Site icon Santonews

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1967 ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Η “ΠΟΜΠΗΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”

Ο ΣΠ. ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

 

 

 

  Ήταν Μάιος του 1967, όταν o Σπυρίδων Μαρινάτος (1901-1974) βρέθηκε στη Σαντορίνη για να ανακαλύψει ίχνη που θα αποδείκνυαν τη στενή σχέση των προϊστορικών κατοίκων του νησιού, με τη Μινωική Αυτοκρατορία. Η πρώτη έρευνα διάρκεσε μια εβδομάδα και καθώς ο Μαρινάτος ήταν από τους πρώτους που κατανόησαν βαθιά την έννοια της Διεπιστημονικότητας, συνοδευόταν από δύο ειδικευμένους επιστήμονες. Τον αμερικανό καθηγητή ναυπηγικής και ωκεανογραφίας James Mavor (1923-2006) ο οποίος μετέφερε ένα μικρό σεισμογράφο και την ειδικευμένη στη ραδιοχρονολόγηση φυσικό, δρ Ελίζαμπεθ Ράλφ  (1921-1993) που χειριζόταν ένα μαγνητόμετρο καισίου.

 

  «Ούτε τον εν, ούτε το έτερον μηχάνημα απέδωκαν αποτελέσματα» σημειώνει ο καθηγητής και συνεχίζει: «Εν τω μεταξύ εγώ ηρεύνων τα γνώριμα μέρη και εν τέλει επελέγη εις αγρός (Ν. Μπρόνου) προς ανασκαφήν εις θέσιν Ακρωτηριανά ή Φαβατάδες».

 

  Η επιλογή του Ακρωτηρίου, δεν ήταν τυχαία. Όπως αναφέρει ο διάδοχος του στη διεύθυνση της ανασκαφής, καθηγητής Χρίστος Ντούμας («Ξεθάβοντας μια νεκρή πολιτεία στο Ακρωτήρι Θήρας» – περιοδικό Άλς, 1ο τεύχος- 2003), υπήρχαν πολλοί λόγοι που συνηγορούσαν. Η περιοχή ήταν παραθαλάσσια και πεδινή, άρα ευνοούσε την γεωργική, αλιευτική δραστηριότητα. Επίσης ήταν αποτελεσματικά προστατευμένη από τους βόρειους ανέμους, γεγονός που ευνοούσε την έναρξη ναυτικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, βρίσκεται στο νότο του νησιού και σε μέρες με μεγάλη διαύγεια, αχνοφαίνονται τα κρητικά βουνά, κάτι που ήταν «συνεχές κίνητρο για θαλασσινές εξορμήσεις».

 

ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ “ΠΟΜΠΗΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” – Νέα από την Σαντορίνη με τον Δημήτρη Πράσσο (santonews.com)

Exit mobile version