Site icon Santonews

“Πέντε άβολες αλήθειες για τον κατώτατο μισθό που χαλάνε το «αφήγημα» της Κυβέρνησης”

 

 Γιάννης Πολυχρονάκος-Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

 

 

 

 

«Η κυβέρνηση αποκρύπτει τις αλήθειες πίσω από την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ. Ποιες είναι όμως αυτές;

Αλήθεια 1η: Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε, δεν καλύπτει τις απώλειες που έχει επιφέρει η ακρίβεια στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2022 η αγοραστική αξία του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 19% λόγω της ακρίβειας.

Αλήθεια 2η: Ο νέος κατώτατος μισθός θα επιβαρυνθεί με ετήσιο φόρο για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια. Για εργαζόμενο χωρίς παιδιά για παράδειγμα, προκύπτει φόρος 69,49 ευρώ, ενώ για εργαζόμενο με ένα παιδί προκύπτει φόρος 36,49 ευρώ.

Αλήθεια 3η: Ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να καθορίζεται από την κυβέρνηση που έχει συγκεκριμένη στόχευση -η οποία δεν περιλαμβάνει τους εργαζόμενους-, αντί να καθορίζεται από μια Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

Αλήθεια 4η: Η κυβέρνηση, αντί για προεκλογικά πυροτεχνήματα, θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί με πραγματικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα αυτό που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το επίδομα ανεργίας και δεν έχουν κανένα εισόδημα μέχρι να απασχοληθούν ξανά στο επάγγελμα.

Αλήθεια 5η: Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, οι μισθοί στην Ελλάδα κινούνται στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Με πυροτεχνήματα και «καλλωπισμένες» επικοινωνιακά λύσεις, δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά προβλήματα. Οι πραγματικές λύσεις, απαιτούν στόχευση, πολιτική βούληση, άμεσες αποφάσεις, στρατηγικό σχεδιασμό και τέλος εφαρμογή, προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας».

 

Exit mobile version