«Σαντορίνη 1204-1956, Η ιστορία της αρχιτεκτονικής»

Διαδικτυακή παρουσίαση βιβλίου Κατερίνας Ριτζούλη

 

 

 

“Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου «Σαντορίνη 1204-1956, Η ιστορία της αρχιτεκτονικής» της συγγραφέα Κατερίνας Ριτζούλη. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2020 από το Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια και αποτελεί μελέτη της θηραϊκής αρχιτεκτονικής στη διάρκεια τριών ιστορικών περιόδων, της βενετικής, της οθωμανικής και της νεοελληνικής. Η παρουσίαση –η οποία θα είναι κλειστή για το κοινό– θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 20:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη σελίδα της Θηραϊκής Εταιρείας στο facebook στο ακόλουθο link: https://www.facebook.com/events/2443623582598599 .

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κλαίρη Παλυβού

Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου.

Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά

Δρ. αρχιτέκτων μηχανικός, καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

Δημήτρης Κασαπίδης

Δρ. Μεσαιωνικής Ιστορίας Παν. Γιοχάνεσμπουργκ και Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Δημοκρίτειου Παν. Θράκης

Τόνια Νούσια

Αρχιτέκτων, Δρ Γεωγραφίας, καθηγήτρια πολεοδομίας και αστικού σχεδιασμού στο London South Bank University.

Νίκος Μπελλώνιας

Πρόεδρος Ιδρύματος Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια

Συντονιστής: Ξενοφών Φύτρος

Συγγραφέας – Επιμελητής κειμένων

 

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

 

Μια ρωμαϊκή δοξασία θέλει τον κάθε άνθρωπο να έχει το δικό του «πνεύμα φύλακα» ή «genius», συνοδό του στη ζωή και στο θάνατο. Το πνεύμα ενός τόπου, αντίστοιχα, όπως γράφει ο Norberg-Schulz, αποκαλύπτει μια βαθύτερη έννοια του χώρου, που του προσδίδει συγκεκριμένες εν δυνάμει δυνατότητες. Αυτές αποκαλύπτονται μέσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, φωτίζονται και διαφυλάσσονται στα έργα αρχιτεκτονικής.

Η θηραϊκή αρχιτεκτονική ακτινοβολεί διαχρονικά με αυτήν ακριβώς την ιδιότητα. Όσο πιο πολυτάραχη καταγράφεται η ιστορική πορεία της Σαντορίνης, τόσο πιο καθάριο αποκαλύπτεται το «πνεύμα του τόπου» της, μέσα από την οικοδομική της τέχνη.

Η τέχνη του Σαντορινιού μάστορα, που με τα σπάνια υλικά της ηφαιστειακής γης, δημιουργεί, επί αιώνες, ανεπανάληπτα δείγματα αισθητικής και οργανικής ολότητας, συνιστά τη θεμελιώδη έρευνα του βιβλίου.

Χωρίζοντας το βιβλίο σε τρεις ιστορικές ενότητες, της βενετικής, της οθωμανικής και της νεοελληνικής περιόδου, η συγγραφέας επιχειρεί να εξετάσει την αρχιτεκτονική που διασώθηκε μέσα από υφιστάμενα κατάλοιπα και γραπτές πηγές, να εντοπίσει τα μοτίβα και να τοποθετήσει χρονικά κάθε πιθανή αλλαγή που έλαβε χώρα στην εξέλιξη της συγκλονιστικής αυτής τέχνης.

 

 

Το βιβλίο είναι σκληρόδετο και αποτελείται από 297 σελίδες με έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες. Η διάστασή του είναι 27,5 x 24 εκ.

 

 

Την επιστημονική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Κλαίρη Παλυβού, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Κωνσταντίνα Κάρδαρη και τη γλωσσική επιμέλεια η Κική Μπίρταχα.

 

 

Σημεία πώλησης του βιβλίου: Ίδρυμα Λουκά και Ευαγγέλου Μπελλώνια στα Φηρά Σαντορίνης, βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Atlantea e-shop και βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» στην Αθήνα.

 

Η Θηραϊκή Εταιρεία ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες ομιλητές, τους υποστηρικτές της παρουσίασης Santorini Archive Project, Καλλιστορώντας, Λέσχη Ανάγνωσης Σαντορίνης και τον κ. Νίκο Κορακάκη για την τεχνική υποστήριξη και βιντεοσκόπηση.

Εκ μέρους του ΔΣ της Θηραϊκής Εταιρείας”. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *