ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

  selida_1Η Κρουαζιέρα ή περίπλους ή περιήγηση, όπως αποδίδεται στα ελληνικά ο -εξελληνισμένος, πια- διεθνής όρος, έχει μια μακρά και ιδιότυπη σχέση με τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το μύθο, το νησί οφείλει τη δημιουργία του σε ένα συμβάν της πρώτης καταγεγραμμένης κρουαζιέρας στα χρονικά.

Οφείλει επίσης την εκτενέστερη περιγραφή της στα χρονικά στον περίπλου, ενός από τους μεγαλύτερους γεωγράφους, όλων των εποχών.

Και οφείλει επίσης το σύγχρονο όνομά της σε ένα επίσης πολυμαθέστατο περιηγητή της εποχής του Μεσαίωνα.

Κρουαζιέρα- περιήγηση & Σαντορίνη, στο μύθο, την ιστορία και τη σύγχρονη πραγματικότητα.

 

 

ΜΙΑ ΜΥΘΙΚΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

argonautic-09-goog

Σύμφωνα με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο και άλλες πηγές, η Αργά με τον Ιάσονα και τους συντρόφους του, κατευθυνόμενος από τη Λιβύη προς το Βορά, έπεσε σε τρομερή θαλασσοταραχή και βαθύ σκοτάδι, που προκάλεσε ο θυμωμένος Ποσειδώνας.

Τότε προσευχήθηκαν στο θεό Απόλλωνα που τους άναψε ένα φως σε ένα μικροσκοπικό νησί όπου και προσορμίστηκαν. Το ονόμασαν Ανάφη, εκ του “αναφαίνω”- λάμπω, φέγγω, ανάβω φως.

Το πρώτο βράδυ, ο Αργοναύτης Εύφημος, είδε ένα παράξενο όνειρο και ξύπνησε κρατώντας ένα βότσαλο στα χέρια.

Τότε ο Ιάσων που είχε διδαχτεί τη μαγεία από τον Έκατο, τον συμβούλεψε να το πετάξει στη θάλασσα.

Αυτό και έκανε. Στο σημείο που έπεσε το βότσαλο, αναδύθηκε ένα νησί που θαμπωμένοι οι Αργοναύτες, ονόμασαν “Καλλίστη”- πανέμορφη.

Η Μήδεια προφήτεψε μάλιστα, πως μετά από 17 γενιές, άνθρωποι από αυτό το νησί θα εποίκιζαν τη Λιβύη, από όπου η Αργώ είχε μόλις σωθεί χάρις στον Τρίτωνα και τις τρεις θυγατέρες του.

«Μεγαλάν πολίων ματρόπολιν Θήραν γενέσθαι», γράφει ο Απολλώνιος.

 

 

Η “ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ” ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΩΝΟΣ ΚΑΙ Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

 

 

strabo

 

Σε ένα περιηγητή- επισκέπτη κρουαζιέρας- χρωστάει όμως η Σαντορίνη και την λεπτομερέστερη αρχαία περιγραφή της.

Πρόκειται για τον Στράβωνα, Έλληνα λόγιο από τον Πόντο που έζησε από το 64 π.Χ. έως το 24 μ.Χ.strabo-1

Η μεγάλη περιήγηση, ο περίπλους του έδωσε το περίφημο έργο “Γεωγραφικά”, όπου μεταξύ άλλων, περιγράφει και την ανάδυση της Νήσου Ιεράς -σημερινή Καμένη- στη Θήρα. “Το νησί που γεννήθηκε κατά τη διάρκειά της ηφαιστειακής έκρηξης του 197 π.Χ, αναδύθηκε σταδιακά σαν να το σηκώναν με μοχλό», περιγράφει, ενώ σε άλλο σημείο, γράφει:

stravon

 

 

 

 

 

 

 

ΠΩΣ Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

 

 

idrisiΣε μια κρουαζιέρα, περιήγηση ή περίπλου, χρωστά όμως το νησί και το σύγχρονο όνομά του: Σαντορίνη. Το έδωσε ο Άραβας λόγιος Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi al-Qurtubi al-Hasani al-Sabti, ή απλά Al Idrisi, που γεννήθηκε το 1100 στη Θέουτα του Μαρόκου και δημιούργησε για λογαριασμό του βασιλιά της Σικελίας Ρογήρου του Δεύτερου, ένα λεπτομερή χάρτη της Μεσογείου γνωστό στους ερευνητές ως “Tabula Rogeriana”.

tabularogeriana_1

Φτάνοντας στη Θήρα, ο Άραβας περιηγητής την περιέγραψε ως το “νησί της Αγίας (Σάντα) Ειρήνη”. Οι ερευνητές ερίζουν στο αν εννοούσε το Ναό της Αγίας Ειρήνης στη Θηρασία, ή τον ομώνυμο πρωτοχριστιανικό στην Περίσα, αλλά οι Σταυροφόροι κατακτητές, βρήκαν πιο ευκολοπρόφερτο το όνομα Σαντορίνη από το Θήρα και το υιοθέτησαν.

