Site icon Santonews

“ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ», Ο Ν. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

“ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 106.4 KAI TOY VOLCANO TV”

 

 

«H Σαντορίνη για κάθε Κυκλαδίτη είναι κομμάτι  της καρδιάς του, κομμάτι της γενέθλιας γης του, έστω κι αν αυτή είναι ένα από τα άλλα διαμάντια της υφηλίου, ένα άλλο κυκλαδονήσι. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για κάθε κυκλαδίτη πολιτικό. Υπηρέτησα πολιτικά τα κυκλαδονήσια επί 25 περίπου χρόνια, από τα οποία τα 16 ως Βουλευτής Κυκλάδων…βαρύ ομολογώ καθήκον και έργο. Κι όταν η πολιτική σου εμπειρία, τα ατέλειωτα ταξίδια σου στις θάλασσες και τις στεριές αυτής της πολυνησίας, γίνονται και ταξίδια στην ιστορία τους, τότε γίνεσαι κυριολεκτικά …άλλος άνθρωπος.

Ταξιδεύοντας λοιπόν όλα αυτά τα πολλά χρόνια από νησί σε νησί, ήμουν πάντα σε διαρκές δίλημμα …Ποιο είναι το πιο όμορφο από τα 24; Μα αυτό εδώ το νησί είναι σίγουρα απαντούσα στον εαυτό μου, ενώ το καϊκάκι αρμένιζε ήδη για το παραπέρα νησί. Κι όταν έβγαινα σε κείνο και το περιδιάβαινα έλεγα …μπα…λάθος έκανα, ετούτο εδώ είναι πιο όμορφο…και στο επόμενο πάλι τα ίδια και στο μεθεπόμενο ξανά το ίδιο ερώτημα…και το ίδιο αναπάντητο δίλημμα. Τελικά δεν μπορώ, δεν ξέρω ακόμη ως σήμερα να πω ποιο είναι το πιο όμορφο. Γνωρίζω καλά τούτο μόνο… μια κουβέντα που με αυστηρό ύφος μου είπε ένας Ελβετός Βουλευτής σε μια αποστολή της Βουλής σ’ αυτή τη χώρα, όταν άκουσε ότι είμαι Βουλευτής Κυκλάδων…Τι μου είπε; «Κύριε, γνωρίζετε ότι κατοικείτε τον ωραιότερο τόπο της γης;;;»… Δεν του απάντησα…δαγκώθηκα, όχι γιατί δεν το γνώριζα, αλλά γιατί ένιωσα συνένοχος για όσα…πολλά αρνητικά και καταστροφικά έχουν γίνει διαχρονικά πάνω στο «σώμα» αυτών των κορφοβουνιών της Αιγηίδας, απλά ψέλισα ένα ευχαριστώ.         Αυτό το επεισόδιο το αφηγήθηκα στην εκδήλωση για το βιβλίο μου στη Σαντορίνη και είπα στους Σαντορινιούς, που απρόσμενα πολλοί παρακολούθησαν την απλή μα πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση… Αυτά τα μικρά κομμάτια γης, τα κυκλαδονήσια μας, που μοιάζουν με πατημασιές γίγαντα, τα μοναδικά στη γη, τα έχουμε δανειστεί από τις γενιές που έρχονται, όπως κι οι πριν και πιο πριν από μας.

 

Χρέος μας είναι ελάχιστο να τα παραδώσουμε σ’ αυτούς που έρχονται, χωρίς άλλες καταστροφικές αλλοιώσεις. Γιατί από το β΄ μισό του 20ου αιώνα και μετά ως σήμερα, με την άναρχη ανάπτυξη και τον …υπερτουρισμό, οι κίνδυνοι ολοκληρωτικής καταστροφής του σπάνιου φυσικού και πολιτισμικού τους πλούτου ελλοχεύουν. Χρέος πρωταρχικό όλων μας, πολύ περισσότερο όσων μας εκπροσωπούν στα αξιώματα της Πολιτείας, είναι να προστατεύσουμε όλα εκείνα που κάνουν αυτούς τους τόπους θαυμαστούς, μοναδικούς και ξεχωριστούς. Κι αυτά τα θαυμαστά, τα εξαίσια δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου, τόσο αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, δεν πρέπει να χάνονται, δεν πρέπει να καταστρέφονται.

