ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

METAPHYSICA: ΜIΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 

metaphysica1Η φετινή πρωτοβουλία της «Εστίας Πύργου» να χρησιμοποιήσει ως κορμό των εκδηλώσεών της, τη φωτογραφία είναι αναμφίβολα μια από τις πιο καλές ιδέες στο χώρο του πολιτισμού. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αποτυπωμένη την ιστορία και το παρόν της Σαντορίνης, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας.
Το νησί, όμως είχε την καλοτυχία να καταγραφεί από πολλούς σπουδαίους φωτογράφους και όχι μόνο. Ο Hiller von Gaertringen για παράδειγμα εκτός από την ανασκαφική του δουλειά, έδωσε ένα σπουδαίο αρχείο της Σαντορίνης των τελών του 19ου αιώνα. Επίσης μια από τις σημαντικότερες φωτογραφίες του 20ου αιώνα, είναι η «Γυάλα με το χρυσόψαρο» του Herbert List (Goldfish bowl- http://www.metmuseum.org/collection/the-collection-online/search/265321), ενώ και ο πρωτοπόρος Fred Boissonas κατέγραψε μοναδικές σκηνές από το νησί.

metaphysica2
Αλλά μια από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφήσεις στο νησί, έγινε το 2012 από τη Rene Habermacher και είχε τον τίτλο «metaphysica». Οι λήψεις έγιναν για το εταιρικό βιβλίο μιας μεξικάνικης εταιρείας, αλλά το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό. Με φωτογραφίες που παραπέμπουν στο σπουδαίο ζωγράφο Giorgio de Chirico, η Habermacher δημιούργησε εκπληκτικής αισθητικής εικόνες με φόντο τη Σαντορίνη.

http://www.filepmotwary.com/motwary/2012/11/metaphysica-a-story-by-rene-habermacher.html