Site icon Santonews

ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΠΤΙΣΤΗ ΣΤΑ ΦΗΡΑ

Ο ΣΟΛΙΣΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΟΓΛΟΥ

 
Το Εθνικό Ωδείο έχει τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσει στο ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας του διακεκριμένου κιθαριστή Γιώργου Μπεχλιβάνογλου στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στα Φηρά Σαντορίνης, με έργα D. Kellner, J. S. Bach, A. Barrios, F. Tarrega, L. Brouwer, J. Rodrigo, N. Koshkin.

Την Κυριακή 6/3/2016 θα πραγματοποιηθεί Masterclass και διάλεξη με θέμα “Δεξί χέρι: Ο αφανής ήρωας και η τεχνική του”.

Ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1974. Ξεκίνησε να μελετά κλασική κιθάρα στην ηλικία των 12 ετών. Το 1993 πήρε το Πτυχίο Κιθάρας με βαθμό “Άριστα παμψηφεί” από το Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Βασίλη Μαστοράκη και το 1995 το Δίπλωμά Κιθάρας με βαθμό «Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο» από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη. Ενώ στα ανώτερα θεωρητικά απέκτησε το Πτυχίο Αρμονίας το 2004 από το Ωδείο Σκαλκώτα με καθηγητή τον Μιχάλη Τραυλό. Φοίτησε σε σεμινάρια όπου δίδαξαν σπουδαίοι συνθέτες και κιθαριστές όπως οι: Leo Brouwer, Aniello Desiderio, Thomas Müller Pering, Hubert Kappel κ.α. Τιμήθηκε με τέσσερα πανελλήνια και διεθνή βραβεία σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα (Βόλος, Αρχάνες) και στο εξωτερικό (Las Palmas-Ισπανία, Sinaia-Ρουμανία).

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει εμφανιστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Λιέγης, Sinaia, Craiova, Βόλου, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Κέρκυρας, Βέροιας κ.α.).

Έχει συμπράξει ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες και μαέστρους όπως η Συμφωνική της Craiova υπό τη διεύθυνση του Ilarion Ionescu Galati, η Καμεράτα και οι Σολίστες της Πάτρας με διευθυντή τον Αλέξανδρο Μυράτ, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ορχήστρα των Χρωμάτων με διευθυντή τον Μίλτο Λογιάδη κ.α.

Έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και εμφανιστεί στην τηλεόραση. Τον Μάιο του 2003 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική κατάθεση ως σολίστ με τίτλο “All That Guitar” από την δισκογραφική εταιρία EMI. Τον Ιούνιο του 2014 ηχογράφησε στην Πολωνία με την Orkiestra Kameralna Silesian Art Collective υπό την διεύθυνση του Mateusz Walach το κοντσέρτο Νο.1 “Επιστροφή” του Ελληνο-Πολωνού συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για κιθάρα και ορχήστρα, το οποίο εκδόθηκε σε πρώτη παρουσίαση σε δίσκο ακτίνας το 2015 με τον τίτλο “Symbioza”.

Παράλληλα με την σολιστική του πορεία δραστηριοποιείται και σε μουσικά σχήματα. Έτσι από το 2002 ως το 2008 ήταν μέλος του “Quinteto TANGartO”. Συγκρότημα το οποίο έχει εμβαθύνει στο αργεντίνικο τάνγκο έχοντας κάνει σημαντικές συναυλίες και συνεργασίες με φημισμένους τραγουδιστές και χορευτές από την διεθνή τάνγκο σκηνή.

Η συνθετική του ανησυχία βρίσκει δρόμο μέσα από το δημιουργικό κιθαριστικό ντουέτο “AnimaCorda” με το οποίο το 2008 εξέδωσαν το δεύτερο CD τους με τίτλο “Lost & Found” από την δισκογραφική εταιρία EMI. Οι AnimaCorda έχουν παρουσιάσει παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 εκπροσωπησαν την Ελλάδα στο European Broadcast Union (EBU) σε μία πανευρωπαική συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την Ευρώπη, Αμερική και Καναδά. Το 2011 συνέθεσαν τη μουσική για την θεατρική παράσταση “Το Ξέφωτο” του Στέφανου Παπατρέχα. Το 2012 τιμήθηκαν από τον συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο με το “Κοντσέρτο για δύο Κιθάρες και Ορχήστρα Νο. 2”, το οποίο έγραψε ειδικά γι’ αυτούς και το οποίο ηχογράφησαν και συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο “Symbioza” μαζί με δύο δημιουργικές συνθέσεις τους πάνω σε θέματα της Ελληνικής μουσικής παράδοσης. Οι AnimaCorda έχουν επίσης συμμετάσχει, δίνοντας το προσωπικό τους ύφος, στη δισκογραφία πολλών άλλων καλλιτεχνών όπως οι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης (“Σπουδή στον Ανδρέα Ροδινό” από το album “Ξένιος – Η Κρήτη εντός μου”), Salina – Γιάννης Κότσιρας (“Πάλι θα στη δώσω τη καρδιά” από το album “Το καινούριο σου όπλο”), Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (“Χορεύοντας σ’ αγνωστα μέρη” από το album “Ένας τρελός”). Επίσης έχουν συνεργαστεί δισκογραφικά και συναυλιακά με πολλούς άλλους γνωστούς καλλιτέχνες της Ελληνικής μουσικής σκηνής.

Εκτός από την κλασική και ορχηστρική μουσική, ο Γ. Μπεχλιβάνογλου αγαπά ιδιαίτερα το τραγούδι. Έτσι και ως ανεξάρτητος μουσικός έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους τραγουδιστές και τραγουδοποιούς όπως οι: Θάνος Μικρούτσικος, Σταύρος Ξαρχάκος, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Χρήστος Θηβαίος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Κότσιρας, Ηλίας Ανδριόπουλος, Βασίλης Δημητρίου, Μάριος Φραγκούλης, Ελένη Πέτα, Σταύρος Λάντσιας, Lucio Dalla, Lara Fabian, Steve Balsamo, Madeleine Peyroux και πολλοί άλλοι.

Στον παιδαγωγικό τομέα η εμπειρία του είναι μεγάλη αφού από το 1993 έχει διδάξει σε διάφορα ωδεία στην Αττική και εκτός, σε μουσικά γυμνάσια, σε σεμινάρια, ενώ έχει διατελέσει και μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης μαθητές του έχουν διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς αποσπώντας τις πρώτες θέσεις.

Από το 2015 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του All That Guitar – Φεστιβάλ Κιθάρας Λουτρακίου.

Τέλος, με τις ερμηνείες του έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους.

Γεωργία Λαιμού (Ε-GO) για τον
δίσκο “All That Guitar”
«Ο νεότατος Γιώργος Μπεχλιβάνογλου θα σε εκπλήξει με την Τέχνη του (όπως εξέπληξε κι εμένα). Είναι από αυτούς του κιθαριστές που καταφέρνουν να κάνουν τις χορδές να σκιρτούν, να προσεύχονται, να ανατριχιάζουν να αγαπούν, να χορεύουν και, όταν χρειάζεται, να γλυκοκοιμίζουν τα μωρά τους (μ’ ένα αγγελόσταλτο νανούρισμα, το οποίο ανοίγει αυτόν το δίσκο)».

Αλέξη Σπανίδη (Βραδινή) για το ρεσιτάλ
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
«Ιδιαίτερη ευαισθησία και μουσικότητα διέκρινε τις ερμηνείες του Γ. Μπεχλιβάνογλου…είναι ένας εξαιρετικός ερμηνευτής».

Exit mobile version