Ι. ΡΟΥΣΣΟΣ: «ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ»

Ι. ΡΟΥΣΣΟΣ: «ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ»

 

Ανάφη και Σαντορίνη, καρδιοχτύπησαν από την πυρκαγιά. (φωτό Δημήτρης Μπαζιάς)

Ανάφη και Σαντορίνη, καρδιοχτύπησαν από την πυρκαγιά. (φωτό Δημήτρης Μπαζιάς)

Πάνω από 1.000 στρέμματα θαμνώδους και χορτολιβαδικής έκτασης, έγιναν παρανάλωμα της φωτιάς στην Ανάφη, από την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σαββατόβραδο. Απώλειες σε καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο δεν καταγράφηκαν, αλλά ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι ξενύχτησαν για μια ακόμα φορά, προκειμένου να αποκόψουν τις φλόγες που κατευθύνονταν ορμητικά προς τον οικισμό της Χώρας. «Το ξέραμε ότι δεν υπήρχε ούτε μια στο εκατομμύριο να φτάσει στο χωριό, αλλά αν θέλετε, ακόμα και για ψυχολογικούς λόγους, έπρεπε να τη σταματήσουμε προτού φτάσει στο δρόμο», είπε ο Δήμαρχος.

“ΞΕΝΥΧΤΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΟΗΤΟΥΣ»

"Κι εμείς ξενυχτήσαμε και το κράτος πλήρωσε ένα σωρό λεφτά, για κάποιους ανόητους», είπε ο Δήμαρχος.

“Κι εμείς ξενυχτήσαμε και το κράτος πλήρωσε ένα σωρό λεφτά, για κάποιους ανόητους», είπε ο Δήμαρχος.

  Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν για την ώρα άγνωστα, αλλά ο κ. Ρούσσος, είναι «πυρ και μανία» καθώς θεωρεί ότι οι φωτιές του τελευταίου μήνα δεν μπήκαν ούτε για  λόγους αξιοποίησης των –άγονων, έτσι και αλλιώς- εκτάσεων, ούτε για βόσκηση. «Ηλίθιοι, αυτό είναι. Κάποιοι ηλίθιοι έβαλαν τη φωτιά» είπε, «δεν ξέρω. Νομίζω ότι κάποιοι που θέλουν να κυνηγήσουν και τους εμποδίζουν τα περάσματα οι θάμνοι, τα ξύλα που υπάρχουν, βάζουν φωτιά,  μετά δεν μπορούν να την ελέγξουν και τρέχει όλο το νησί». Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα σε ένα μήνα ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές- όλες από άγνωστα αίτια- και χρειάστηκε ακόμα και η συνδρομή εναερίων μέσων.

  Επίσης στην προχθεσινή πυρκαγιά, το σκάφος «Γαρμπής» της Ένωσης Λεμβούχων, μετέφερε  έξι πυροσβέστες από τη Σαντορίνη, ενώ οχτώ ακόμα πυροσβέστες έφυγαν από τη Νάξο με κατεύθυνση το νησί των Αργοναυτών, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν έγκαιρα, λόγω των καιρικών συνθηκών. «Την Κυριακή ήρθαν και αεροπλάνα, έκαναν δύο ρίψεις, αλλά η φωτιά είχε σβήσει. Όμως κι εμείς ξενυχτήσαμε και το κράτος πλήρωσε ένα σωρό λεφτά, για κάποιους ανόητους», είπε ο Δήμαρχος.