Σ. ΘΕΟΛΟΓΙΤΟΥ: “Υπό κατάρρευση οι λιμενικές υποδομές στα νησιά των Κυκλάδων”

ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Γ. ΜΑΝΙΑΤΗ

 

 

Μετά τη συνάντηση που είχε η Σοφία Θεολογίτου, υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ, με τον αρμόδιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, κ. Γιάννη Μανιάτη, και την ενημέρωσή του σχετικά με τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών της Σαντορίνης, αλλά και των υπολοίπων νησιών των Κυκλάδων, ο βουλευτής, κ. Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε σήμερα ερώτηση, με θέμα: «Υπό κατάρρευση οι λιμενικές υποδομές στα νησιά των Κυκλάδων».

Σε αυτή επισημαίνονται τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα που εμφανίζουν οι λιμενικές υποδομές των νησιών του Αιγαίου, και ιδιαίτερα αυτές των νησιών των Κυκλάδων, ενώ αποτελούν τη βασική πύλη εισόδου- εξόδου του διαρκώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος προς αυτά.

Η αντιμετώπιση αυτών μονοσήμαντα επιβάλλει τον μεθοδικό επανασχεδιασμό της δυναμικότητάς τους, για την αντιμετώπιση τόσο των κλιματικών αλλαγών που τα καταπονούν όσο και της διαρκώς αυξανόμενης δυναμικότητας, σε μέγεθος και ιπποδυνάμεις, των νέων πλοίων που τα προσεγγίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν στην υπό κατασκευή προβλήτα του λιμένα Αθηνιού της Σαντορίνης λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις 9 και 10 Απριλίου 2019, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν για την αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών, το στρατηγικό σχεδιασμό των λιμενικών εγκαταστάσεων της Σαντορίνης, αλλά και το σχεδιασμό του νέου λιμανιού του νησιού. Ταυτόχρονα, ερωτάται ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών των Κυκλάδων και για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης επιβατικής κίνησης κατά την τουριστική περίοδο, ποιες μελέτες έχουν εκπονηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με συνέπεια να αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων και να αγωνίζεται για την επίλυση τους.

Σοφία Θεολογίτου, Υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ”.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

– Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζη

– Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φ. Κουβέλη

Θέμα: «Υπο κατάρρευση οι λιμενικές υποδομές στα νησιά των Κυκλάδων»

Κύριοι Υπουργοί,

οι λιμενικές υποδομές των νησιών του Αιγαίου και ιδιαίτερα αυτές των νησιών των Κυκλάδων εμφανίζουν σημαντικά τεχνικά προβλήματα την ίδια στιγμή που αποτελούν τη βασική πύλη εισόδου- εξόδου του διαρκώς αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος προς αυτά.

Η αντιμετώπιση των τεχνικών τους προβλημάτων μονοσήμαντα επιβάλει τον μεθοδικό επανασχεδιασμό της δυναμικότητάς τους, τόσο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που τα καταπονούν, αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης δυναμικότητας, σε μέγεθος και ιπποδυνάμεις, των νέων πλοίων που τα προσεγγίσουν.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και με αφορμή τις ζημιές που προκλήθηκαν στον υπό κατασκευή προβλήτα του λιμένα Αθηνιού της Σαντορίνης λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις 9 και 10 Απριλίου 2019, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιες είναι οι ενέργειες που έγιναν για την αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών, πότε αυτές θα ολοκληρωθούν και με ποια χρηματοδότηση;
  2. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός των λιμενικών εγκαταστάσεων της Σαντορίνης και πού βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου λιμανιού του νησιού;
  3. Ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών των Κυκλάδων και φυσικά για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης επιβατικής κίνησης κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και των ακραίων φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή;
  4. Ποιες μελέτες έχουν εκπονηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων, ποιες επεμβάσεις έχουν γίνει στην ίδια περίοδο και στη βάση ποιου στρατηγικού σχεδιασμού;
  5. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης των έργων που προκύπτουν από τον στρατηγικό σχεδιασμό, ποια από αυτά έχουν ωριμάσει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους;”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *