Site icon Santonews

“Οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται άμεσα γενναία ενίσχυση χωρίς αποκλεισμούς”

O βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση για την ανάγκη ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, χωρίς αποκλεισμούς.

 

 

 

 

“Σύμφωνα με την ερώτηση, η ανάρτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των προσωρινών πινάκων για τους δικαιούχους του Μέτρου 22 που αφορά την έκτακτη στήριξη των κτηνοτρόφων, λόγω της αύξησης το κόστους παραγωγής, καταδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον κτηνοτροφικό κλάδο που αποτελεί ένα μεγάλο πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας.
Ενώ οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα μια αύξηση των ζωοτροφών κατά 100%, η ενίσχυση που λαμβάνουν από το εν λόγω μέτρο φτάνει για την κάλυψη των εξόδων διατροφής των εκτρεφόμενων ζώων τους με τα βίας μόνο για 15 μέρες! Επιπλέον, τα χρήματα αυτά, καθώς δεν είναι ακατάσχετα, είναι πολύ πιθανό να μην καταλήξουν στις τσέπες των κτηνοτρόφων και να μην διατεθούν άμεσα για τις ανάγκες της εκτροφής τους.

 

Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός κτηνοτρόφων βρίσκεται εκτός της ενίσχυσης λόγω λαθών τόσο στην προκήρυξη του Μέτρου22 όσο και στην εφαρμογή του.
Για παράδειγμα, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες μένουν εκτός της ενίσχυσης λόγω του ότι λαμβάνονται υπ’ όψη τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2020 κατά το οποίο οι νέοι αγρότες δεν είχαν ακόμη κάνει σχετική φορολογική δήλωση και δεν καλύπτουν το κριτήριο του τζίρου.
Όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες απόρριψης συμπεριλαμβάνονται :
Η απόρριψη λόγω εισοδήματος (2000 ευρώ) παρότι σύμφωνα με τα φορολογικά τους στοιχεία διαθέτουν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών.
Η απόρριψη λόγω πρώτου ΚΑΔ που αφορά γεωργική δραστηριότητα, ενώ υφίσταται και δεύτερος ΚΑΔ για κτηνοτροφική δραστηριότητα, φαινόμενο που είχε παρουσιαστεί και σε προηγούμενη σχετική ενίσχυση και θα έπρεπε να είχε διορθωθεί.
Η απόρριψη λόγω χαρακτηρισμού της αίτησης ως «ΕΛΛΙΠΗΣ» χωρίς να διευκρινίζεται ο λόγος, ώστε να μπορεί να γίνει και η σχετική διόρθωση.

Επειδή οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα εκτροφής των ζώων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπειες ήδη ορατές σε ολόκληρη την οικονομία (μείωση εκτρεφόμενων ζώων, μείωση παραγόμενου γάλακτος, αύξηση της τιμής των τυροκομικών προϊόντων και του κρέατος).
Επειδή η πρόσφατη έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές αποδείχθηκε πενιχρή και όχι για όλους
Επειδή οι κτηνοτρόφοι επιτέλους χρειάζονται άμεσα γενναία ενίσχυση χωρίς αποκλεισμούς

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Σε ποιες επιπλέον ενισχύσεις πρόκειται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος εκτροφής που αντιμετωπίζουν όλοι οι κτηνοτρόφοι της χώρας;
2) Πρόκειται να καταστήσει την ενίσχυση του Μέτρου 22 ακατάσχετη;
3) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να εξεταστούν άμεσα οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι απορριπτόμενοι κτηνοτρόφοι του Μέτρου 22;
4) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε διορθωθούν τα λάθη της προκήρυξης του Μέτρου 22 και της πλατφόρμας υποδοχής της αίτησης, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των απορριπτόμενων κτηνοτρόφων;”.

Exit mobile version