Site icon Santonews

“ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η ΣΕΡΕΝΑΤΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΟΣ”

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ Huffington Post

 

 

Κοιτάζω τον ουρανό. Δεν ρίχνω απλά ένα βλέμμα. Κοιτάζω με τα μάτια ορθάνοιχτα και τα χείλη ανοιχτά, ασθμαίνοντας για να εισπνεύσω τον πολύχρωμο αέρα αυτού του ηλιοβασιλέματος, όσο μπορώ να πάρω τη μαγεία αυτού του ουρανού. Είμαι παραδομένη σε αυτή την συγκινητική στιγμή”, γράφει η Mihaela Lica Butle , στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post. Περιγράφει ένα ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη και τονίζει πόσο υποδεέστερη της πραγματικότητας, είναι η ψηφιακή αποτύπωσή της μέσω ενός smartphone. “Κλικ, Κλικ, Κλικ. Πατάω μανιωδώς, αυτό που υποτίθεται πως είναι μια καλή φωτογραφική μηχανή, προς αυτό το εκπληκτικό-πέρα από λέξεις- θέαμα που εμφανίζεται πάνω από τη θάλασσα και τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί. Η ψηφιακή καταγραφή, είναι θλιβερή. Φαίνεται χλωμή και αδύναμη. Κενή από ουσία και απλή. Που είναι ο Μονέ μου (σ.Santonews, σπουδαίος Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος) όταν τον χρειάζομαι;”.

Η δημοφιλής στη χώρα της, ταξιδιωτική συγγραφέας και δημοσιογράφος, περιγράφει ακόμα τον ενοχλητικό συνωστισμό και τη “Βαβέλ γλωσσών” που αντιμετώπισε όταν επιχείρησε να δει το ηλιοβασίλεμα στην Οία. Αλλά… “Η βαβούρα, παύει ταυτόχρονα, τη στιγμή που ο ουρανός χρωματίζεται με πορτοκαλί-κίτρινο-και-κόκκινο και η θάλασσα κάτω είναι ένας ρεμβασμός από βιολετιά κύματα με μικρές γυαλιστερές ασημένιες πινελιές. Τα όμορφα, σαν καρτ ποστάλ σπίτια της Οίας, αστραφτοκοπούν με νέες χρυσές αποχρώσεις κάτω από τον ουράνιο θόλο και οι μικρές πορφυρές ψηφίδες από τις μπουκαμβίλιες στους τοίχους κάνουν τη θέα, απερίγραπτα, όμορφη” .

Η Butle, περιγράφει επίσης τη Φοινικιά, σημειώνοντας, πως “Σε αντίθεση με την πολυάσχολη-τουριστική Οία, η Φοινικιά είναι ήρεμη και λιτή, και όχι τόσο εγωκεντρική. Παρόλο που δεν έχει κάποια παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, μοιάζει περισσότερο σαν ένα ημιτελές αστικό έργο από τις πολλές υπό κατασκευή βίλες που παρουσιάζουν ένα αντιαισθητικό θέαμα”. Σπεύδει όμως να συμπληρώσει: “Ίσως όμως όταν δούμε τη Φοινικιά και πάλι, αυτά τα σπίτια να μοιάζουν με πολύτιμους λίθους που έριξαν οι Θεοί της Ελλάδας, κατά την πτήση τους, πάνω από το Αιγαίο”.

Exit mobile version