έσπευσαν να το βαφτίσουν. «Το όνομά του, το πήρε », αναφέρει η NASA, «από το μικρό αρχιπέλαγος των ηφαιστειακών νησιών στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, όπως είπε ο Squyres,  είναι «τα καλύτερα στον κόσμο». Το βότσαλο ή κροκάλα «Santorini-Σαντορίνη», ήταν διπλά τυχερό για την MER, καθώς βρέθηκε και σε στιγμή που η θέση του ήλιου πάνω από τον Άρη ήταν ιδανική για καλές φωτογραφίες και έδινε ευκρίνεια στους επιστήμονες ώστε να καθοδηγήσουν το ρομποτικό όχημα για τις υπόλοιπες αναλύσεις.

«Είμαι ενθουσιασμένος με την Βότσαλο», δήλωσε ο Squyres, «Ψάχναμε πολύ και τώρα έχουμε μια καλή κροκάλα σε σωστό μέγεθος. Ψάχναμε πολύ και είχα απογοητευτεί. Αλλά ξαφνικά, ακριβώς τη σωστή στιγμή, μπουμ!, υπάρχει εκεί έξω μια Σαντορίνη μεγάλη και «ζουμερή», εκεί, μπροστά μας». Και το πόσο σημαντικό είναι αυτό το «βότσαλο στον Άρη», με το όνομα Σαντορίνη φαίνεται και από το γεγονός, πως σε πολλά συνέδρια, έχουν κατατεθεί εργασίες από τους κορυφαίους επιστήμονες του διαστημικού κλάδου.

 

 

 

KAI O ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΘΗΡΑ

 

thira_craater mars Όμως δεν εξαντλείται ακόμα η σύνδεση της Σαντορίνης με τον Άρη. Το άλλο διαστημικό όχημα της NASA, με το όνομα Spirit, εξερεύνησε κι αυτό ένα άλλο τμήμα. Εκεί ανακάλυψε ένα θαμμένο κρατήρα, στην ευρύτερη περιοχή Husbands Hill. Και όπως αναφέρει η επιστημονική online εγκυκλοπαίδεια Wikiwand πήρε το όνομά του, από τα Φηρά, την πρωτεύουσα της Σαντορίνης

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ:

 

http://www.nasa.gov/images/content/302136main_image_1260_946-710.jpg

http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_1260.html

http://www.lpi.usra.edu/meetings/lpsc2009/pdf/1665.pdf

http://www.planetary.org/explore/space-topics/space-missions/mer-updates/2008/11-30-mer-update.html?referrer=https://www.google.com/

http://www.wikiwand.com/en/Thira_(crater)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/MarsPanoramaa.jpg

https://www.marspages.eu/media/archive4/verschiedenes/meteorite/Santorini_Rock.jpg

http://epcot.media.mit.edu:8001/servlet/pluto?state=3030347061676530303757656250616765303032696430303432373537