Αυτό είναι και ο βασικός στόχος του επιστημονικού αγαθού που λέγεται «ιστορία» κι αυτόν επιχείρησα να υπηρετήσω, όχι μόνο ως πολιτικό ον, αλλά και ως επιστήμονας, ταξιδεύοντας στη νεότερη ιστορία των Κυκλάδων και μπορεί το βιβλίο αυτό να έχει πυρήνα τη Νάξο, όμως σε πολλά από τα θέματα που πραγματεύεται, τα σημαντικότερα μάλιστα, η έρευνα απλώνεται σε όλα τα νησιά με στόχο να αναδείξει την κοινή τύχη και πορεία των κυκλαδιτών στους δυο συγκλονιστικούς για την ανθρωπότητα αιώνες, την ανεκτίμητη συμβολή τους στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

Αυτό το στοιχείο επιδιώξαμε να αναδείξουμε και στην εκδήλωση της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου στη Σαντορίνη, στην υπέροχη αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Παϊσίου, ένα σπουδαίο αρχιτεκτονικό σύνολο με έναν ναό βυζαντινού μεγαλείου, έργο των κτητόρων του, της οικογένειας του Σπύρου Πατηνιώτη.

Το  Santorini fm 106,4 και το Volcano TV δεν  περιορίζονται να προβάλουν μόνο τις πολιτιστικές δραστηριότητες που γίνονται στη Σαντορίνη από τοπικούς φορείς και άλλους διοργανωτές, αλλά προχώρησαν παραπέρα. Αποφάσισαν να διοργανώνουν και δικές τους εκδηλώσεις και η πρώτη της φετινής περιόδου ήταν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, με μεγάλη ανταπόκριση από την κοινωνία της Σαντορίνης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές. Την ιδέα διοργάνωσης εκδηλώσεων αυτού του είδους είχε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πράσσος,  στενός συνεργάτης και ψυχή των δυο τοπικών ΜΜΕ της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης.

Οι δυο ομιλητές, ο φιλόλογος Γιάννης Γαλλαίος και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Φρεντζάς ανέδειξαν με τρόπο «χειρουργικό» σημαντικές πτυχές του βιβλίου και με τη  διεισδυτική τους ματιά επεσήμαναν την στόχευση του βιβλίου να αναδείξει την κοινή πορεία των κυκλαδιτών μέσα στον χρόνο,  τη δύσκολη προσπάθεια του συγγραφέα να συνδυάσει την ακρίβεια της επιστημονικής έρευνας με την απλότητα της γραφής και να δώσει μέσα από ένα πολύτομο έργο (7 τόμους) με τρόπο γλαφυρό και προσιτό την ευχέρεια ακόμη και σε εκείνο τον αναγνώστη που γνωρίζει μόνο ανάγνωση και γραφή να το προσεγγίζει με άνεση. Επί πλέον οι δυο εκλεκτοί ομιλητές ανέδειξαν τον διδακτικό και παιδαγωγικό ρόλο που μπορεί να έχει ένα τέτοιο βιβλίο ως βοήθημα στη διδασκαλία στα σχολεία της τοπικής ιστορίας Η Μαρία Πρασίνου με γλαφυρό τρόπο διάβασε κείμενα μέσα από το βιβλίο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο Έπαρχος Σαντορίνης  Χαράλαμπος Δαρζέντας, εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.), ο Σπύρος Πατηνιώτης με τη σύζυγό του Γεωργία Καπερώνη και πολλοί  φίλοι και συναγωνιστές μου από τη Σαντορίνη.

Ήταν τελικά μια εκδήλωση-μάθημα, που κατέδειξε ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να εμβαθύνει στα τοπικά συμβάντα μέσα στον χρόνο, πολλά από τα οποία έχουν και γενικότερη εμβέλεια.

“Μέγιστον μάθημα» τελικά η ιστορία, διδάσκει ότι λαοί που λησμόνησαν την ιστορία τους χάθηκαν από την ιστορία.

Το γεγονός ότι τα τοπικά ΜΜΕ FM 106,4 και Volcano TV πρωτοπορούν διοργανώνοντας εκδηλώσεις επιστημονικές, πολιτιστικές, όπως η συγκεκριμένη, που είναι και η πρώτη αυτού του νέου φιλόδοξου και δύσκολου εγχειρήματος, πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να το χειροκροτήσουμε.  Είναι πρωτοβουλία σημαντική, που εκτός των άλλων φέρνει σε άμεση επαφή τον ακροατή και θεατή των εκπομπών του μέσου με τον συντελεστή του.

Καταδεικνύει ακόμη, πως τα τοπικά ΜΜΕ είναι απαραίτητα για τις τοπικές κοινωνίες, γιατί προβάλλουν και αναδεικνύουν θέματα και προβλήματα που τις απασχολούν και συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπισή τους. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα βρει μιμητές και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων».

 

Exit mobile version