ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
Στην εκδήλωση έκανε χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος μίλησε για την de facto πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για τη διαχείριση θεμάτων που απασχολούν το νησί μας. «Η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study για μπορέσει να έχει ποιοτικό τουρισμό με βιώσιμη διαχείριση» ανάφερε χαρακτηριστικά, ενώ ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, όχι κούφια λόγια».
Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης την εκδήλωση όλοι οι βουλευτές Κυκλάδων, οι κ.κ. Συρμαλένιος Νίκος, Μανιός Νίκος, Συρίγος Αντώνης του Σύριζα και Γιάννης Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ελευθερία Φτακλάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θήρας κ. Μπελλώνια Ρούλα και Δαρζέντας Χαράλαμπος καθώς και ο τοπικός σύμβουλος Φηρών κ. Πέτρος Πελεκάνος.
Ο Δήμαρχος Θήρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Σαντορίνη ενώ βασισμένος στη βιωμένη εμπειρία καθόρισε και τους στόχους για την «επόμενη» μέρα του νησιού μας, οι οποίοι συνοψίζονται στους παρακάτω:
- Συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπίας σε σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν και βλάπτουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, όπως η αδιαφορία για την επιμέρους τήρηση των στοιχειωδών κανόνων σεβασμού του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.
- Αναβάθμιση του ρόλου, της συμμετοχής και της συνεργασίας των επαγγελματικών φορέων του νησιού.
- Επαναπροσδιορισμός και αναβάθμιση με την συνεργασία των τοπικών επιχειρηματιών της ενδοχώρας και των παράλιων οικισμών.
- Στοχευμένη προβολή των νησιών μας με στόχο την αναδιάρθρωση του κοινού των επισκεπτών ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που επιλέγουν την Σαντορίνη για το γεωφυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την οινογαστρονομία της.
- Συνεχής βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία νέων, πάντα στην κλίμακα του τόπου καθώς και η υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης προκειμένου να μειωθεί η διαρκώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα τροχοφόρα.
- Κάλεσμα της πολιτείας και όλων τους συναρμόδιων φορέων να γίνουν αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια αυτή. Να μπορέσουν να διακρίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου για την ουσιαστική αντιμετώπιση των συνθηκών που διαμορφώνονται από τις απαιτήσεις της τουριστικής οικονομίας.
Ο Δήμαρχος Θήρας ολοκλήρωσε την ομιλία του δηλώνοντας «Στο σημείο αυτό καλώ, όσους αμέσως προηγούμενα ανέφερα, να είναι συνομιλητές, συνεργάτες και συμπαραστάτες στο έργο μας για την πρόοδο και βελτίωση του τόπου μας και της οικονομίας του, που αφορά και στην ίδια την χώρα μας και στη διεθνή προβολή της».
(Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου στο ακόλουθο link: www.thira.gov.gr)
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, ερευνητής του ΙΓΜΕ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.
Ο κ. Βουγιουκαλάκης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της Σαντορίνης υπό το πρίσμα της ισόρροπης προστασίας και αξιοποίησης του φυσικού τοπίου και της γεωλογικής κληρονομιάς. Η μοναδικότητα της Σαντορίνης ως τοπίο ιδιαίτερου κάλλους παρέχει τη δυνατότητα προσέλκυσης, με σχεδιασμό ειδικών δράσεων, υψηλού πολιτιστικού και οικονομικού επιπέδου επισκεπτών, όλο το χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Βιυγιουκαλάκη, η ύπαρξη ενός «κανονιστικού πλαισίου» ρύθμισης της επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας στο νησί, μέσα από μία οργανωμένη συνέργια κεντρικών και τοπικών αρχών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου, ώστε να υπάρξει μια αποδεκτή και βιώσιμη κατεύθυνση προς την αειφορία του τουριστικού προϊόντος με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου (νομικός, εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού και πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ) στη συνέχεια μίλησε για τη σημερινή κατάσταση του προορισμού, ο οποίος παρά τη δημοφιλία του αναφέρεται ανάμεσα στους προορισμούς με υπερτουρισμό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη διαχείριση του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων ταυτόχρονα με τον αναπροσδιορισμό της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη, διαμορφώνοντας ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αναδειχθούν οι πόροι και κατά συνέπεια οι θεματικές μορφές τουρισμού, στις οποίες το νησί διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα κι αυτές είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, με έμφαση στα προϊστορικά στοιχεία, αλλά και την αρχιτεκτονική (παραδοσιακοί οικισμοί), τη γαστρονομία και το κρασί, ο Γεωτουρισμός ο Περιπατητικός Τουρισμός και ο Εκπαιδευτικός τουρισμός πρωτίστως. Δεν αποκλείει τέλος, την ανάπτυξη και άλλων μορφών ιδίως αν υπάρξει ιδιωτική προς τούτο πρωτοβουλία.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος μίλησε για τη ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων της κοινωνίας και την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.