ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ… ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

ΟΙ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

santorini_gastriomundial1  Πριν από λίγες μέρες, το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Wired, έκανε μια αξιολόγηση των εθνικών ομάδων που αγωνίζονται στο Μουντιάλ της Βραζιλίας βάσει της ηφαιστειότητας καθεμιάς. Τώρα τα περιοδικά Lempira και Proseco της Ονδούρας, αξιολογούν τη δυναμικότητα των ομίλων, έχοντας ως γνώμονα τη γαστρονομία κάθε χώρας. Η Κολομβία, έχοντας ως βασικό ατού τον καφέ και κάποια λίγα παραδοσιακά πιάτα, είναι πάντα μια υπολογίσιμη ομάδα. Πολύ δυνατή είναι και η Ιαπωνία, αλλά η Ελλάδα «Λίκνο του δυτικού πολιτισμού», όπως γράφουν οι συντάκτες, είναι επίσης πολύ ισχυρή στον τομέα της γαστρονομίας, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού, περιορίζεται σε κάποιες τοπικές σπεσιαλιτέ όπως το μοσχάρι με φιστίκια και σάλτσα.

Βασικός παίχτης στο Gastromundial, η Σαντορίνη.

Βασικός παίχτης στο Gastromundial, η Σαντορίνη.

Περίοπτη θέση για την Ελλάδα, έχει το μοναδικό ελαιόλαδο, τα λαχανικά, το τζατζίκι και ο μουσακάς που μαζί με το γύρο, αποτελούν, όπως συνάγεται από το άρθρο, την επιτομή της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας. Όχι χωρίς κάποια έκπληξη, υπογραμμίζουν την ευρεία κατανάλωση αρνίσιου κρέατος, ενώ στα ποτά κυριαρχεί το ούζο και το κρασί. «Αλλά τι κρασί!», γράφει το ρεπορτάζ, «είναι άγνωστα στη Λατινική Αμερική, αλλά στην Ελλάδα παράγονται εξαιρετικά κρασιά, όπως το Vinsanto. Ένα κρασί που παράγεται στη Σαντορίνη από σταφύλια Ασύρτικου και που πρέπει να δοκιμάσει κανείς τουλάχιστον μια φορά πριν πεθάνει».
Έτσι λοιπόν στον τομέα της Γαστρονομίας, οι ισχυρές ομάδες του Τρίτου Ομίλου, είναι η Ελλάδα και η Ιαπωνία, αναφέρουν τα περιοδικά.
http://www.lempiraquecome.com/2014/06/gastromundial-2014-grupo-c-colombia.html
http://proceso.hn/2014/06/21/Reportajes/Un.recorrido.por/88208.html