 

 

Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΙΩΝ

 

 

  800px-tournefort_joseph_pitton_de_1656-1708Επόμενος Περιηγητής, που κατά την επιστημονική του κρουαζιέρα, έμεινε, περιέγραψε και θαύμασε τη Σαντορίνη είναι ο Joseph Pitton de Tournefort, ο οποίος κατ εντολήν του αυτοκράτορα Λουδοβίκου ΙΔ΄ πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, προκειμένου να ανακαλύψει νέα φυτά για τους περίφημους βασιλικούς κήπους των Βερσαλιών.tournefor_chartis

Από το πολύκροτο έργο του, Relation d’un voyage du Levant – Εντυπώσεις από ένα ταξίδι στο Λεβάντε (δηλαδή την Εγγύς Ανατολή), ξεχωρίζουν οι επιστολές-ανταποκρίσεις του, που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη Σαντορίνη.

ΟΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ ΤΩΝ ΤΖΕΝΤΛΕΜΕΝ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

  krouaziera-t2zΟι κρουαζιέρες που είχαν ως αποκλειστικό στόχο την αναψυχή των πλουσίων της εποχής, φαίνεται όμως να ξεκινούν τον 19ο αιώνα. Το 1870 το περιοδικό της εποχής “Gentlemans Journal” μάλιστα, περιλαμβάνει και τον πρώτο γνωστό τουριστικό οδηγό της Σαντορίνης, περιλαμβάνοντας κυρίως ιστορικά και γεωλογικά στοιχεία.

krouaziera-tz

Πληρέστερο ως οδηγός που μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως “ταξιδιωτικός οδηγός τσέπης” είναι το “Handbook for Travellers in Greece” που η τέταρτη έκδοσή του, συμπληρωμένη, αναθεωρημένη και διορθωμένη έγινε το 1872 από τον Λονδρέζο John Murray και περιλαμβάνει χάρτες, εικόνες, αλλά και λεπτομερέστατες περιγραφές, με ειδική και εκτενή αναφορά στη Σαντορίνη.

 

 

ΤΟ “ΠΑΤΡΙΣ ΙΙ” ΚΑΙ Ο ΛΕ ΚΟPΜΠΥΖΙΕ

  moholy_nagy_lecorbusierΜια ακόμα αξιοσημείωτη κρουαζιέρα, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής, πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 8 Αυγούστου 1933, με το πλοίο της Εταιρείας Εμπειρίκου “Πατρίς ΙΙ”. le_corbusier

Ανάμεσα στους διάσημους επιβάτες οι οποίοι συμμετείχαν στο 4ο Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (CIAM), ήταν και ο περίφημος Le Corbusier. Η Κρουαζιέρα, είχε ως σταθμό και τη Σαντορίνη, και η πλειονότητα των ερευνητών, θεωρεί πως από την αρχιτεκτονική του νησιού, εμπνεύστηκε ο μέγας Ελβετός το αξεπέραστο στυλ δόμησης που σημάδεψε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΣΤΕΜΜΕΝΩΝ

 

 

 

santoriniΠρόκειται για την ίσως διασημότερη κρουαζιέρα της σύγχρονης εποχής. Έμεινε στα χρονικά, ως η “κρουαζιέρα των εστεμμένων”. Το Σάββατο 21 Αυγούστου 1954, απέπλευσε από την Μασσαλία το επιβατηγό ατμόπλοιο «Αγαμέμνων» με τους πρώτους από τους εκατό περίπου Βασιλείς, Πρίγκιπες και Πριγκίπισσες, που ήσαν προσκεκλημένοι των Ελλήνων Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης για μια κρουαζιέρα 11 ημερών στις ακτές και τα νησιά της Ελλάδος που θα κόστιζε 1.000 στερλίνες τη μέρα.

 

 

 

 

1954_santorini

Στις 27 Αυγούστου, το “Αγαμέμνων” κατευθύνθηκε προς τη Σαντορίνη, όπου είχαν στολιστεί 94 γαϊδουράκια για την μετάβαση των εστεμμένων στην πόλη. παρέμειναν ένα δίωρο στα Φηρά και το Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα του Hiller von Gaertringen και αργότερα το διακοσίων ετών σπίτι του Δημάρχου. “Στη μία το μεσημέρι, οι Βασιλικοί ταξιδιώτες μετέβησαν στην Περίσα, όπου από την εξέδρα που είχε στηθεί ειδικά για αυτούς χαιρέτησαν το συγκεντρωμένο πλήθος και επιβιβάστηκαν σε βενζινάκατο προκειμένου να πάνε να κολυμπήσουν”.

agamemnon1953

 

ΥΓ. Το κείμενο αυτό δεν αποτελεί παρά εξαιρετικά συμπυκνωμένη  σύνοψη μιας μεγάλης εκτενούς έρευνας που αφορά στο δίπτυχο Κρουαζιέρα-Σαντορίνη. Η πλήρης έρευνα, περιλαμβάνει πολύ περισότερες λεπτομέρειες καθώς και τη σύγχρονη εξέλιξη, με τάσεις, αριθμητικά στοιχεία και διεθνή βιβλιογραφία.

Δεν περιλαμβάνει όμως την επιστημονική κολοκυθιά του τύπου: πόσους επισκέπτες κρουαζιέρας “αντέχει” το νησί. 5.000; Και γιατί 5.000;. Αμ’ πόσο; 10.000. Και γιατί 10.000;. Αμ πόσο; 15.000; Μήπως να  το κάναμε 8.000 για να είμαστε όλοι μέσα;.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *