ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ WINE-ENTHUSIAST

 

 

“Γεννήθηκε από τη φωτιά και διαπνέεται από το θαλασσινό αεράκι». Έτσι ξεκινάει το αφιέρωμά του στη Σαντορίνη, το έγκριτο διεθνές περιοδικό WINEMAG, αναφερόμενο όχι μόνο στο κρασί, αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα της γης του νησιού.  «Η Σαντορίνη γεννήθηκε από μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην καταγεγραμμένη ιστορία», συνεχίζει και προσθέτει: «Αυτό έχει δώσει στο νησί δύο από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του – εκπληκτικό τοπίο και μοναδικό ηφαιστειακό χώμα που κάνουν τη Σαντορίνη τόσο ένα πανέμορφο νησί, όσο και έναν παράδεισο για τους λάτρεις των τροφίμων.

 

«Τα φυτά στη Σαντορίνη δεν αρδεύονται τεχνητά και οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στο νησί. Επομένως, το πότισμα προέρχεται από τη φυσική υγρασία και την ομίχλη της θάλασσας που απορροφάται από το ηφαιστειακό χώμα, παρέχοντας την απαραίτητη ενυδάτωση. Αυτή η μέθοδος, γνωστή ως ξηρή καλλιέργεια, οδηγεί σε παραγωγή χαμηλής απόδοσης που δημιουργεί μοναδικά, γευστικά γεωργικά προϊόντα».

Τι προτείνει το WINE-ENTHUSIAST,  WINEMAG;

«Τα κρασιά, οι ντομάτες και η φάβα (ένα ειδικό είδος κίτρινου μπιζελιού) που παράγεται στη Σαντορίνη φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας “Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης” (ΠΟΠ), η οποία απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε προϊόντα που είναι αξιόπιστα για την αριστεία και τη μοναδικότητά τους.

 

 

Οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη

Η παραγωγή κρασιού χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια. Τα κρασιά ΠΟΠ SANTORINI είναι γνωστά για την ζωηρή οξύτητά τους, την έντονη ορυκτολογία, τη χαρακτηριστική αλατότητα στην παλέτα και μπορούν να βρεθούν στους καταλόγους των καλύτερων εστιατορίων σε όλο τον κόσμο. Περιέχουν τουλάχιστον 75% Assyrtiko, μία από τις πιο γνωστές λευκές ποικιλίες στον κόσμο.

 

 

Tomataki Santorinis ΠΟΠ

Οι ντομάτες στη Σαντορίνη – που ονομάζονται “τοματάκι” (toh-mah-tah kee) που σημαίνει “μικρή ντομάτα” στα ελληνικά – έχουν αναπτύξει ένα παχύτερο δέρμα εξαιτίας των πενιχρών βροχοπτώσεων […]   το τοματάκι φημίζεται για το ξεχωριστό κόκκινο χρώμα, την βελούδινη υφή, τη γλυκιά και ελαφρώς ορυκτώδη γεύση και τα  ζωντανά αρώματα».

 

 

Fava Santorinis ΠΟΠ

Η παραγωγή φάβας στη Σαντορίνη είναι πολύ μικρή (όχι περισσότερο από 450 κιλά ετησίως) καθιστώντας την πολυπόθητη διατροφική παράδοση του νησιού. Η Fava Santorinis ΠΟΠ είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει πάνω από 20% φυτικές πρωτεΐνες. Έχει πλούσια και βελούδινη υφή με γήινη και ελαφρώς γλυκιά γεύση,  κάτι που την καθιστά πολύτιμο συστατικό  για τους σεφ σε όλο τον πλανήτη» .

 

 

Unbox Santorini Volcanic Terroir

 

 

 

Wines of PDO Santorini

Tomataki Santorinis PDO

Fava Santorinis PDO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *