Site icon Santonews

“ΜΥΡΙΣΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ”- ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ 4 ΕΔΡΕΣ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΩΝ

 

 

 

Μετά την πρωθυπουργική δήλωση “μύρισαν εκλογές”, οι πολιτικοί, πολιτευτές και αναλυτές, προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της ημερομηνίας. Κάτι που δεν είναι απλό, τόσο λόγω της συγκυρίας (ακρίβεια, υποκλοπές, δύσκολος ενεργειακός χειμώνας) όσο και για τις αλλαγές που ενδέχεται να φέρουν τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού.

Εκεί, φαίνεται πως κάποιες περιφέρειες, θα χάσουν έδρες για να τις κερδίσουν άλλες. Υπάρχει φυσικά και το θέμα της διεξαγωγής των εκλογών, με Απλή Αναλογική, κάτι που σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές σημαίνει πως θα υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση σε ένα με ενάμιση μήνα. Στο μεσοδιάστημα, θα ασκεί καθήκοντα η υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

 

Οι Κυκλάδες, για παράδειγμα, είναι στο επίκεντρο συζητήσεων, καθώς το ενδεχόμενο να χαθεί μια έδρα (από τετραεδρική να γίνει τριεδρική), είναι ορατό. Πάντως ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ κ. Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας στο Volcano TV, εξέφρασε την εκτίμησή του πως ο Νομός, θα συνεχίσει να εκλέγει 4 Βουλευτές. Όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς τα αποτελέσματα της απογραφής, θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους.

Υπάρχει όμως και είναι ακόμα σενάριο για να συνεχίσει η εκλογική περιφέρεια με 4 εκπροσώπους. Όπως γράφει ο ενημερωτικός ιστότοπος ieidiseis.gr

“Μια πρώτη πιθανή ημερομηνία για την πρώτη κάλπη είναι η 26η Φεβρουαρίου […]” και σε άλλο σημείο. “… αυτονόητη απάντηση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη ότι αν οι εκλογές γίνουν πριν από την 1η Μαρτίου θα γίνουν με την παλιά απογραφή και όχι με τη νέα, λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αφού η νέα απογραφή φέρνει μαζί της αλλαγές εδρών σε αρκετές περιφέρειες και ήδη προκαλεί νευρικό κλονισμό σε αρκετούς βουλευτές”.

Αλλιώς, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, “Ένα άλλο σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική στις 9 Απριλίου και η δεύτερη στις 21 Μαΐου, πριν δηλαδή, ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Και βεβαίως, ψηλά στις συζητήσεις είναι και οι εισηγήσεις για εκλογές στα τέλη του Ιανουαρίου, με προκήρυξή τους την τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου, που θεωρείται παραδοσιακά και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Δεν θεωρείται, ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο, αν και τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί”.

Exit mobile version